Artikel top billede

Kort før pensionsalderen er XP nu på vej væk fra den ubestridte førsteplads.

Windows 7 overhaler XP i juli

Der er en reel sandsynlighed for, at Windows 7 i årevis vil være Microsofts mest populære styresystem, hvis ikke Windows 8 slår igennem.

Computerworld News Service: Mens vi nu kan se frem til, at Windows 8 kommer på hylderne inden for overskuelig fremtid, er forgængeren passeret en milepæl.

Næsten tre år efter lanceringen er Windows 7 nemlig på nippet til at vippe Windows XP af pinden som Microsofts mest populære styresystem.

Firmaet Net Applications fører statistik over anvendelsen af browsere og styresystemer ved at tælle antallet af unikke besøgende på sine kunders 40.000 websites og oplyser, at Windows 7 var installeret på 41,6 procent af de målte computere i juni. Således var Windows 7's markedsandel 1,1 procentpoint højere i juni end i maj.

Det 11 år gamle Windows XP stod stadig for 43,6 procent af alle styresystemer, men var faldet med 1,2 procentpoint.

Windows 7's fortsat stigende markedsandel og Windows XP's faldende markedsandel betyder, at Windows 7 sandsynligvis vil overhale Windows XP i løbet af denne måned, oplyser Net Applications.

"At dømme ud fra tendenserne vil Windows 7's brugsandel muligvis overstige Windows XP's i juli," skriver Net Applications på site website.

Det er også, hvad Computerworlds amerikanske søstermedies prognoser peger på.

Hvis udviklingens tempo de sidste 12 måneder holder, så vil Windows 7 afslutte juli med en andel på 42,7 procent, mens XP's andel vil være nede på 41,7 procent. Baseret på gennemsnittet fra de sidste tre måneder - som har været en periode med relativt stor nedgang for XP - så vil Windows 7 runde juli af med en andel på 42,9 procent, mens XP's andel vil falde til 41,5 procent.

Windows XP og Windows 7 udgjorde samlet set 92,4 procent af alle Windows-pc'er målt af Net Applications i juni. Det problematiske Windows Vista, som Microsoft lancerede først på året 2007 - og som aldrig har haft en global andel på over 19 procent - udgjorde i juni kun 7,3 procent af alle Windows-pc'er.

Ifølge disse estimater vil Windows 7 i oktober udgøre mellem 45,9 og 47 procent af alle styresystemer. De fleste analytikere regner med, at Microsoft vil lancere efterfølgeren, Windows 8, til oktober.

Springer Windows 8 over?

Men selvom man tidligere er gået ud fra, at Windows 7 uundgåeligt vil begynde at falme efter lanceringen af Windows 8 - det var, hvad der skete med Vista, som toppede i oktober 2009, da Windows 7 gjorde sin debut - så er det muligt, at den teori faktisk er forkert.

Microsoft står over for store udfordringer med det drastisk anderledes Windows 8 i hvert fald med hensyn til at få erhvervslivet overtalt. Der er en udbredt antagelse om, at de fleste virksomheder vil springe over Windows 8, delvist fordi de endnu ikke er færdige med at migrere til Windows 7, men også på grund af den nye versions forbrugerfokus og den forvirrende brug af to meget forskellige brugergrænseflader.

Det er ikke helt ligetil at forudsige Windows 7's brugsandel efter lanceringen af Windows 8, mens Net Applications' statistik giver et fingerpeg.

Hvis udbredelsen af Windows 8 kommer til at ligne Windows 7's - som ifølge Microsoft selv er selskabets mest succesfulde styresystem nogensinde - så vil den nye versions globale brugsandel nå op på 17 procent i løbet af de første 12 måneder. En stor del vil dog sandsynligvis komme fra Windows XP, der hastigt nærmer sig slutningen af sin produktlivscyklus.

I det scenarie vil Windows XP have afstået 10,6 procentpoint til Windows 8, mens Windows 7's andel vil være faldet med 5,7 procentpoint i september 2013.

Men hvis Windows 8's udbredelse mere minder om Vistas end Windows 7's, så kommer billedet til at se ganske anderledes ud: Vista opnåede kun en andel på 11 procent i løbet af de første 12 måneder.

XP på pension

Da XP er på vej på pension - Microsoft stopper med at udvikle og udsende sikkerhedsopdateringer til XP i april 2014 - er det muligt, at dette styresystems nedgang vil fortsætte med sin nuværende gennemsnitlige hastighed, hvilket cirka giver et fald på 10,4 procentpoint i løbet af 12 måneder. Det betyder, at Windows 7's andel næsten forbliver intakt, mens XP bliver det eneste offer for opgraderinger til pc'er med Windows 8.

Der er selvfølgelig også den mulighed, at det kommer til at gå endnu dårligere for Windows 8: Brugerne, der kommer fra XP, vil måske i stor grad vælge Windows 7 i stedet for at gå direkte til Windows 8. Det er, hvad der foregår i mange virksomheder i dag, og hvis eksperterne har ret, så vil den tendens fortsætte.

I det tilfælde kan Windows 7's andel faktisk vise sig at stige efter lanceringen af Windows 8 senere i år. Afhængig af udbredelsen af Windows 8 og om XP's nedgang tager yderligere fart, hvilket ser ud til at ske, så er det muligt, at Windows 7 fortsat vil vinde markedsandele. Hvis det herefter kommer til at gå lige så hurtigt frem for Windows 7 som i de sidste 12 måneder, så vil styresystemets andel være oppe på 57,7 procent i efteråret 2013.

Hvis det sker, så vil være første gang: Typisk stjæler en ny version af Windows i det mindste lidt af forgængerens andel. Selv Vista, som ellers fik en temmelig ringe modtagelse, trak brugere fra XP.

Dette værste scenarie for Windows 8 ville bekræfte det, som visse analytikere har overvejet: Om Windows 7 bliver det nye XP, som et styresystem der kommer til at udgøre en vigtig del af Microsofts forretning i et godt stykke tid fremover i det mindste indtil lanceringen af Windows 8's efterfølger.

Net Applications' konkurrent StatCounter mener, at Windows 7's andel har været større end XP's siden oktober 2011. Windows 7 stod ifølge data, som StatCounter offentliggjorde søndag, for 50,2 procent af alle pc-styresystemer i juni imod XP's andel på 29,1 procent.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.