Artikel top billede

Her går det ofte helt galt for din antivirussoftware

Selv den dyreste sikkerhedssoftware kan være noget være juks. Se her, hvor det ofte går galt.

Computerworld News Service: Hvor godt din antivirussoftware beskytter, har i praksis rigtig meget at gøre med, hvordan den er konfigureret.

Og hvor sikkert softwaren er konfigureret, varierer kraftigt fra produkt til produkt, påpeger software-certificerings-firmaet Opswat.

Microsoft Security Essentials (MSE) er det program, der oftest er indstillet optimalt.

Baseret på statistik indsamlet fra 140.000 pc'er, der har Opswats værktøj AppRemover installeret, oplyser Opswat, at MSE er konfigureret til at beskytte mod malware i realtid på 94,6 procent af installationerne.

Det er en smule bedre end med sikkerhedssoftware fra Avast, McAfee og Avira.

Mange har ikke funktion slået til

Derimod er det kun på 65,5 procent af installationerne af Kaspersky Labs Internet Security, hvor denne vigtige funktion er slået til, mens det ikke står meget bedre til på Norton Internet Security og Norton AntiVirus.

Det er også MSE, der bliver opdateret til nyeste version hurtigst, hvor 94 procent af installationerne var blevet opdateret inden for en uge, da statistikken blev indsamlet.

Lige under 65 procent af installationerne af Norton AntiVirus og McAfee VirusScan var blevet opdateret inden for de seneste 60 dage.

Ingen reel beskyttelse

Når der går så lang tid, uden at sikkerhedssoftwaren opdateres, kan man slet ikke regne med, at den yder nogen reel beskyttelse.

Også hvad angår systemscanninger fører MSE, hvor 74,5 procent af installationerne havde gennemført en systemscanning inden for en uge, mens det kun var tilfældet for en fjerdedel af installationerne af McAfee VirusScan.

Opswat giver ikke noget bud på, hvorfor der er denne overraskende variation i indstillingerne fra produkt til produkt. En del af forklaringen kunne dog have noget at gøre med, hvordan folk kommer til at anvende de forskellige sikkerhedsprodukter.

Gratis vinder frem

Programmer såsom McAfee og Norton er ofte præinstalleret på nye pc'er med en begrænset prøvelicens.

Det er meget muligt, at ejerne ikke er særligt motiverede for at opgradere til betalte licenser, når prøvetiden er forbi, hvilket efterlader dem med installeret, men ubrugelig sikkerhedssoftware.

MSE er derimod et gratis produkt, som folk selv aktivt vælger at downloade.

Herudover er programmet som standard indstillet til optimal sikkerhed:

Skal selv sætte skanninger i gang

Beskyttelse i realtid er aktiveret fra begyndelsen og der foretages automatisk daglig søgning efter opdateringer.

Brugerne er dog nødt til selv at igangsætte skanninger eller selv konfigurere en tidsplan med for eksempel ugentlige scanninger.

Opswats data viser også, at MSE er det mest populære antivirusprogram i USA med en andel på 25,3 procent.

Gratis programmer vinder frem

På verdensplan indtager programmet andenpladsen med en andel på 13,6 procent lige bag Avast Free Antivirus med en andel på 13,8 procent.

De gratis antivirusprodukter fortsætter støt og roligt at undergrave markedet for de betalte programmer, hvoraf mange viser langsom men tydelig nedgang i globale markedsandele.

De forskellige versioner af MSE har i tidens løb modtaget blandede anmeldelser, der generelt konkluderer, at dets beskyttelse er sammenlignelig med de betalte programmer.

Nogle anmeldelser påpeger dog visse vanskeligheder i forhold til opdagelsen af helt ny malware, hvilket er et problem for mange produkter.

Det står dog klar med disse data fra Opswat, at grundlæggende parametre såsom brugervenlighed og automatiske opdateringer tæller en hel del, hvad angår sikkerhed i praksis.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere