Artikel top billede

Ny knæ-teknologi: Oplad din mobil ved at spadsere

Forskere har opfundet en måde at genere strøm fra dine knæ.

Computerworld News Service: Britiske forskere har fundet en måde at generere strøm til små mobile enheder såsom håndholdte GPS'er ved at høste energi fra brugernes knæ.

Det gør potentielt batterier overflødige.

Forskerne har døbt opfindelsen 'pizzicato knee-joint energy harvester', hvilket på dansk kan gengives som anordning til høstning af energi fra knæleddet.

Det cirkulære apparat kan fastgøres udenpå knæet og består af en ydre ring med 72 plektre og en central ring med fire arme, der stikker ud.

Hver gang man bøjer i knæet, vil den ydre ring rotere, hvilket får plektrene til at slå armene an.

Vibrerer og skaber energi

Det får armene til at vibrere ligesom strengene på en guitar, hvilket genererer elektrisk energi, der kan bruges til opladning af mobile enheder.

Forskerne fra Cranfield University, University of Liverpool og University of Salford forklarer, at deres opfindelse på nuværende tidspunkt kan høste omkring to milliwatt, hvilket med nogle få realistiske forbedringer kan bringes op over 30 milliwatt.

Det kan ifølge forskerne lægge kimen til en ny generation af håndholdte GPS'er, mere avanceret signalbehandling og hyppigere og længere trådløse overførsler.

Nyttig for soldater

Opfindelsen kan i særlig grad vise sig at være nyttig for soldater, som på nuværende tidspunkt kan være nødt til at bære over 10 kilogram af elektronisk udstyr, når de er på patrulje til fods, eller til at give strøm til mobile helbredsrelaterede apparater, der for eksempel overvåger hjerterytme, skridttællere og accelerationsmålere.

Knæet menes at være en passende mekanisme til generering af strøm, da dette led foretager en stor ændring i vinkel under normal gang.

Denne ændring foretages endda rimelig hurtigt.

Et apparat, der er fastgjort til leddet, kan derfor ifølge forskerne generere store mængder elektricitet.

Sådan vil prisen komme ned

"Der er et igangværende projekt, der undersøger mulighederne for fremstilling af en mere kompakt høsteanordning, der lettere kan bæres på kroppen," fortæller Dr. Michele Pozzi, der er ledende forfatter af forskningsartiklen, der beskriver opfindelsen.

"I øjeblikket anvender vi nøjagtige, men omkostningseffektive, teknikker til fremstilling af plektrene og huset, og vi forventer, at de resterende dele vil blive formstøbt industrielt, hvilket yderligere vil reducere prisen. Jeg vil mene, at hvert apparat vil koste under 90 kroner ved fremstilling i stor skala."

Forskningen blev offentliggjort lørdag i IOP Publishings videnskabelige tidsskrift Smart Materials and Structures.

Af andre overraskende opfindelser fra sidste uge kan nævnes en solcelledrevet oplader til mobiltelefoner ved navn Booster Brolly, der har form som en parasol og er udviklet af Vodafone.

Den nye gadget kan på en solskinsdag oplade en mobiltelefon på tre timer ved hjælp sine fleksible solcellepaneler, der er placeret i parasollens skærm.

Apparatet, der skærmer mod såvel vind, sol og regn mens den både oplader brugerens mobiltelefon og øger signalstyrken, vil blive testet under den kommende musikfestival Isle of Wight Festival.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere