Artikel top billede

"Hurtigt-arbejdende" udvalg overvejer på tredje år stop for åbne hotspots

En såkaldt hurtigtvirkende arbejdsgruppe arbejder på tredje år for regeringen på en forsinket rapport om forbud mod åbne trådløse netværk og anonyme taletidskort.

Læs også:
Dansk internetovervågning under pres

Revision af logningsbekendtgørelse reddet i 12. time

Hvordan kan man sikre, at det er slut med at kunne købe anonyme taletidskort og kunne logge på trådløse netværk uden at give sig til kende?

Det skulle en tværministeriel arbejdsgruppe med deltagelse af blandt andet PET have svaret regeringen på senest i foråret.

Men rapporten fra arbejdsgruppen er forsinket. Derfor fortsætter arbejdet, der foreløbig har taget tre år, på ubestemt tid.

TOR og VPN driller arbejdsgruppe 

Når det tager så lang tid, skyldes det ifølge justitsminsteriet, der varetager arbejdsgruppens sekretariatsfunktion, at arbejdsgruppen står overfor svære tekniske overvejelser som følge af den generelle tekniske udvikling.

Ifølge Justitsminsteriet er det eksempelvis muligheden for at bruge TOR-netværket (The Onion Router) eller udenlandske VPN-forbindelser, der primært benyttes til at omgå geo-bokering af tv tjenester på nettet, som arbejdsgruppen kigger på.

Disse teknologier gør det nemlig muligt at omgå en eventuel id-registrering på de åbne trådløse netværk. 

Arbejdsgruppen afleverede sidste år to notater om henholdsvis taletidskort og åbne trådløse netværk, som blev diskuteret med telebranchen 

Selvom arbejsgruppen ifølge ministeriet er langt i sine overvejelser, er arbejdsgruppen altså i øjeblikket ikke færdige, ligesom det er uvidst, hvornår de vil ske.   

Ifølge Justitsminsteriet forsøger den tværminsterielle arbejdsgruppe i overvejelserne at opnå en balance mellem at få afsluttet spørgsmålet, men også sikre, at der er taget højde for alle teknologiske udfordringer, der er lige nu. 

Overvejelserne om, hvorvidt uregistrerede taletidskort og åbne hotspots fortsat skal være tilladt at bruge anonymt for danskerne, stammer helt tilbage fra 2005.

Disse spørgsmål var med på en lang liste af antiterror-tiltag, som blev gennemført som følge af regeringens handlingsplan for terrorbekæmpelse.

Imidlertid blev en række af forslagene ikke dengang gennemført.

Droppet indtil kraftig stigning

Regeringen besluttede derefter at undersøge mulighederne nøjere, og et udvalg anbefalede året efter at droppe planerne.

Men i 2009 blev tankerne om at komme uregistrerede taletidskort og åbne hotspots til livs, hevet ned fra hylden.

Det skyldes, at politi og efterretningstjenester oplevede en massiv stigning i brugen af disse uregistrerede platforme for kommunikation hos folk, de to myndigheder har i søgelyset for alskens kriminalitet.

Derfor nedsatte regeringen samme år en såkaldt hurtigt arbejdende arbejdsgruppe, som skulle aflevere sine overvejelser senest sommeren 2010.

Det er denne hurtigtarbejdene arbejdsgruppe, der i dag, to år efter deadline, altså stadig ikke er færdig med at overveje fremtiden for uregistreret adgang til internettet via hotspots og for taletidskortene.

Folketingets politikere berørte senest arbejdsgruppens arbejde i maj, da de op til en høring om revision af logningsbekendtgørelsen, der var ledsaget af heftig debat, spurgte til arbejsgruppens opgaveformulering.

Her afslørede Justitsministeriet iøvrigt, at politiet ikke benytter de udskældte sessionslogninger til noget som helst.  

Læs også:
Revision af logningsbekendtgørelse reddet i 12. time
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.