Jim Goodnight. Foto: SAS Institute

Sådan analyseres Big Data af mesteren selv

SAS Institute-CEO Jim Goodnight stod selv for demonstrationen af virksomhedens nye high performance-analyseværktøjer på en konference i Amsterdam.

Amsterdam: Der er ingen vej uden om: Datamængderne vokser, og det må alle virksomheder forholde sig til.

Udfordringen er reelt ikke mængderne af data, men mere hvad de kan bruges til og hvordan.

Det var temaet for den amerikanske business intelligenceudvikler, SAS Institutes, store PBLS-konference, Premium Business Leadership Series, der samlede flere end 700 mennesker fra hele verden.

Denne gang fandt konferencen sted i Amsterdam, hvor SAS Institute officielt lancerede sin nye produktserie, SAS High-Performance Analytics, en serie produkter, der kan håndtere Big Data.

Fra hovedsædet i North Carolina var stifteren af SAS Institute fløjet ind. Jim Goodnight er stadig CEO for den virksomhed, han sammen med fire andre stiftede i 1976. Og han er ikke amerikansk CEO, som man kender dem flest.

Han kommer ikke løbende ind på scenen, som nogle måske husker Microsofts Steve Ballmer ved en præsentation i 2006, dengang han hoppede begejstret rundt og sluttede med at skrige og græde foran sit store publikum.

Sådan ser det ud
69-årige Jim Goodnight holder sin keynote på et helt andet niveau.

Ingen strategitaler og retorik om visioner og hans virksomheds betydning for teknologiens udvikling og verdensfreden som sådan. Nej, han vælger simpelthen at demonstrere, hvordan et af SAS-produkterne virker.

Den fremmødte verdenspresse kunne således følge musens bevægelser på storskærmen, da han efter et kort goddag og velkommen loggede på og gik i gang. 

Hvordan ser udviklingen inden for et bestemt segment i virksomheden ud lige nu? Jim Goodnight klikkede og lavede forespørgsler. Det ser simpelt ud. Hvad vil du vide? Vælg her, drag and drop, og systemet genererer øjeblikkeligt kurver og grafer som svar. Enorme mængder data hentes og behandles på sekunder.

Alt dette er muligt, fordi SAS Institute har udviklet software og metoder, så det kan lade sig gøre. Og det er muligt, fordi maskinkraften i dag er så stor, at det kan overvælde selv en CEO for et 12.000 mand stort globalt teknologifirma.

CEO'ens yndlingskonfiguration
Jim Goodnight har også en yndlingsserverkonfiguration, som han med billeder byggede på storskærmen foran de fremmødte pressefolk, som muligvis havde ventet at høre noget andet fra den aldrende CEO, end hvordan en blade-server er bestykket.

Jim Goodnight forklarede pædagogisk ved hjælp af en eksploderet tegning, hvad der egentlig er inde i en blade-server. Her er de to Intel-chips. De er hver 100 watt og udvikler en del varme. Så her er køleenhederne.

"Der er seks kerner i hver chip, så en enkelt blade-server har 12 kerner. Og for at gøre det hele endnu bedre, har de hypertreading, der kan køre to processorer på samme kerne på samme tid. Og hver af dem leverer tre milliarder instruktioner per sekund. De er meget hurtige," sagde Jim Goodnight. 

Så skal der noget hukommelse til.

"Vi foretrækker at købe vores blades med 96 GB. De kan også fås med 192 GB, men 96 er nok og prisen er bedre," forklarede den prisbevidste SAS-leder.

Alt i alt giver det 1,2 TB per blade.

"Sæt dem sammen i et rack. 48 blades. Det er min yndlingsopstilling. 1.152 processorer, 4,6 TB memory, 57,6 TB disk."

Teknologien fascinerer helt tydeligt Jim Goodnight, som kan se sin matematik blive brugt på helt nye måder, fordi maskinerne idag tillader det.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Test: Surface Book 3 er en lækker bærbar - men Microsoft-designerne har læst for mange Svend Brinkmann-kronikker
Hvis det hænger dig langt ud af halsen at være innovativ og omstillingsparat, så har Microsoft udviklet en rigtig god ny bærbar computer til dig. Den hedder Surface Book 3.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Cisco Webex: Giv medarbejderne fleksible arbejdsforhold med et højteknologisk og sikkert webbaseret online-mødesystem
Corona-krisen har for alvor gjort fleksible arbejdsforhold til dagligdag, og for mange virksomheder bliver det også en del af fremtiden. En vigtig del af den udvikling er sikre og effektive samarbejdssystemer, så medarbejdere kan holde møder med hinanden, kunder, leverandører og andre samarbejdspartnere i høj kvalitet. I dette whitepaper fra Netteam får du indsigt i Cisco Webex, som er et webbaseret online mødesystem. Det er en sikker og brugervenlig løsning, der integrerer både audio, video og webkonferencer. Et enkelt tryk på knappen og du er i gang med et møde, hvor du kan se, høre, skrive på whiteboard og dele dokumenter med andre mødedeltagere. Det hele er beskyttet af Cisco Talos sikkerhedsintelligens, som er markedets stærkeste beskyttelse mod cyberangreb.