Artikel top billede

Stor mangel på kloge it-folk inden for nyt vækst-område

Erhvervslivet mangler kompetencer inden for et af de hurtigst voksende it-områder i disse år.

Læs også:

Derfor handler big data ikke kun om mega-analyser

Computerworld News Service: De store virksomheders it-afdelinger har på grund af en mangel på kompetencer i markedet svært ved at høste de fordele, som big data kan give, vurderer analysedirektør hos IDC, Susan Feldman.

Ved en rundbordsdiskussion i sidste uge arrangeret af Autonomy, forklarede Feldman, hvordan kompleksiteten af teknologien inden for big data kræver avancerede kompetencer, der er ret sjældne blandt it-folket.

"Der eksisterer ikke ret mange med høje kompetencer inden for disse nye teknologier. Hvordan skal erhvervslivet kunne ansætte folk, hvis de ikke findes?" spørger Feldman retorisk.

Der findes værktøjer

Den mest udbredte teknologi, der anvendes af virksomheder til analyse af hundreder af terabytes eller endda petabytes af ustrukturerede data, er et open source-værktøj ved navn Hadoop.

Hadoop bruger en proces, der kaldes parallelprogrammering, som gør det muligt at dele en analyseopgave op, så den kan afvikles på hundredvis af servere, der samtidigt tygger sig igennem hver deres del af den store mængde data.

Alle dataene gemmes i et filsystem ved navn Hadoop distributed file system (HDFS), der fungerer som et fladt filsystem, der kan spredes over mange servere.

Der er dog enighed i branchen om, at Hadoop er et ekstremt komplekst system at mestre, og at det kræver høje udviklerkompetencer. Løsningen mangler også standarder og et effektivt økosystem.

"Der er meget få Hadoop-eksperter i omløb, og alle de eksisterende værktøjer er ganske ringe. Så ikke alene mangler der Hadoop-eksperter, men der mangler eksperter, der ved, hvordan man administrerer et Hadoop-filsystem ved hjælp af dårlige værktøjer," siger Feldman.

Leverandører må hjælpe

Feldman opfordrer selskaber såsom Autonomy, EMC, Teradata og IBM til at forbedre de eksisterende værktøjer for at afhjælpe denne mangel på kompetencer.

"Hvis leverandørerne kunne levere ekspertisen, hvis de kunne holde softwaren opdateret, så ville det lette byrden for de store virksomheders it-afdelinger," vurderer hun.

"Det er en meget svær opgave at integrere alle brikkerne inden for big data til en velskabt arkitektur, så alting kan interagere med alt andet. De fleste, der arbejder med den slags, ville sandsynligvis med glæde ansætte 10 ekstra medarbejdere, men de findes bare ikke."

IDC's prognose lyder på en årlig vækst på 39,4 procent i omsætningen fra hardware, software og services inden for big data mellem 2010 og 2015.

Den prognose tager dog ikke hensyn til open source-løsningerne, der ellers udgør en anseelig andel af anvendelsen hos de store virksomheder, men er besværlig at måle.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Derfor handler big data ikke kun om mega-analyser
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere