Artikel top billede

Slut med Firefox til tre versioner af Windows

Med Mozillas anvendelse af nyere udviklingsværktøjer bliver Firefox 12 den sidste version, der understøtter bestemte Windows-versioner. Se her, hvilke typer Windows, der bliver ramt.

Computerworld News Service: Mozilla oplyser, at Firefox 12, der udkommer til april, bliver den sidste version af browseren, der kan køre på det 12 år gamle Windows 2000 og på versioner af Windows XP forud for Service Pack 2 (SP2).

Samtidig fremhæver Mozilla endnu en gang, at der fra sidst i april ikke kommer flere sikkerhedsopdateringer til Firefox 3.6, der udkom i 2010.

Fra og med Firefox 13 vil browserens minimumskrav til Windows-styresystemer være XP SP2.

Det betyder, at Firefox 13 ikke vil kunne køre på Windows 2000, Windows XP RTM (release to manufacturing, den oprindelige udgivelse fra 2001) og XP SP1.

Ydelsen skal forbedres

Firefox 12, der efter planen vil udkomme 24. april og blive erstattet af den næste version 4. juni, bliver således den sidste version af Firefox, der understøtter disse tre ældre versioner af Windows.

"Denne ændring gør det muligt for os at forbedre ydelsen i Firefox på Windows væsentligt ved at benytte et mere moderne build-system," skriver Mozilla i et blogindlæg fredag.

Denne beslutning kommer ikke som nogen overraskelse: Mozilla har debatteret denne ændring i mindst tre år.

Og det er faktisk to måneder siden, at beslutningen blev taget, lyder det fra Asa Dotzler, der er chef for Firefox.

"Vores udviklere har ikke haft mulighed for at drage nytte af nye compiler-funktioner i Visual Studio 2010 og har skullet kæmpe for at undgå, at værdifulde optimeringer ville bryde sammen, blandt andet ved at undvære og i sidste ende udskyde nogle vigtige nye funktioner såsom SPDY," forklarede Dotzler i et blogindlæg sidst i januar.

"Vores brugere har måttet døje med en langsommere Firefox, end hvad der ellers er muligt som både direkte og indirekte resultat af at flytte over til en mere moderne compiler."

SPDY, der er en sammentrækning af ordet speedy (dansk: hurtig), er en protokol udviklet af Google, som giver en angiveligt hurtigere og mere sikker indlæsning af websider. Mozilla tilføjede understøttelse af SPDY i Firefox 11, der udkom 13. marts.

Efter skiftet til Visual Studio 2010 vil Mozilla ikke længere være i stand til at bygge Firefox til de ældre styresystemer, påpeger Dotzler.

Microsoft har også selv droppet support

Der er nu ikke ligefrem, fordi Mozilla er for hurtigt ude med denne ændring.

Microsoft sendte nemlig alle disse tre versioner af Windows på pension for år tilbage.

Windows blev taget af Microsofts liste af understøttede versioner i 2010, mens XP og XP SP1 blev skrottet i henholdsvis 2004 og 2006.

Microsoft understøtter ikke engang selv Windows XP SP2.

Eneste tilbage

Den eneste version af Windows XP, som stadig modtager sikkerhedsopdateringer fra Microsoft - heriblandt rettelser til Internet Explorer 6, som blev lanceret sammen med styresystemet - er SP3, der udkom i 2008 og som endnu har to års understøttelse til gode.

Mozilla råder brugere af Firefox, som stadig kører Windows XP eller XP SP1 til at opdatere eller migrere til et nyere styresystem - det er gratis at opdatere til Windows XP SP3 - og opfordrer Windows 2000-kunder til at gøre det samme.

Dotzler gør dog også brugerne af Windows 2000 opmærksom på en af Mozillas og Microsofts browserkonkurrenter:

"Hvis du bruger Windows 2000 og du simpelthen ikke har mulighed for at opgradere din pc til en mere moderne version af Windows, så er jeg sikker på, at de gode folk hos Opera Software med glæde vil være til hjælp," skriver Dotzler fredag.

Browseren Opera kan godt køre på Windows 2000, selvom den norske udvikler anbefaler XP eller en senere version af Windows.

Enden er nær for Firefox 3.6

Til forskel fra Opera er Googles Chrome ikke en mulighed, da Chromes minimumskrav er det samme som ved den kommende version af Firefox: Windows XP SP2.

Fredag gentog Mozilla også, hvad organisationen havde meddelt ugen før, navnlig at enden er nær for Firefox 3.6.

Firefox 3.6.28, som Mozilla udgav 13. marts, er den sidste planlagte opdatering af den to år gamle browserversion. Herfra og indtil 24. april vil Mozilla kun udgive rettelser til version 3.6, hvis udviklerne afdækker kritiske sikkerhedsfejl eller stabilitetsproblemer.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.