Artikel top billede

Magtfuld styrelse griber ind over for TDC

Styrelse tager nye instrumenter i brug for at dæmme op for konkurrence-problemer skabt af TDC.

Læs også: Sådan reagerer TDC på indgreb mod selskabet.

Mens konkurrenter i flere år har råbt højt om, at TDC's markedsdominans er skadelig for konkurrencen på bredbåndsmarkedet, er der nu et nyt instrument på vej fra Erhvervsstyrelsen, som tidligere har erkendt, at TDC's dominerende stilling skaber konkurrenceproblemer.

Som følge af en netop afsluttet analyse af bredbåndsmarkedet, har Erhvervsstyrelsen for første gang valgt at sætte TDC under såkaldt overvågning for prisklemmer.

Med andre ord er TDC, der som eneejer af kobbernettet både en engrosleverandør og konkurrent til de andre teleselskaber, blevet pålagt en forpligtelse om ikke at starte prisklemmer.

Konkurrenceproblemer

"Vi har fundet forskellige konkurrenceproblemer på det danske marked, og dem forsøger vi at kompensere for ved en række tiltag. En af konklusionerne er, at det kan være svært for TDC's konkurrenter at tjene penge på bredbåndsmarkedet," fortæller kontorchef i Erhvervsstyrelsen, Helle Bøjen Larsen.

"Med vores nye tiltag vil vi sikre, at TDC ikke presser marginen mellem engrosprisen og forbrugerprisen, så der er plads til, at der kan tjenes penge på markedet."

Hun tilføjer, at det er afgørende om en eventuel prisklemme er startet af TDC

"TDC har selvfølgelig lov til at møde konkurrencen på markedet," siger hun.

Se hvordan TDC reagerer på Erhvervsstyrelsens planer her.

Sådan skal TDC's holdes tilbage

Tiltaget vedrører kun de kobberbaserede bredbåndsprodukter.

Det fungerer ved, at Erhvervsstyrelsen enten af eget initiativ følger med i prisudviklingen eller efter henvendelse fra konkurrenter går ind og kigger på et produkt, hvis der er mistanke om en prisklemme startet af TDC.

"I så fald vil vi pålægge TDC enten at sænke engrosprisen eller hæve detailprisen, og tanken er, at det skal gå meget hurtigt. Ellers taber effekten sig," lyder det fra Helle Bøjen Larsen.

Hun kan ikke komme nærmere ind på, hvor hurtig indgriben konkurrenterne kan forvente.

Udover denne overvågning af enkelte produkter, der træder i kraft den 16. september, vil der også blive foretaget en overordnet vurdering af hele markedet over et år.

Men det kræver omsætningstal fra et år fra TDC og starter derfor først i 2014.

Selv om kritikken af TDCs dominerende stilling ikke er ny, afviser Helle Bøjen Larsen, at Erhvervsstyrelsen har sovet i timen i forhold til at sikre en god konkurrencesituation.

"Det synes jeg ikke. Vi har løbende reguleret bredbåndsmarkedet siden liberaliseringen med de instrumenter, der har været i lovgivningen. Der ligger en lang proces forud for det nye tiltag, som er meget indgribende overfor TDC. Derfor er det også nødvendigt at gøre sit forarbejde ordentligt."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.