Artikel top billede

iPad-apps skal stoppe papir-frås i Folketinget

Folketingsmedlemmer skal teste to dedikerede politiker-apps, der blandt andet giver mulighed for deling af dokument-indhold på iPad.

Læs også:

Ipad'en invaderer danske rådhuse

Mogens Lykketoft: Derfor er jeg vild med min iPad

En udvalgt skare af folketingspolitikere skal i den kommende tid teste to apps, som skal nedbringe brugen af papir.

Det fortæller Ole Søndergaard, der er it-chef i Folketinget.

De 179 Folketingsmedlemmer har siden december haft hver deres iPad, som de jævnligt optræder med i hånden, når de bliver interviewet på tv.

"Det er oplagt at få denne iPad til at bidrage til, at vi kan droppe mest muligt papir," siger Ole Søndergaard.

Hver morgen får folketingspolitikerne en såkaldt printpakke, med blandt andet mødepapirer, som bliver printet ude i byen og leveret til husets dueslag til brug for det daglige arbejde.

"Det er jo oplagt, hvis disse printpakker kan erstattes eller suppleres med noget som kommer på iPad'en," siger Ole Søndergaard.

Skal modtage papirer på iPad

Derfor er Folketinget lige ved at igangsætte et forsøg hvor et folketingmedlem fra hvert parti i en prøveperiode skal teste en dedikeret møde-app fra en ekstern leverandør.

"Vi har ikke købt den endnu, men vi skal prøve, om det er noget, der smager medlemmerne," siger Ole Søndergaard.

I testperioden skal folketingspolitikerne afprøve det mulige nye arbejdsredskab og vurdere, om det er noget, de kan se sig selv bruge.

Simpelthen for at finde ud af, om det er muligt at overgå fra papir til at have dokumenterne på iPad'en i forbindelse med det daglige arbejde.

It-chef fortæller, at hensigten med forsøgende ikke er at forbyde medlemmerne at få papirer, men at gøre alternativet så dragende, at medlemmerne får lyst til at benytte iPad'en frem for papirbunkerne. 

Ifølge Ole Søndergaard har det danske parlament allerede gjort en stor indsats for at nedbringe antallet af udprintede sider, hvilket har reduceret papirmængden til medlemmerne med 75 procent.

"Vi er overgået fra at printe uendelige mængder af papir til, at man i dag kun abonnerer på det, som er relevant," siger han.

App skal tilpasse hjemmeside til tavle-pc

Læs også:

Ipad'en invaderer danske rådhuse

Mogens Lykketoft: Derfor er jeg vild med min iPad

Men Folketinget har også en anden app på bedding til politikerne i parlamentets iPad-bærende politikere. Og den vil muligvis også blive til glæde for en bredere kreds i offentligheden, tilføjer it-chefen.  

Der er ifølge Ole Søndergaard tale om en prototype på en app, som tilpasser Folketingets hjemmeside til den populære tavle-pc. Også her er der tale om et forsøg, understreger han.

"Den vil også i et vist omfang kunne bruges til at erstatte den papirbunke, vi ellers har," siger han.

En af udfordringerne er her de store mængder videoklip fra folketingsmøderne, som er gemt i en standard, der ikke er kompatibel med iPad'en. Hvis de skal være en del af strategien, skal de derfor konverteres om, siger han.

"Men det er ikke noget, jeg betragter som andet end en teknikalitet, hvis vi beslutter at tage det med," siger han, og fortæller, at Folketingen selv har udviklet denne protote-app.

Han forklarer, at apps har fordel af at give et mere målrettet og konkret indhold med langt færre klik, end der ofte er på en hjemmeside, der tilbyder et bredere indhold.

Kræver styr på dokumenter

For at tavlecomputeren skal kunne give brugervenlig adgang til millioner af dokumenter, skal styringen af dokumenterne i det bagvedliggende system være velfungerende, fortæller Ole Søndergaard.

"Hvis man kan få dokumenterne til at hænge på de rigtige kroge, så er det efterfølgende mere et spørgsmål om, hvordan vi får dem bragt over til det sted, hvor brugerne har glæde af dem," siger han.

Han fortæller, at Folketinget skal have lavet en strategi for, hvor meget de selv skal udvikle, og hvor meget de skal benytte løsninger fra andre.

"Hvis man har styr på sit backoffice, så kan man faktisk også i en eller anden grad benytte disse data i andres apps. Og det betyder jo, at vi ikke behøver lave det hele selv, men kan bruge andres geniale opfindelser til glæde for medlemmerne og andre," siger Ole Søndergaard.

"Det er noget, vi eksperimenterer med. Der er ikke taget beslutning om noget. Den endelige beslutning skal forelægges den øverste ledelse, når forsøgende er gennemført," siger han.

Papir-afløser med nye muligheder

Han vurderer, at potentialet i form af besparelse på driften og øget brugervenlighed er ganske stort.

Hvor meget Folketinget kan spare, er det ifølge it-chefen alt for tidligt at tale om. Derfor fokuserer han i stedet på, at Folketinget med app-forsøgene kan bringe politikerne og borgere nye muligheder.

Et eksempel er muligheden for at lade politikere og andre relevante personer dele dokumenter i afgrænsede grupper, hvor de kan kommentere indholdet i dokumenterne.

"På den måde giver det pludselig nogle nye arbejdsredskaber, som papiret ikke kunne give. Så det her handler ikke kun om en simpel tranformation, men om nye muligheder," siger Ole Søndergaard.

Læs også:

Ipad'en invaderer danske rådhuse

Mogens Lykketoft: Derfor er jeg vild med min iPad
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.