Artikel top billede

Slut med Apple: Mozilla trækker sig fra iOS

To års flirt med Apples iPhone er nu slut. Firefox-udviklerne i Mozilla trækker sig fra iOS-platformen. Se hvorfor her.

Computerworld News Service: To år efter det lykkedes Mozilla at få en browser-relateret app ind på App Store, meddeler organisationen, at Firefox Home sendes på pension og forsvinder fra Apples app-butik til iOS.

Dette er blot det seneste i en række tegn fra Mozilla i løbet af de seneste år på, at open source-organisationen ikke er interesseret i at udvikle en udgave af Firefox til iPhone og iPad.

Adgang til bogmærker

Firefox Home, som blev godkendt af Apple 16. juli 2010, var ikke i sig selv en komplet browser, men var en app med udgangspunkt i den teknologi til synkronisering af bogmærker og faneblade, som Mozilla først tilbød som en udvidelse og senere integrerede i desktop-browseren.

Firefox Home gav brugerne adgang til deres bogmærker, historik, eventuelle åbne faneblade fra de seneste Firefox-sessioner og til Firefox' såkaldte Awesome Bar - Mozillas navn for adressefeltet - der kan bruges til at søge efter tidligere besøgte sider ved hjælp af søgetermer eller tegn i adressen eller sidetitlen.

Fredag trak Mozilla stikket ud for Firefox Home, som organisationen kalder "et eksperiment i at bringe en del af Firefox-oplevelsen til iOS."

Vil fokusere på andre projekter

"Dette projekt har givet værdifuld indsigt i og erfaring med platformen, men vi har besluttet at fjerne Firefox Home fra Apple App Store og fokusere vores ressourcer på andre projekter," skriver Mike Connor, der er director of services engineering hos Mozilla, i et blogindlæg 31. august.

Hermed har Mozilla helt trukket sig fra platformen iOS. Organisationen lader dog døren stå på klem: "Vi vil fortsat udforske de bedste måder at levere fantastiske oplevelser til brugere af iOS," lover Connor.

Mozilla har gentagne gange afvist opfordringer til at tilbyde Firefox på iOS, men browser-konkurrenten Google er anderledes indstillet.

Sidst i juni udgav Google et smugkig på Chrome til iOS. Til forskel fra Mozilla er Google tilsyneladende villig til at arbejde inden for Apples begrænsninger, som kræver, at enhver browser til iOS bruger Safari til den egentlige sidevisning og til at parse JavaScript.

Google opdaterede sidst Chrome til iOS 22. august.

Selvom Mozilla nu blot kalder Firefox Home for et eksperiment, så var der større planer med applikationen, da den blev lanceret.

"Vi fokuserer på at bygge Firefox Home som en rig, cloud-baseret applikation og at sørge for, den bliver et værdifuldt produkt, som folk vil fortsætte med at elske og bruge," skrev organisationen i september 2010. I samme blogindlæg oplyste Mozilla at være i gang med at overveje at udvikle en udgave af Firefox Home til iPad. Der udgav aldrig nogen udgave til Apples tablet.

Den sidste opdatering til Firefox Home udkom i februar 2011.

Mozilla har offentliggjort kildekoden til den iOS-specifikke synkroniseringsklient, der udgjorde grundlaget i Firefox Home på GitHub. Det står ifølge Mozilla alle udviklere frit for at bruge den til deres egne projekter.

Stefan Arentz, der er udvikler hos Mozilla, har allerede brugt kildekoden til at skabe den gratis app Bookmarks On The Go til iOS, som blev offentliggjort på App Store midt i august.

"Denne applikation erstatter den nyligt pensionerede applikation Firefox Home," skriver Arentz på sit website.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.