Artikel top billede

Apple presses til at skrue op for sin garanti-periode

Efter millionbøde skruer Apple for garanti-perioden i Europa.

Computerworld News Service: For at overholde EU's regler har Apple udvidet sin garanti i Europa til at inkludere reparation eller ombytning af produkter i op til to år efter et køb.

I marts tabte Apple en retssag i Italien for at krænke EU's regler om, at virksomheder skal give to års garanti på defekte produkter.

Apple blev idømt en bøde på 6,7 millioner kroner for kun at tilbyde et års gratis garanti og i stedet sælge to og tre års garantier til kunderne.

Også forbrugerorganisationer i Tyskland, Nederlandene og Spanien havde anmodet myndighederne om at håndhæve, at Apple retter sig efter loven.

Skulle betale for mere

Før der faldt dom i sagen, gav Apple kun et års gratis garanti, men opfordrede kunderne til at betale for to eller tre års garanti i kraft af en udvidet serviceaftale, den såkaldte AppleCare Protection Plan.

Selskabet er blevet kritiseret for at tage betaling for AppleCare, selv om europæisk købelov kræver, at der gives to års garanti.

Så faktisk har forbrugerne hele tiden lovmæssigt været dækket ind i to år, til trods for hvad Apple hidtil har hævdet. Derfor kunne Apple kendes skyldig i at vildlede kunderne.

Apple har nu offentliggjort en forklaring i den juridiske sektion på selskabets website.

Her forklarer selskabet: "Når du køber Apple-produkter, får du i henhold til EU's forbrugerlovgivning lovsikrede garantirettigheder, der rækker ud over den dækning, du får gennem Apples begrænsede dækning på et år og den valgfri AppleCare Protection Plan. Produkter, som ikke er fra Apple, men købt hos Apple er også dækket i følge EU's forbrugerlovgivning."

Herefter følger et skema, der beskriver forskellene mellem garantirettighederne i EU's forbrugerlovgivning, Apples begrænsede dækning på et år og den valgfri AppleCare Protection Plan. M

en formuleringerne i dette skema er nu årsag til endnu mere forvirring og kritik.

Under EU's forbrugerlovgivning skal Apple ifølge sin egen formulering dække reparation eller ombytning af et produkt inden for to år, hvis der konstateres "fejl ved modtagelse hos kunden."

Under selskabets egen begrænsede garanti på et år vil Apple reparere eller ombytte et produkt ved "fejl, som opstår efter modtagelse hos kunden."

Under AppleCare Protection Plan oplyser Apple ligeledes, at selskabet dækker reparation eller ombytning ved "fejl, som opstår efter modtagelse hos kunden."

Her gælder dækningen i tre år fra købsdatoen for Mac eller Apple display eller i to år fra købsdatoen for Apple TV, iPad, iPhone eller iPod.

Det er denne skelnen mellem "ved" og "efter" modtagelse, der er årsag til bekymring.

Kritikerne fremhæver, at fejl oftest først konstateres på et tidspunkt efter modtagelse af et produkt, hvilket ifølge Apples formulering derfor falder uden for garantien, til trods for at fejlene ikke af den grund nødvendigvis er forårsaget af køberen.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.