Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Magtfuld styrelse griber ind over for TDC

Styrelse tager nye instrumenter i brug for at dæmme op for konkurrence-problemer skabt af TDC.

Læs også: Sådan reagerer TDC på indgreb mod selskabet.

Mens konkurrenter i flere år har råbt højt om, at TDC's markedsdominans er skadelig for konkurrencen på bredbåndsmarkedet, er der nu et nyt instrument på vej fra Erhvervsstyrelsen, som tidligere har erkendt, at TDC's dominerende stilling skaber konkurrenceproblemer.

Som følge af en netop afsluttet analyse af bredbåndsmarkedet, har Erhvervsstyrelsen for første gang valgt at sætte TDC under såkaldt overvågning for prisklemmer.

Med andre ord er TDC, der som eneejer af kobbernettet både en engrosleverandør og konkurrent til de andre teleselskaber, blevet pålagt en forpligtelse om ikke at starte prisklemmer.

Konkurrenceproblemer

"Vi har fundet forskellige konkurrenceproblemer på det danske marked, og dem forsøger vi at kompensere for ved en række tiltag. En af konklusionerne er, at det kan være svært for TDC's konkurrenter at tjene penge på bredbåndsmarkedet," fortæller kontorchef i Erhvervsstyrelsen, Helle Bøjen Larsen.

"Med vores nye tiltag vil vi sikre, at TDC ikke presser marginen mellem engrosprisen og forbrugerprisen, så der er plads til, at der kan tjenes penge på markedet."

Hun tilføjer, at det er afgørende om en eventuel prisklemme er startet af TDC

"TDC har selvfølgelig lov til at møde konkurrencen på markedet," siger hun.

Se hvordan TDC reagerer på Erhvervsstyrelsens planer her.

Sådan skal TDC's holdes tilbage

Tiltaget vedrører kun de kobberbaserede bredbåndsprodukter.

Det fungerer ved, at Erhvervsstyrelsen enten af eget initiativ følger med i prisudviklingen eller efter henvendelse fra konkurrenter går ind og kigger på et produkt, hvis der er mistanke om en prisklemme startet af TDC.

"I så fald vil vi pålægge TDC enten at sænke engrosprisen eller hæve detailprisen, og tanken er, at det skal gå meget hurtigt. Ellers taber effekten sig," lyder det fra Helle Bøjen Larsen.

Hun kan ikke komme nærmere ind på, hvor hurtig indgriben konkurrenterne kan forvente.

Udover denne overvågning af enkelte produkter, der træder i kraft den 16. september, vil der også blive foretaget en overordnet vurdering af hele markedet over et år.

Men det kræver omsætningstal fra et år fra TDC og starter derfor først i 2014.

Selv om kritikken af TDCs dominerende stilling ikke er ny, afviser Helle Bøjen Larsen, at Erhvervsstyrelsen har sovet i timen i forhold til at sikre en god konkurrencesituation.

"Det synes jeg ikke. Vi har løbende reguleret bredbåndsmarkedet siden liberaliseringen med de instrumenter, der har været i lovgivningen. Der ligger en lang proces forud for det nye tiltag, som er meget indgribende overfor TDC. Derfor er det også nødvendigt at gøre sit forarbejde ordentligt."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere