Artikel top billede

Derfor er cloud slet ikke så hot som vi egentlig troede

Vi troede, at cloud computing var det helt hotte. Men sådan er det ikke helt alligevel.

Computerworld News Service: Gartner har i sin seneste Hype Cycles-rapport, som vurderer modenheden af mere end 1.900 teknologier på markedet, beskrevet cloud computing som en teknologi på vej mod desillusionering.

Analysehusets Hype Cycles-metode udkrystalliserer sig én gang om året i en rapport og har som mål at give iagttagere og spillere i markedet en klar og tydelig vurdering af, hvordan de forskellige tendenser og teknologier udvikler sig.

I den seneste rapport kan man læse:

"Cloud computing er stadig et synligt og hypet begreb, men på nuværende tidspunkt har det tydeligvis passeret punktet for maksimalt opskruede forventninger. Der er tegn på træthed og tegn på desillusionering (det vil sige meget synlige svigt)."

Computerworlds søstermedie i Storbritannien har talt med Hung LeHong, der er vice president for analyse hos Gartner, og som fortæller, at cloud ikke udbredes lige så hurtigt, som branchen forventede.

"Det er min vurdering, at cloud computing vinder langsommere frem, end alle troede. Man har talt om cloud i lang tid, men teknologien bevæger sig ikke særlig hurtigt fremad på kurven, hvor den nu er på vej mod desillusionering," siger han.

Gartners rapport betegner et antal teknologier som såkaldt "tipping point" - det er teknologier, der anses for at være på nippet til at modnes, men som endnu ikke helt leverer de lovede fordele til erhverv og forbrugere.

HTML5, såkaldt machine-to-machine (M2M) og in-memory-databaser er blandt disse teknologier, men LeHong fremhæver betaling og big data som særligt interessante områder.

"Vi har først og fremmest lagt ret stor vægt på betaling, hvilket inkluderer near-field communication (NFC). Disse teknologier er netop nu ved at have passeret højdepunktet på hype-kurven," fortæller LeHong.

NFC gør det muligt for forbrugere at betale for varer ved at føre et særligt kort hen over betalingsautomater i butikker, men det har været svært at få rigtigt gang i udbredelsen på grund af modstridende interesser hos et stort antal interessenter.

Tipping point

"Dette er en af de tipping point-teknologier, jeg ville holde nøje øje med - den har potentiale til at påvirke kunderne ret bredt. Der tales og skrives for tiden meget om den, men den er på vej mod en periode med desillusionering," påpeger han.

"Potentialet er enormt, men det er udfordringen også. Derfor er den sårbar overfor negativ hype. Men vi mener, at dette blot er en af de faser, som enhver teknologi gennemgår. Industrien, forbrugerne og verden vil inden længe indse, hvad der er muligt med NFC."

LeHong fremhæver også fordelene ved big data og mere specifikt kompleks hændelsesanalyse, såkaldt complex event processing (CEP).

"Noget andet, der er ret interessant, er hele big data- og analyse-tendensen. Den er ret hypet lige nu, men potentialet er der. Virksomhederne er i stand til at behandle informationer, de ikke tidligere var i stand til - såsom fra ustrukturerede data - men det handler også om, hvor hurtigt analyse kan gennemføres," forklarer han.

"Prissætning kan fungere som eksempel. Hvis man som detailhandler før i tiden ønskede at maksimere sine marginer eller sit salg af enheder, så ville man køre en optimering, hvilket man faktisk kun kunne komme til at gøre én gang, fordi det tog så lang tid. Nu kan man køre to eller tre scenarier på samme tid og få indsigt i flere forskellige kundetyper. Det er en mindre forandring, men det forbedrer virkelig beslutningsprocessen."

Her tilføjer han: "Big data komplementeres af complex event processing, som ikke blot er afhængig af, hvor hurtigt man kan knuse algoritmer, men af hvor hurtigt man kan indhente realtids-data i en størrelsesorden af tusinder af hændelser i sekundet. Forestil dig et aktiemarked. Det er virkelig et interessant værditilbud for en bank at blive i stand til at få indsigt i sin handelsposition i realtid."

Af nogle af de nye teknologier, der er kommet med på Gartners hype-kurve i år, kan nævnes 3D-scannere, silicium-anode-batterier, crowdsourcing og forbruger-telematik.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen