Artikel top billede

Redning måske på vej til CSC efter gigantisk it-koks

Måske er der en løsning på vej for CSC, efter selskabets enorme problemer med at levere gigantsystem til det britiske sundhedsvæsen.

Computerworld News Service: Den engelske stat har rakt kriseramte CSC en livline i forbindelse med leverandørens katastrofalt mislykkede levering af systemer til National Programme for IT (NPfIT) under Storbritanniens sundhedsvæsen, National Health Service (NHS).

CSC, som har haft vanskeligt ved at levere Lorenzo-baserede systemer til elektroniske patientjournaler til NHS, gik sidst på året 2011 med til en prisnedskrivning på 8,87 milliarder kroner (en milliard pund), da det så ud til, at den engelske stat ellers ville opsige kontrakten.

Under den nye aftale, der i øjeblikket er ved at blive forhandlet, er det dog muligt, at CSC vil kunne få nogle af de penge tilbage, som selskabet var nødt til at vinke farvel til i december.

Hensigtserklæring

CSC underskrev en "ikke-bindende hensigtserklæring" med Storbritanniens sundhedsministerium, som selskabet håber vil blive omsat  til et "sæt overordnede principper," der vil blive en del af en bindende aftale.

CSC oplyser, i det tilfælde der opnås en bindende aftale, så vil NHS forpligte sig med et minimum antal forvaltninger, der vil aftage Lorenzo-systemet, heriblandt adskillige navngivne forvaltninger.

Det giver dog risiko for fornyet konflikt mellem de forskellige forvaltninger, det centrale NHS og CSC.

NHS har udtalt, at det vil være op til forvaltningerne selv at beslutte, om de ønsker at bruge Lorenzo.

En talsmand insisterer på, at: "Den aftale, vi har forhandlet, gør det valgfrit, om forvaltningerne vil bruge denne software, frem for at tvinge beslutningen ned over hovedet på organisationerne under NHS. Det er i overensstemmelse med statens generelle tilgang til NHS."

Betaler uden at bruge

Men efter den engelske stat har fået at vide, at det er dyrere at opsige kontrakten med CSC end at fortsætte, bliver resultatet muligvis, at Storbritannien ender med at betale for systemer, som ingen ønsker at bruge.

Af samme grund kan der blive lagt pres på lokale organisationer under NHS for at tage de uønskede systemer i brug.

Mange organisationer under NHS vil muligvis mene, at de ikke har budget til at tage alternative systemer i brug, hvis de afviser de systemer, der er centralt godkendt af sundhedsministeriet.

CSC har for sin del været klar i mælet om, at der ikke er nogen garanti om, at der vil blive indgået en aftale med NHS, men hvis der bliver, forklarer selskabet, at det "overvejer, at en gensidig afståelse af alle skyldige krav med hensyn til Lorenzo-udrulningerne kan inkluderes som del af interimsaftalen."

Betydning for aktionærerne

Selskabet gennemgår endvidere, hvad det kan betyde for dets aktionærer. CSC beskriver således i en indgivelse til de amerikanske myndigheder:

"Baseret på betingelserne i hensigtserklæringen er der en rimelig mulighed for, at interimsaftalen og tilføjelsen, hvis den indgås, kan resultere i en betaling til geninddrivelse af en del af de penge, der var blevet afskrevet per 30. december 2011, hvilket således kan generere en fortjeneste."

"Hensigtserklæringen berører også muligheden for, at interimsaftalen vil tilvejebringe et struktureret sæt betalinger efter bestemte produktleveringer samt yderligere betalinger til CSC til dækning af blandt andet forskellige udrulninger til navngivne forvaltninger og betalinger for allerede udført arbejde. Enhver betaling vil kun blive gennemført, hvis den bindende interimsaftale indgås af parterne."

CSC må bestemt være ivrig efter at få betaling fra NHS. Selskabet står overfor annullerede projekter, søgsmål fra investorer og en gennemgribende efterforskning om svindel, og planlægger at fyre næsten en tredjedel af samtlige medarbejdere i Storbritannien, der arbejder med systemer til sundhedssektoren.

Herudover er CSC ramt af regnskabsskandale og eskalerende økonomiske vanskeligheder i både Norden og Australien.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere