Artikel top billede

Direktør angriber udbuds-regler efter CSC-nedtur

Kendt dansk it-direktør og debattør rejser kritik af udbudsreglerne i kølvandet på CSC´s elendige økonomi.

I forbindelse med rigtig mange it-udbud vurderes leverandørernes økonomi i form af eksempelvis krav om en vis omsætning.

Men man bør nytænke reglerne, mener en kendt debattør i it-branchen, direktør Mogens Nørgaard fra Miracle.

"Før i tiden lagde de (det offentlige, red) vægt på positivt resultat over en årrække. Nu vægter de omsætning med 50 procent og er ligeglade med overskud/resultat," lyder det fra Mogens Nørgaard.

Det kan de kun have gjort for at muliggøre fortsat handel med IBM og CSC, vurderer Mogens Nørgaard.

Begge selskaber har leveret store underskud i de seneste år. Senest har CSC tabt næsten en milliard kroner og over fire år i øvrigt tabt cirka en fjerdedel af omsætningen.

Går glip af opgaver

"Endnu mere fjollet er det jo så at favorisere udenlandske bikse på den måde, for de bruger jo udenlandsk arbejdskraft til opgaverne i højere grad end danske bikse."

"Og Danmark og it-branchen går også glip af spændende opgaver, der kunne gøre os skarpere og dygtigere," forklarer Mogens Nørgaard.

I forvejen har der været debat omkring kravet om en vis omsætning, da det ifølge de små it-firmaer i sagens natur favoriserer de store it-firmaer.

Mogens Nørgaard peger da også på, at SKI desuden kræver, at man kan fremvise tre års regnskaber, hvilket gør det svært for nystartede.

"For eksempel, hvis de skarpeste hjerner på et område forlader et gammelt firma og laver deres eget," påpeger Mogens Nørgaard.

Men her stopper it-direktørens indvendinger ikke.

I Nørgaards mørke stunder

Faktisk burde det offentlige - hvor det er muligt - fokusere på leverandører, der er gode til at drive forretning, det vil sige har overskud og vækst i antal arbejdspladser over tid, mener Mogens Nørgaard.

"Der bør laves en høring i Folketinget om det vægtningsprincip, der benyttes nu."

"Det har meget omfattende konsekvenser i andre brancher, at man for eksempel kun vil have en håndfuld store leverandører på SKI-kontrakt på områderne rådgivende ingeniører, rådgivende arkitekter og management-rådgivning," fremhæver Mogens Nørgaard.

SKI fremhæver, at så kan en masse små gå sammen og byde som ét stort, virtuelt firma.

"Men i praksis er det så svært at konstruere - og indebærer nogle meget skrappe krav fra SKI's side - at det i praksis ikke er muligt. SKI er derfor - fordi de vil ligne Statens Indkøb, hvor SKIs nuværende direktør kommer fra - i gang med at smadre hele den lange hale af små, dygtige, effektive og omstillingsparate rådgivningsvirksomheder i Danmark," lyder kritikken fra Mogens Nørgaard.

"I mine mørke stunder har jeg nogle gange overvejet, om det offentlige bare helst vil handle med bikse, der ligner dem selv," slutter han.

CSC-storkunde tavs

Mens Mogens Nørgaard taler løs, ønsker en af CSC's absolut største offentlige kunder slet ikke at forholde sig til CSC's økonomi.

Computerworld ville gerne høre storkunden, Skat, om den er tryg ved samarbejdet.

Og ikke mindst om Skat har vurderet CSC´s økonomi, inden det tegnede kontrakt med selskabet.

Men talelysten er ikke just stor hos Skat.

"Du har nok ikke forventet andet, end at vores svar er, at Skat har ikke nogen kommentarer til en leverandørs årsregnskab," lyder det i en mail fra kommunikationsmedarbejder Finn Serup Jensen hos Skat til Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere