Artikel top billede

Facebook frigiver kildekode - på vej mod open source

Facebook frigiver kildekoden til sit interne C++-softwarebibliotek Folly, der har stået i vejen for at gøre andre projekter open source.

Computerworld News Service: Facebook har frigivet kildekoden til et bibliotek af C++-softwarekomponenter, der bruges til at drive sitet, oplyser det sociale netværk lørdag.

Dette bibliotek ved navn Folly har med sin hidtil lukkede kildekode været en stopklods for at gøre mange andre af selskabets interne programmer open source, fordi de er afhængige af forskellige komponenter i dette bibliotek.

Det har nu ændret sig.

"En klar flaskehals med hensyn til at frigive mere af vores arbejde har været, at ethvert projekt først var nødt til at bryde sin afhængighed af ikke-frigivet intern bibliotekskode, før det kunne gøres open source," skriver software ingeniør hos Facebook Jordan DeLong i et blogindlæg om denne frigivelse af kildekode.

Frigivelsen af denne kildekode blev også offentliggjort ved en konference om C++, som Facebook afholdte lørdag på sin campus i Menlo Park i Californien.

Storbruger af open source

Facebook har i høj grad anvendt open source-software såsom MySQL, PHP og memcached til sit site.

Derfor har selskabet også sørget for at frigive kildekoden til mange af sine internt udviklede programmer såsom PHP-compileren HipHop og software-frameworket Thrift til skalerbar udvikling af services på tværs af programmeringssprog.

I forbindelse med mange af frigivelserne var Facebooks udviklere dog nødt til først at omskrive de dele af funktionaliteten, som kom fra dette bibliotek.

Ved at frigive selve biblioteket kan Facebook nu "fortsætte med at frigive kildekoden til dele af sin software-stack uden at være nødt til at genopfinde sine interne dybe tallerkener," skriver DeLong.

Selvom man som udvikler måske ikke har planer om at anvende applikationer udviklet af Facebook, så bør man alligevel tage et kig på dette bibliotek, da det indeholder mange værktøjer, der kan bruges i andre miljøer, påpeger DeLong.

Mange af komponenterne i Folly kører ifølge DeLong hurtigere end deres modstykker, der er tilgængelige andre steder fra. "Vores motivation var at bygge komponenter, der var hurtigere og mere effektive, end det vi havde brugt indtil da," skriver han.

Disse værktøjer er designet til anvendelse i tunge produktionsmiljøer på tværs af tusindvis af servere.

Komponenterne dækker ifølge DeLong en bred vifte af funktionalitet:

En komponent er designet til at anvende hukommelsen mere effektivt.

En anden reducerer såkaldt software contention, hvor flere forskellige transaktioner konkurrerer om de samme ressourcer.

Værktøjet AtomicHashMap reducerer, hvor lang tid et stykke data i hukommelsen er låst af en proces, hvilket kan nedsætte ydelsen og skabe flaskehalse i miljøer med tung trafik.

Et sæt komponenter til manipulation af strenge bruger færre beregningsressourcer end lignende komponenter i andre C++-biblioteker

Biblioteket Folly er offentliggjort på GitHub og Facebook vil føje nye komponenter til, i takt med at de bliver udviklet, skriver DeLong.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere