Artikel top billede

Tæt på Anonymous: Sådan er gruppen organiseret

Hacker-gruppen Anonymous hærger internettet med det ene flot udførte angreb efter det andet. Men gruppen har en udpræget svaghed.

Computerworld News Service: Da nogle få medlemmer af den politisk motiverede hackergruppe Anonymous for nylig fremsatte en idé om at angribe internettets centrale adressesystem, blev idéen hurtigt skudt ned af andre i gruppen.

At forsøge at skade internettet ved at angribe domænenavnesystemets servere ville være i modstrid med gruppens formål og spænde ben for dens virke, som jo foregår over internettet, påpegede andre af de såkaldte hacktivister.

Eksperter forsikrer imidlertid, at et angreb mod de rodservere, der leverer adresseinformation i forhold til toplevel-domæner, under alle omstændigheder vil være ekstremt vanskeligt at gennemføre på grund af systemets indbyggede redundans.

"Anonymous har forståelse for disse serveres styrke og ville aldrig have til hensigt at røre dem," siger et 23-årigt amerikansk medlem af Anonymous, der kalder sig Raven og som er aktiv på gruppens IRC-kanaler.

"Det samme gælder for elnettet," fremhæver han i et interview per e-mail.

Viser muskler

Anonymous bliver dog ved med at vise muskler, hvilket gør flere stater mere og mere nervøse.

For nylig har gruppen blandt andet stjålet millioner af e-mails fra den private efterretningsvirksomhed Stratfor Global Intelligence og optaget et telefonmøde mellem politimyndigheder fra Storbritannien og USA.

Direktøren for USA's National Security Agency, general Keith Alexander, har advaret Det Hvide Hus om, at Anonymous inden for et år eller to muligvis vil have kapacitet til at forårsage en begrænset strømafbrydelse, beskrives det i en artikel for nylig fra Wall Street Journal.

Det er vanskeligt at vurdere, hvad Anonymous har af motiver, da gruppen er sammensat af adskillige andre grupper af hackere og aktivister og er uden central ledelse, forklarer Joshua Corman, der er leder for sikkerhedsmæssige efterretninger hos Akamai Technologies, og som studerer gruppen.

Det er usandsynligt, at datakriminelle, der blot er ude efter at tjene penge, skulle gå efter at få internettet til at bryde sammen, da det ville være i strid med deres økonomiske interesser, påpeger Corman.

Men i Anonymous er der nogle "kaotiske aktører," som muligvis har en "virkelig grim karakter," frygter han.

"Når der ikke er nogen central ledelse, så er det lige meget, hvad de fleste ønsker eller gør; det er nok, at en enkelt person gør noget," advarer Corman.

Man mener, at kun en lille kerne af folkene i Anonymous har de tekniske kundskaber til at gennemføre så avancerede hackeroperationer.

Organiseret og sammen

Men ligesom andre græsrodsorganisationer finder gruppen styrke i masserne, der tilslutter sig dens formål, hvad enten det er ved at yde hjælp til elektroniske angreb eller ved deltagelse i fysiske protester iført de Guy Fawkes-masker, der er blevet ikoniske for Anonymous.

For eksempel opfordrede Anonymous sine støtter til at downloade et webbaseret værktøj i november 2010 til udførsel af distribuerede denial of service-angreb mod de finansvirksomheder, der nægtede at betjene whistleblower-sitet WikiLeaks.

Men dette værktøj blottede dog ifølge sikkerhedsanalytikere aktivisternes IP-adresser, hvilket betød, at de kunne spores af myndighederne.

"Der er faktisk kun nogle få personer i bevægelsen, der egentlig fortjener betegnelsen 'hacker'," siger forfatter og aktivist Barrett Brown, som arbejder tæt sammen med Anonymous og den tilknyttede gruppe AntiSec, og som har stiftet Project PM.

Selvom Anonymous kunne udvikle kundskaberne til at skade elværker inden for et års tid, så "tjener det ikke rigtigt vores formål" at angribe samfundets infrastruktur, siger Brown.

Der er også en anden stor ulempe ved Anonymous' decentraliserede struktur: Den blotter for angreb under falsk flag så at sige, hvor andre grupper af hackere kan angribe sådanne kritiske mål og derefter tørre det af på Anonymous med den hensigt at skjule angrebets egentlige ophav og formål.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere