Artikel top billede

Piratparti valgt ind i tysk delstat

Det tyske piratparti ledes i delstaten Saarland af 22-årige Jasmin Maurer.

Computerworld News Service: Fire medlemmer af det tyske piratparti er blevet valgt ind i parlamentet for den tyske delstat Saarland.

Det er den anden delstat i landet, hvor dette politiske parti, der blandt andet har fokus på copyright og borgerdeltagelse, har fået fodfæste.

Piratenpartei Deutschland vandt fire pladser i parlamentet for den relativt lille delstat Saarland, der har godt en million borgere og grænser op til Luxembourg og Frankrig.

Med denne sejr er Piratpartiet i Tyskland, der i daglig tale kaldes Piraterne (tysk: die Piraten), større end de Grønne, som kun fik to pladser i delstatsvalget.

De andre tre politiske partier, der blev valgt ind i delstatens parlament, er venstrepartiet Die Linke med ni pladser, det socialdemokratiske SPD med 17 pladser og forbundskansler Angela Merkels konservative kristendemokratiske CDU med 19 pladser. Piraterne vandt 7,4 procent af stemmerne, hvilket specifikt blev til 35.646 stemmer.

Selvom Piraterne, der i Saarland ledes af 22-årige Jasmin Maurer, ofte er blevet associeret med copyright-emner, så var det ikke, hvad partiet havde på dagsordenen i valgkampen.

I stedet har det tyske piratparti fokuseret på åbenhed i de offentlige myndigheder, behovet for ordentlig adgang til uddannelse og borgernes ret til aktivt at deltage i beslutningsprocesserne.

Rick Falkvinge, der er stifter af det svenske Piratpartiet, som Piratenpartei Deutschland er moddelleret efter, ønsker sine tyske kolleger i Saarland tillykke i en video på YouTube.

Her hylder han det tyske piratpartis resultater og særligt, at det er lykkedes at gå fra at være en ren aktivistbevægelse til at blive en gruppe, der vinder genklang hos den bredere befolkning.

"Jeg tror, at det er afgørende for at slå igennem uden for Berlin, som jo trods alt er en meget progressiv by," siger Falkvinge. Han ser valget i Saarland som et tegn på, at lignende piratpartier kan slå igennem hvor som helst.

Piraterne er på fremmarch i Tyskland. Valget i Saarland er anden gang partiet bliver valgt ind i en tysk delstats parlament. I 2011 blev 15 medlemmer af Piratpartiet i Tyskland valgt ind i Berlins parlament.

I det nationale valg i 2009 nåede Piraterne ikke op over spærregrænsen på fem procent til repræsentation i Forbundsdagen. De fik dog to procent af stemmerne, hvilket var mere end andre små partier.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere