Artikel top billede

It-selskab dømt for at diskriminere og fyre autist

En svensk it-virksomhed må betale erstatning til en mand, der som ung fejlagtigt er diagnosticeret med Aspergers Syndrom. Han blev diskrimineret og til sidst fyret.

Den svenske it-virksomhed Opto Sweden, der leverer løsninger inden for datafangst og dokumenthåndtering, er i retten blevet dømt til at betale en tidligere ansat 235.000 kroner i erstatning efter at have diskrimineret og til sidst fyret ham på grund af en påstået nedsat funktion.

Sagen handler om en ung civiløkonom, som var et spirende talent udset til lysende fremtid som økonomisk strateg i selskabet, beretter Computerworlds svenske søstermedie, Computersweden.

Men Opto Sweden fik kendskab til, at økonomen som ung havde fået stillet diagnosen Aspergers Syndrom, der er en diagnose inden for autisme-spektret, og fra da af ændredes selskabet syn på den ansatte. Diagnosen viste sig ganske vist senere at være fejlagtig.

Alligevel blev den ansatte pludselige behandlet anderledes. Et udviklingsprogram, han deltog i, blev lukket, hans arbejdsopgaver blev ændret, ligesom han blev udsat for chikane.

Et stykke tid senere blev han fyret af selskabet, der angav mangel på arbejdsopgaver som årsag til afskedigelsen. Domstolen har ikke taget stilling til den del af sagen.

Det har domstolen imidlertid om chikanen, og diskrimineringen takseres til en erstatning på 235.000 svenske kroner.

Domstolen finder, at Opto Swedens dårlige behandling af manden har været "omfattende og i nogle tilfælde meget graverende." Opto Sweden har ikke anket dommen.

Danske specialister

Til sammenligning har danske it-virksomheder en lidt anden opfattelse af mulighederne i ansatte med Aspergers Syndrom.

Flere it-virksomheder, som KMD, Cisco og Siemens, benytter sig for eksempel af de kompetencer, som Specialisterne stiller med.

Specialisterne er en it-konsulentvirksomhed, som udelukkende beskæftiger mennesker, som er diagnosticeret inden for autisme-spektret.

De især gode til at teste software og it-systemer og løse opgaver, hvor præcision er afgørende, og hvor gentagelser netop ikke trætter, men motiverer, medarbejderen, der udfører opgaven.

Specialisterne er stiftet af Thorkil Sonne i 2005 , og har i dag afdelinger i flere lande.

Måske kommer der snart en afdeling i Sverige?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere