Artikel top billede

(Foto: Morten Nevado)

Direktør angriber udbuds-regler efter CSC-nedtur

Kendt dansk it-direktør og debattør rejser kritik af udbudsreglerne i kølvandet på CSC´s elendige økonomi.

I forbindelse med rigtig mange it-udbud vurderes leverandørernes økonomi i form af eksempelvis krav om en vis omsætning.

Men man bør nytænke reglerne, mener en kendt debattør i it-branchen, direktør Mogens Nørgaard fra Miracle.

"Før i tiden lagde de (det offentlige, red) vægt på positivt resultat over en årrække. Nu vægter de omsætning med 50 procent og er ligeglade med overskud/resultat," lyder det fra Mogens Nørgaard.

Det kan de kun have gjort for at muliggøre fortsat handel med IBM og CSC, vurderer Mogens Nørgaard.

Begge selskaber har leveret store underskud i de seneste år. Senest har CSC tabt næsten en milliard kroner og over fire år i øvrigt tabt cirka en fjerdedel af omsætningen.

Går glip af opgaver

"Endnu mere fjollet er det jo så at favorisere udenlandske bikse på den måde, for de bruger jo udenlandsk arbejdskraft til opgaverne i højere grad end danske bikse."

"Og Danmark og it-branchen går også glip af spændende opgaver, der kunne gøre os skarpere og dygtigere," forklarer Mogens Nørgaard.

I forvejen har der været debat omkring kravet om en vis omsætning, da det ifølge de små it-firmaer i sagens natur favoriserer de store it-firmaer.

Mogens Nørgaard peger da også på, at SKI desuden kræver, at man kan fremvise tre års regnskaber, hvilket gør det svært for nystartede.

"For eksempel, hvis de skarpeste hjerner på et område forlader et gammelt firma og laver deres eget," påpeger Mogens Nørgaard.

Men her stopper it-direktørens indvendinger ikke.

I Nørgaards mørke stunder

Faktisk burde det offentlige - hvor det er muligt - fokusere på leverandører, der er gode til at drive forretning, det vil sige har overskud og vækst i antal arbejdspladser over tid, mener Mogens Nørgaard.

"Der bør laves en høring i Folketinget om det vægtningsprincip, der benyttes nu."

"Det har meget omfattende konsekvenser i andre brancher, at man for eksempel kun vil have en håndfuld store leverandører på SKI-kontrakt på områderne rådgivende ingeniører, rådgivende arkitekter og management-rådgivning," fremhæver Mogens Nørgaard.

SKI fremhæver, at så kan en masse små gå sammen og byde som ét stort, virtuelt firma.

"Men i praksis er det så svært at konstruere - og indebærer nogle meget skrappe krav fra SKI's side - at det i praksis ikke er muligt. SKI er derfor - fordi de vil ligne Statens Indkøb, hvor SKIs nuværende direktør kommer fra - i gang med at smadre hele den lange hale af små, dygtige, effektive og omstillingsparate rådgivningsvirksomheder i Danmark," lyder kritikken fra Mogens Nørgaard.

"I mine mørke stunder har jeg nogle gange overvejet, om det offentlige bare helst vil handle med bikse, der ligner dem selv," slutter han.

CSC-storkunde tavs

Mens Mogens Nørgaard taler løs, ønsker en af CSC's absolut største offentlige kunder slet ikke at forholde sig til CSC's økonomi.

Computerworld ville gerne høre storkunden, Skat, om den er tryg ved samarbejdet.

Og ikke mindst om Skat har vurderet CSC´s økonomi, inden det tegnede kontrakt med selskabet.

Men talelysten er ikke just stor hos Skat.

"Du har nok ikke forventet andet, end at vores svar er, at Skat har ikke nogen kommentarer til en leverandørs årsregnskab," lyder det i en mail fra kommunikationsmedarbejder Finn Serup Jensen hos Skat til Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere