Artikel top billede

Hvor svært kan det være?: Jyske Bank skifter it-platform på en weekend

En af Danmarks største it-flytninger foretages i lyntempo hen over en weekend. Her kan du få en forklaring på, hvordan man klarer den opgave i Jyske Bank uden at ryste på hånden.

En enorm dataflytningen er på vej til at ramme it-kommandorummet i Jyske Bank, men her har de ikke engang sommerfugle i maven.

Jyske Bank skifter nemlig sine egenudviklede it-systemer ud med en platform hos Bankdata, og i den forbindelse skal der flyttes et hav af data mellem de to firmaer.

"Vi lukker normalt ned fredag den 12. oktober. Når kunder og ansatte vender tilbage om mandagen, er vores system rykket over i Bankdatas regi. I løbet af den weekend får Jyske Bank skiftet hele sin bank-platform ud," fortæller Jens Nielsen, områdedirektør i Jyske Bank til Computerworld.

"Det bliver Big Bang."

To års forberedelse

Det lyder jo nemt, men de to virksomheder har brugt en del tid på forberedelse, før slaget bliver sat i gang om en lille måned.

"Det er en proces, der har strakt sig over cirka to år, og der er mere end ottehundrede mand involveret i overflytningen, hvilket også vidner om, at der er tale om et kæmpe projekt," siger Jens Nielsen.

"Vi har nok været verdens mindste bank, der har været 100 procent selvforsynende med it og it-udvikling, " siger han med et smil på læben.

Men nu skrottes hele det gamle system til fordel for Bankdatas platform. Ikke mindst fordi der kan spares mange penge.

"Vi sparer cirka et par hundrede millioner kroner ved at samarbejdet med Bankdata. Samtidig giver deres platform os nogle flere muskler til videreudvikling af forretningen og flere funktioner til vores brugere," uddyber Jens Nielsen.

I forbindelse med overflytningen af data, flytter cirka to tredjedele af medarbejderne i Jyske Banks it-afdeling med over til Bankdata. De resterende folk skal fortsætte med den drift og udvikling, der forbliver under bankens vinger.

"Der er områder, hvor Bankdata ikke kan opfylde vore behov. Vi beholder derfor sikkerhed, styringsopgaver, datawarehouse og et par andre kerneområder i Jyske Bank."

Ingen panik før lukketid

Hvem står helt praktisk for sådan en system-flytning?

"Konsulenthusene har praktisk talt stået i kø for at give os gode råd, men vi har valgt at gøre arbejdet selv i samarbejde med Bankdata. Det har vi gjort, fordi det er os selv, der har skabt systemerne, og derfor ligger indsigten også hos os."

Er du ikke nervøs for, at noget går galt?

"Jeg er spændt, jeg glæder mig og jeg har respekt for projektet, men jeg er ikke nervøs. Vi har forberedt os grundigt og testet af mange omgange. Så vi er optimistiske og helt trygge," siger Jens Nielsen.

Personalet i banken er gennem en lang periode blevet omskolet til den nye netbank, så de kan træde til mandag morgen.

Kunderne vil i øvrigt være afskåret fra deres netbank i den pågældende weekend.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere