Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Denne type chip buldrer frem på chip-markedet

Den globale omsætning for særlig type processorer vokser med rekordfart.

Computerworld News Service: Hybrid-processorer med to eller flere typer af processorkerner udgør nu halvdelen af processormarkedet på samlet set knap 646 milliarder kroner.

Hybrid-chippenes succes er drevet af væksten inden for smartphones og tablets.

Det beskriver en ny rapport fra IMS Research.

Den mest almindelige type af de hybride processorer består af en kombination af den centrale regneenhed (CPU'en) og en grafikprocessor (GPU).

Disse processorer er særligt velegnede til anvendelse i smartphones og tablets, som skal kunne levere både en stærk regnekraft og god grafisk ydelse til visning af for eksempel film i HD fra en meget kompakt formfaktor.

AMD og Intel har hver især siden 2010 udviklet hybrid-processorer for at konkurrere i pc-markedet, men flere producenter af mobilprocessorer heriblandt NVidia, Qualcomm og Texas Instruments er også begyndt at tilbyde heterogene processorer til specifikke anvendelsesområder med integrerede GPU'er.

320 milliarder kroner

Nu hvor omsætningen fra smartphones overgår omsætningen fra pc'er, mens tablets bliver mere og mere populære, stiger efterspørgslen på hybrid-processorerne.

IMS Research har identificeret 20 processor-producenter, der leverer hybrid-chip, og estimerer, at markedet er på over 320 milliarder kroner.

Behovet for hybrid-processorer vil ifølge Tom Hackenberg, der er chef for analyse af chipmarkedet hos IMS Research og har skrevet rapporten Comprehensive Processor Report, kun blive mere presserende, i takt med at chipproducenterne nærmer sig de fysiske grænser som fastsat af Moores lov.

"Denne hybrid-tendens bliver mere og mere konkurrencebetonet med en Intel Atom-baseret smartphone, der kommer på markedet i denne måned, hvilket demonstrerer Intels alvor med hensyn til at træde ind på markedet for mobile enheder ved at kombinere en x86-processor, en grafikprocessor under licens fra Nvidia samt konfigurérbar sikkerheds-logik i en hybrid-processor, der med tre velplacerede slag skal vinde markedsandele," siger han.

Den ekstremt store mængde single-chip mikroprocessorer (der anvendes i for eksempel chipkort) betyder ifølge Hackenberg, at det er usandsynligt, at hybrid-chippene helt vil vælte løsninger med processorkerner af kun en enkelt type af pinden i den nærmeste fremtid. Men alligevel vil efterspørgslen på de mere højtydende enheder fortsat skubbe markedet i retning af de hybride processorer.

Samtidig vender flere chipproducenter deres opmærksomhed mod konfigurérbare processorer, der kan levere kerner til meget specifikke anvendelser. Intels mobilprocessor Z2460 indeholder for eksempel en konfigurérbar sikkerheds-engine, mens Analog Devices' BF60x DSP indeholder konfigurérbar logik til accelerering af visualisering.

"Hvis processorproducenterne forsat vil imødekomme de ydelsesmæssige forventninger defineret af Moores lov, så er dette helt afgjort en nødvendig tendens," vurderer Hackenberg. "Fremtidige processorer vil muligvis i mindre grad kunne sælges på deres klokfrekvens og i stedet i stigende grad på deres anvendelses-specifikke kerner."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.