Artikel top billede

Pia Brade er formand i HK/Samdata. Hun anbefaler medlemmerne at stemme nej til overenskomstforslaget.

Samdata: I skal stemme nej til denne overenskomst

HK/Samdata anbefaler 9.000 medlemmer at stemme nej til overenskomstforlig, forklarer formand Pia Brade.

It-fagforbundet HK/Samdata anbefaler omkring 9.000 privatansatte medlemmer på it-området at stemme nej til den overenskomstaftale, der ligger klar efter forhandlingerne med arbejdsgiverne.

Det fortæller formand for HK/Samdata Pia Brade til Computerworld.

"Det gør vi, fordi overenskomstforliget reelt ikke giver noget af det, vi havde bedt om," siger Pia Brade.

Det er blandt andet fraværet af en forbedret funktionsløn i overenskomstforslaget, der har fået HK/Samdata til at anbefale et nej.

Konkret er problemet omkring funktionslønnen, at de ansatte mister retten til overtidsbetaling. Og det stemmer ikke med virkeligheden ude på de store it-virksomheder, fortæller formanden, der mener at funktionslønnen bliver misforstået af arbejdsgiverne.

"De vurderinger, der ligger rundt omkring funktionslønnen, er ikke skarpe nok i overenskomsten. Vi ser faktisk, at folk arbejder langt mere, end de burde gøre, når de er ansat på funktionsløn," siger Pia Brade.

Hvad med lønnen?

Hun fortæller, at også den manglende afskaffelse af den såkaldte 50-procents regel, som forhindrer en HK-overenskomst hos en arbejdsgiver, hvor mindre end halvdelen af de ansatte er medlem af HK, spiller ind på beslutningen.

HK/Samdata støtter dog ifølge Pia Brade afskaffelse af 50-procentsreglen af solidaritet med de øvrige HK-områder, fordi netop it-området i forvejen er fritaget for denne regel, fortæller hun.

"Vi havde gerne set, at der var sket en eller anden form for reallønssikring, så vores it-folk får sikret deres realløn," siger hun.

Hun ved, at arbejdsgiverne snakker om dårlige tider, og hun anerkender, at der er finanskrise. Men det er bare ikke virkeligheden i it-virksomhederne, fortæller hun.

"Vores it-virksomheder har drønende overskud, og der er ikke svære tider, når man har drønende overskud i sine regnskaber hos it-virksomhederne," siger hun.

Derfor havde HK/Samdata også håbet på, at der ville komme et lille afkast af dette overskud til medarbejderne, fortæller hun.

"Al respekt for, at der er krise på andre fagområder, ingen tvivl om det. Men vi hopper ikke på den med, at der er finanskrise i it-branchen. For så ville virksomhederne jo komme ud med underskud," siger Pia Brade.

Pia Brade fortæller, at 9.000 medlemmers nej til overenskomsten ikke fylder meget i den meget, meget store mængde ansatte, som overenskomsten omfatter.

"9.000 stemmer kan desværre ikke gøre den store forskel. Men hvis der generelt er utilfredshed med forliget, og 3F'erne og Dansk Metal heller ikke er helt tilfredse, så kunne det godt ende med en storkonflikt," siger Pia Brade.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere