Artikel top billede

Ny metode kan gøre din billedbehandling lynhurtig

Hjælp til udviklere: Med ny metode kan kode til behandling af billeder køres mange gange hurtigere end i dag, ligesom metoden gør det meget nemmere at portere kode til forskellig hardware.

Computerworld News Service: Forskere ved Massachusetts Institute of Technology har fundet en måde at hjælpe softwareudviklere til at omarrangere deres kode til billedbehandling, så den kan køres hurtigere og bruge færre systemressourcer.

En sådan teknik kan vise sig i særlig grad at være nyttig i forhold til mobiltelefoner og andre håndholdte enheder med begrænset batterilevetid.

Vi anvender i stigende grad apps til avanceret billedbehandling såsom Instagram på vores smartphones, så udviklerne af sådanne apps kæmper for at gøre deres software så hurtig og effektiv som muligt.

Fungerer også til desktop

"Jeg forsøgte at finde en lettere måde at skrive effektiv kode til mobile enheder, men det viste sig også at fungere rigtig godt til desktop," fortæller Andrew Adams, der postdoc-studerende ved MIT Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL).

Adams har sammen med andre forskere fra MIT, Stanford University og Adobe udviklet et såkaldt domain specific language (DSL) og en tilhørende compiler, som skaber et abstraktionslag.

Dette abstraktionslag gør det let for udviklere at flytte rundt på stykker af kode for at finde den beregningsmæssigt mest effektive metode til billedbehandling.

Forskerne har brugt dette DSL ved navn Halide til at omskrive adskillige udbredte funktioner til billedbehandling.

Op til 600 procent hurtigere

I mange af tilfældene har de været i stand til at demonstrere hastighedsforøgelser på 200, 300 eller hele 600 procent.

Typisk involverer billedbehandling adskillige trin, hvoraf nogle kan gennemføres samtidig ved hjælp af mikroprocessorer med flere processorkerner.

Det er dog en besværlig proces for udviklere at omarrangere kode for at finde den optimale eksekverings-rækkefølge, ligesom der let kan ske fejl i denne proces.

Her er problemet med imperative sprog som C++

Problemet er, at i de imperative sprog, der i dag bruges til billedbehandling - såsom C++ - er denne rækkefølge oftest "indlejret i koden," fortæller Adams.

"Det kan være ret besværligt at finde ydelsesforbedringer på mobile platforme. Hvis man allerede har optimeret sin kode på en bestemt måde, skal man til at omarrangere koden, hvis man ønsker at optimere på en anden måde, hvilket sandsynligvis ender med, at man øger antallet af fejl. Det er bare en pine," forklarer Adams.

Halide (pdf) er inspireret af ideer fra funktionel programmering og gør det let for softwareudviklere at planlægge, hvor og hvornår hver rutine skal eksekveres.

Programmøren kan eksperimentere med rækkefølgen, programmet eksekveres i, uden at bekymre sig om at komme til at introducere fejl.

Hurtigt at portere programmer

Halide kan også gøre det hurtigere at portere programmer til anden hardware.

Programmøren skal ikke gøre andet end at omarrangere koden til den rækkefølge, der er optimal til den nye platform.

DSL er en udvidelse af C++ og der er compilere tilgængelig til både x86- og ARM-arkitekturerne samt til Nvidias CUDA-arkitektur til parallelberegning med grafikprocessorer.

Forskerne vil muligvis også skabe en særlig version til OpenGL-biblioteket.

I sidste ende er håbet, at ideerne bag Halide - frem for selve DSL'et - vil blive indlejret i kommercielle udviklingsværktøjer og programmeringssprog.

Forskerne vil præsentere Halide ved Association for Computing Machinerys konference Special Interest Group on Computer Graphics and Interactive Techniques (Siggraph) i næste uge i Los Angeles.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.