Artikel top billede

Pia Brade er formand i HK/Samdata. Hun anbefaler medlemmerne at stemme nej til overenskomstforslaget.

Samdata: I skal stemme nej til denne overenskomst

HK/Samdata anbefaler 9.000 medlemmer at stemme nej til overenskomstforlig, forklarer formand Pia Brade.

It-fagforbundet HK/Samdata anbefaler omkring 9.000 privatansatte medlemmer på it-området at stemme nej til den overenskomstaftale, der ligger klar efter forhandlingerne med arbejdsgiverne.

Det fortæller formand for HK/Samdata Pia Brade til Computerworld.

"Det gør vi, fordi overenskomstforliget reelt ikke giver noget af det, vi havde bedt om," siger Pia Brade.

Det er blandt andet fraværet af en forbedret funktionsløn i overenskomstforslaget, der har fået HK/Samdata til at anbefale et nej.

Konkret er problemet omkring funktionslønnen, at de ansatte mister retten til overtidsbetaling. Og det stemmer ikke med virkeligheden ude på de store it-virksomheder, fortæller formanden, der mener at funktionslønnen bliver misforstået af arbejdsgiverne.

"De vurderinger, der ligger rundt omkring funktionslønnen, er ikke skarpe nok i overenskomsten. Vi ser faktisk, at folk arbejder langt mere, end de burde gøre, når de er ansat på funktionsløn," siger Pia Brade.

Hvad med lønnen?

Hun fortæller, at også den manglende afskaffelse af den såkaldte 50-procents regel, som forhindrer en HK-overenskomst hos en arbejdsgiver, hvor mindre end halvdelen af de ansatte er medlem af HK, spiller ind på beslutningen.

HK/Samdata støtter dog ifølge Pia Brade afskaffelse af 50-procentsreglen af solidaritet med de øvrige HK-områder, fordi netop it-området i forvejen er fritaget for denne regel, fortæller hun.

"Vi havde gerne set, at der var sket en eller anden form for reallønssikring, så vores it-folk får sikret deres realløn," siger hun.

Hun ved, at arbejdsgiverne snakker om dårlige tider, og hun anerkender, at der er finanskrise. Men det er bare ikke virkeligheden i it-virksomhederne, fortæller hun.

"Vores it-virksomheder har drønende overskud, og der er ikke svære tider, når man har drønende overskud i sine regnskaber hos it-virksomhederne," siger hun.

Derfor havde HK/Samdata også håbet på, at der ville komme et lille afkast af dette overskud til medarbejderne, fortæller hun.

"Al respekt for, at der er krise på andre fagområder, ingen tvivl om det. Men vi hopper ikke på den med, at der er finanskrise i it-branchen. For så ville virksomhederne jo komme ud med underskud," siger Pia Brade.

Pia Brade fortæller, at 9.000 medlemmers nej til overenskomsten ikke fylder meget i den meget, meget store mængde ansatte, som overenskomsten omfatter.

"9.000 stemmer kan desværre ikke gøre den store forskel. Men hvis der generelt er utilfredshed med forliget, og 3F'erne og Dansk Metal heller ikke er helt tilfredse, så kunne det godt ende med en storkonflikt," siger Pia Brade.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere