Sådan kan ny algoritme sniffe sig frem til kriminelle

En algoritme, der kan sniffe netværk - også de sociale netværk - udpeger hjernen bag terrorangrebet på World Trade Center i 2001.

Overvågning kan være godt, når det kommer til at finde onde mennesker, der begår forbrydelser.

Således sætter en ny algoritme fingeren på en af hovedmændene bag terrorangrebet på World Trade Center i New York.

Det skriver The Register.

En gruppe forskere i Scweiz Swiss på Federal Institute of Technology i Lausanne har udviklet en algoritme, der kan opsnuse information på netværk, spore rygter, lokalisere epidemikilder og potentielt stoppe terrorangreb.

Forskerne siger, at de ved hjælp af den nye teknik kan spore informationer tilbage til kilden på meget store netværk ved hjælp af blot nogle få datapunkter.

"Med vores metode kan vi finde kilden til alle mulige ting, der cirkulerer i netværk, ved at 'lytte' til blot et begrænset antal medlemmer af et bestemt netværk," skriver forskerne i en pressemeddelse.

Ideen er at vælge nogle få, men tæt forbundne, noder i et netværk og så bruge den tid, det tager for et stykke information at nå de forskellige noder, og på den måde triangulere kilden.

Kolera og terror
Metoden bygger på samme princip, man anvender, når man stedbestemmer brugere af eksempelvis mobiltelefoner, men kan altså ifølge de schweiziske forskere også bruges på netværk.

De har blandt andet brugt teknikken på data samlet fra et udbrud af kolera i Sydafrika i 2000.

De byggede en detaljeret model af netværket i form af gader og vandveje, der kunne sprede sygdommen fra landsby til landsby, og kunne med deres algoritme lokalisere kilden til udbruddet med 90 procents sandsynlighed, vel at mærke ved kun at bruge fem procent af noderne i netværket. 

De schweiziske forskere har desuden bygget en computer-simulering af telefonsamtaler og en rekonstruktion af udvekslingen af beskeder i terrornetværket under angrebet på World Trade Center.

Alt sammen ud fra information, som er offentligt tilgængeligt, da den er publiceret i diverse medier.

Computeren spyttede navnene på tre mistænkte ud. En af dem var hjernen bag angrebet.

Metoden kan også bruges til at spore kilder til spam og computer-vira og finde kilden til rygter startet på Facebook. For ikke at tale om, hvad annoncører kan bruge den til til viral markedsføring.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
En onsdag i juni bliver DSB's it-systemer ramt af et 48 timer langt nedbrud: "Min første tanke er, at vi må være ramt af et DDoS-angreb"
Få historien om, hvordan DSB fandt løsningen på det to dage lange nedbrud, som selskabet blev ramt af 24. juni klokken 14.45.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
God it-sikkerhed kræver hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab
Konsekvenserne kan være uoverskuelige, når en it-kriminel får adgang til virksomhedens systemer. Typisk kan tabet af tid, tabet af indtægter og tabet af omdømme gøres op i millioner. I dette whitepaper kan du derfor læse om fordelen ved kontinuerligt at arbejde med it-sikkerhed og sårbarheder – og hvordan du kan sikre hurtige og kontinuerlige opdateringer på tværs af dit it-landskab. Også uden at skulle bruge dagevis på at researche trusler og de relevante opdateringer.