Artikel top billede

Så vildt bliver cloud-markedet allerede i år

Det globale marked for cloud-services står ifølge Gartner overfor en forrygende vækst i de kommende år.

Computerworld News Service: Det globale marked for offentlige cloud-services forventes at vokse med 19,6 procent i 2012 til over 624,9 milliarder kroner.

Såkaldt Business process as a service (BPaaS) vil udgøre cirka 77 procent af det samlede marked.

Sådan lyder Gartners prognose i rapporten Forecast Overview: Public Cloud Services, Worldwide, 2011-2016, 2Q12 Update.

Infrastructure as a service (IaaS) er det hurtigst voksende segment af markedet for offentlige cloud-services og forventes at vokse med 45,4 procent i 2012.

Segmentet cloud-administration og sikkerheds-services, der består af cloud-sikkerheds-services, it-driftsadministration og storage-administration (heriblandt backup og gendannelse), forventes at vokse til 18,9 milliarder kroner i løbet af 2012.

En større andel af det samlede marked

"I 2011 var størrelsen af det samlede marked for offentlige cloud-services 523,6 milliarder kroner og i 2016 vil det være vokset til 1.183,5 milliarder kroner.

I takt med at markedet vokser, vil IaaS komme til at udgøre en større andel af det samlede marked, mens også segmentet cloud-administration og sikkerheds-services vil vokse, bemærker Ed Anderson, der er analysechef hos Gartner.

BPaaS, som forventes at ramme 482,3 milliarder kroner i 2012 - en stigning fra 412,4 milliarder kroner i 2011 - er ifølge Gartner det største segment, hovedsageligt fordi det inkluderer undersegmentet cloud-annoncering.

Cloud-annoncering vil fortsat stå for cirka 47 procent af det samlede forbrug på offentlige cloud-services i hele perioden til og med 2016.

Gartner forventer, at software as a service (SaaS), der er det næststørste segment, vil vokse til 82,5 milliarder kroner i 2012, mens IaaS vil vokse fra 24,6 milliarder kroner i 2011 til 35,5 milliarder kroner i 2012.

Selvom IaaS-markedet tilbage i 2010 var under en tredjedel af størrelsen af SaaS-markedet, så lyder Gartners prognose, at IaaS vil være vokset til at være på størrelse med SaaS i 2016.

Dette strategisk vigtige område er helt afgørende

Væksten i markedet for platform as a service (PaaS) vil også være stor.

Dette segment forventes at vokse til 6,9 milliarder kroner i 2012.

Selvom PaaS er et mindre marked end de andre segmenter, så er af strategisk vigtighed og anses for at være en afgørende vækstfaktor for andre segmenter heriblandt BPaaS og SaaS.

Geografisk set forventer Gartner, at Nordamerika producerer den største forøgelse af markedsstørrelse i absolutte tal, mens den største vækst i relative tal forventes at ske i de nye markeder i Asien-Stillehavsregionen (heriblandt Indien og Indonesien), Storkina, Eurasien (heriblandt Rusland) samt Latinamerika (heriblandt Argentina, Mexico og Brasilien).

"Markedet for cloud-services er helt klart en sektor i høj vækst inden for det samlede it-marked. Det vigtigste med hensyn til at udnytte denne vækst er at forstå nuancerne i forretningsmulighederne inden for hver service-segment og geografiske region og så prioritere investeringerne i forhold til disse muligheder," forklarer Anderson.

Flest muligheder i Europa og Nordamerika

Selvom de højeste vækstrater vil forekomme i de nye markeder, hvor de tre højeste vækstrater fordelt på lande vil forekomme i Indien, Indonesien og Kina, så vil 79 procent af forøgelserne af forbruget komme fra Nordamerika og Vesteuropa.

Leverandørerne af cloud-services får brug for en strategisk tilgang, der både tager højde for store markeder og markeder med stor vækst, da begge dele bliver vigtige i udviklingen af vedvarende globale strategier.

Gartner fremhæver, at Nordamerika og Vesteuropa dominerer, hvad angår udvikling, tilgængelighed og anvendelse af cloud-services.

Her vil den største vækst finde sted

Nordamerika vil stå for den største andel af den absolutte vækst i markedet for cloud-services, hvor regionen vil bidrage med 61 procent af den samlede vækst fra 2010 til og med 2016.

Herefter kommer Vesteuropa - som forventes at opleve den laveste vækst i hele perioden hovedsageligt på grund af de økonomiske vanskeligheder i eurozonen - med 17 procent af den absolutte vækst i cloud-services i hele perioden.

I sidste uge offentliggjorde IDC en rapport, hvori analysefirmaet beskrev, at det forventer, at det globale forbrug på offentlige it-services vil nå op på over 229 milliarder kroner i 2012 og ramme 573 milliarder kroner i 2016.

I denne rapport beskrives også den forventning, at SaaS vil udgøre den største andel af markedet for offentlige it-services i løbet af de næste fem år, og at de nye markeder vil opleve de største vækstrater inden for forbruget på offentlige it-services.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere