Artikel top billede

Snart vil din chef overvåge din brug af sociale medier

60 procent af alle virksomheder vil ifølge Gartner i 2015 overvåge medarbejdernes brug af sociale medier for sikkerhedsbrud.

Læs også: Dell holder øje med dig på de sociale medier

Computerworld News Service: Erhvervslivet er begyndt at overvåge medarbejdernes internetbrug.

Hele 60 procent af alle virksomheder vil i 2015 overvåge medarbejdernes brug af sociale medier for sikkerhedsbrud, lyder prognosen i en ny rapport fra Gartner. 

Under 10 procent af virksomhederne overvåger i dag deres ansattes brug af Facebook, YouTube, LinkedIn og andre sociale medier for brud på sikkerheden, selvom mange virksomheder følger nøje med på de sociale medier med formål inden for marketing og såkaldt brand management, kan man læse i rapporten.

Nye teknologier gør denne vækst i overvågning af medarbejderne mulig, men det er af etiske og juridiske grunde nødvendigt for virksomhederne at håndtere overvågningen meget nøje, skriver Andrew Walls, der er research vice president hos Gartner, i rapporten.

Overvågning kan hjælpe virksomhederne til at undgå sikkerhedsproblemer, såsom at medarbejderne offentliggør uautoriserede videooptagelser af virksomhedens aktiviteter, skriver Walls.

Kontakt med kunderne

Men "der er andre tilfælde, hvor adgangen til sådanne informationer i sig selv kan risikere at være alvorligt ansvarspådragende, såsom hvis en mellemleder gennemgår en medarbejders Facebook-profil for at finde ud af medarbejderens religiøse overbevisning eller seksuelle orientering i strid med gældende love og regler inden for ansættelsesforhold og beskyttelse af privatlivets fred," skriver han.

Tidligere i år har der været en del sager om, at arbejdsgivere har bedt folk til jobsamtale om at udlevere deres kodeord til Facebook.  

Denne praksis vil "gradvist forsvinde," men virksomhederne vil fortsat overvåge de sociale medier for udvekslinger mellem medarbejdere og kunder, udtaler Walls i en pressemeddelelse.

Virksomheder, der overvåger aktiviteten på de sociale medier vil dog muligvis opleve en modreaktion fra medarbejderne," skriver Walls i rapporten.

"Virksomhedernes overvågning af medarbejdernes aktivitet på populære sociale medier har ført til disciplinærsager mod arbejdsgiverne, som dog oftest har loven på deres side men krænker de kulturelle normer om ytringsfrihed og privatlivets fred i de fleste vestlige lande," skriver han. 

USA's National Labor Relations Board har for nylig i adskillige sager giver medhold til tidligere ansatte, som er blevet fyret for at brokke sig på sociale medier over deres arbejdsforhold. Dette organ, der fungerer som mægler og ankeinstans i arbejdsstridigheder og arbejdsmarkedsforhold, henviser til, at diskussion af sine arbejdsforhold med kolleger er beskyttet under National Labor Relations Act.

Du bør selv passe på

 Medarbejdere bør dog være varsomme med "upassende" arbejdsrelaterede opslag på Facebook og andre sociale medier, siger Paul Stephens, der er director of policy and advocacy hos nonprofit-forbrugerorganisationen Privacy Rights Clearinghouse.

"Der er ingen tvivl om, at fremvæksten af de sociale netværk på nettet har skabt et paradigmeskift i organisationers overvågning af sikkerhedsgrunde," udtaler han via e-mail. "Som medarbejder bør man være opmærksom på, at ens aktiviteter muligvis overvåges af ens arbejdsgiver, selvom de nøjagtige juridiske parametre for en sådan praksis endnu ikke er på plads." 

Derfor bør man som bruger på de fleste sociale netværkssites sætte sig ind i og justere i privatlivsindstillingerne, anbefaler Stephens.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også: Dell holder øje med dig på de sociale medier




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere