Artikel top billede

Sådan kan ny algoritme sniffe sig frem til kriminelle

En algoritme, der kan sniffe netværk - også de sociale netværk - udpeger hjernen bag terrorangrebet på World Trade Center i 2001.

Overvågning kan være godt, når det kommer til at finde onde mennesker, der begår forbrydelser.

Således sætter en ny algoritme fingeren på en af hovedmændene bag terrorangrebet på World Trade Center i New York.

Det skriver The Register.

En gruppe forskere i Scweiz Swiss på Federal Institute of Technology i Lausanne har udviklet en algoritme, der kan opsnuse information på netværk, spore rygter, lokalisere epidemikilder og potentielt stoppe terrorangreb.

Forskerne siger, at de ved hjælp af den nye teknik kan spore informationer tilbage til kilden på meget store netværk ved hjælp af blot nogle få datapunkter.

"Med vores metode kan vi finde kilden til alle mulige ting, der cirkulerer i netværk, ved at 'lytte' til blot et begrænset antal medlemmer af et bestemt netværk," skriver forskerne i en pressemeddelse.

Ideen er at vælge nogle få, men tæt forbundne, noder i et netværk og så bruge den tid, det tager for et stykke information at nå de forskellige noder, og på den måde triangulere kilden.

Kolera og terror

Metoden bygger på samme princip, man anvender, når man stedbestemmer brugere af eksempelvis mobiltelefoner, men kan altså ifølge de schweiziske forskere også bruges på netværk.

De har blandt andet brugt teknikken på data samlet fra et udbrud af kolera i Sydafrika i 2000.

De byggede en detaljeret model af netværket i form af gader og vandveje, der kunne sprede sygdommen fra landsby til landsby, og kunne med deres algoritme lokalisere kilden til udbruddet med 90 procents sandsynlighed, vel at mærke ved kun at bruge fem procent af noderne i netværket. 

De schweiziske forskere har desuden bygget en computer-simulering af telefonsamtaler og en rekonstruktion af udvekslingen af beskeder i terrornetværket under angrebet på World Trade Center.

Alt sammen ud fra information, som er offentligt tilgængeligt, da den er publiceret i diverse medier.

Computeren spyttede navnene på tre mistænkte ud. En af dem var hjernen bag angrebet.

Metoden kan også bruges til at spore kilder til spam og computer-vira og finde kilden til rygter startet på Facebook. For ikke at tale om, hvad annoncører kan bruge den til til viral markedsføring.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


Premium
Nyt kæmpesystem til politiet fra Netcompany bliver næsten 20 procent dyrere end planlagt: Forsinkes med mere end et år
Halvandet år efter kontrakt-underskrivelsen med Netcompany er omkostningerne til levering af politiets kommende planlægnings-system allerede steget med næsten 20 procent, mens hele projektet skal replanlægges. Det bliver nu mere end et år forsinket. Se her, hvornår det for politiet vitale system ventes klart.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.