Artikel top billede

It-sikkerhed er alvor - sådan gik det op for tidligere PET-chef

En computer helt i sort, en henvendelse fra teleudbyderen om en trojaner og en vinderkupon i indbakken, satte tankerne i gang hos den tidligere operative chef for politiets efterretningstjeneste.

Læs også: PET-chef: Derfor rager it-sikkerhed danskerne en høstblomst

Selv om man gennem en hel dekade har levet under de strengeste sikkerhedsregler i Danmark, så kan man stadig blive bragt en smule ud af fatning, når it-sikkerheden sættes på prøve.

Det erfarede den tidligere chef for PET, Hans Jørgen Bonnichsen, som ellers er kendt for et ualmindelig køligt overblik.

"I politiet har jeg i mange år levet i et sikkerhedsmiljø, der er ganske unikt, med separerede systemer, skalsikring, biometrisk identifikation og kryptering. Ud fra en bevidsthed om, at fjenden lytter med," fortæller han.

"Efter jeg forlod tjenesten, opdagede jeg til min gru, at jeg begyndte at slække lidt på sikkerheden for i stedet at prioritere hurtig adgang til min information, søge viden og at kommunikere med folk."

Vækket med et sæt

Men 2012 har vækket ham brat op af den snigende tornerosesøvn.

"I indeværende år oplevede jeg, at min pc pludselig gik helt i sort, og som det gælder for alle rigtige mænd, havde jeg ikke taget den nødvendige backup."

"Pludselig fik jeg også en advarsel fra mit teleselskab om, at jeg muligvis var inficeret af en trojaner og samtidig dumpede en mail ind i min indbakke om, at jeg havde vundet 500.000 kroner."

Gik du ligefrem i panik?

"Nej, det gjorde jeg nu ikke," griner han.

Men han lægger ikke skjul på, at det var en hel stribe hændelser, som satte tankerne i gang hos den pensionerede efterretningschef.

"Jeg blev vækket af kontante påmindelser om, at det også er mig, det drejer sig om. Jeg havde et øjeblik glemt, at jeg også selv skal gøre en indsats for, at it-kriminelle ikke får en skadelig effekt."

Her er moralen i historien

Og den påmindelse vil han gerne sende videre til resten af Danmark.

"Vi er nødt til at stå sammen om at løse denne sikkerhedsknude og med udgangspunkt i mig selv, vil jeg gerne pege på, at vi alle skal huskes på problemerne, så de ikke ryger i glemmebogen."

Netop den problematik vurderer Hans Jørgen Bonnichsen, at vi ikke angriber med den nødvendige seriøsitet i Danmark.

Han peger på, at mange EU-lande og USA er langt bedre til at oplyse på mere kontinuerlig vis.

"Der er næsten ingen dialog, debat eller diskussion om it-sikkerhed i det offentlige danske rum," lyder hans analyse.

"Vi har et råd for større it-sikkerhed, der gør et godt stykke arbejde, men som har meget, meget svært ved at trænge igennem."

Derfor opfordrer han til, at samtalerne og oplysningskampagnerne kommer i gang.

"Vi skal passe på, at vi ikke får en dårlig kultur omkring it-sikkerhed. Det er for vigtigt til, at vi bare kan holde hænderne i skødet og se på."

En it-gulerod til danskerne

"Det er helt klart, at man ikke kan sikre alt, men vi må hver især vurdere, hvor vi har vores svageste punkter og dække dem bedst mulig af. Det gælder både for den enkelte person og for en virksomhed."

"Det handler ikke nødvendigvis om, at man skal investere massevis af penge. Det handler om at opbygge en sund kultur, der gør, at man tænker sig om per automatik."

Hans Jørgen Bonnichsen peger på, at blandt andet politikerne har svigtet det ansvar.

"Der er politiske hensigtserklæringer om bedre it-sikkerhed, men der bliver ikke gjort noget. Jeg vil gerne opfordre til, at man oplyser langt mere intenst. Her kunne man helt konkret lære af de effektive kampagner, som Rådet for større Færdselssikkerhed har kørt. De har været super effektive, og gjort Danmark til et af de mest trafiksikre lande," siger han.

Han peger på, at gulerodsmetoden er den vej, vi skal gå.

"Det handler om, at vi billedligt talt skal hjælpe den gamle dame over vejen."

Ulven-kommer-kommer-metoden, som man i dag møder gennem medier og fra sikkerhedsfirmaernes mange advarsler, har ikke effekt på danskerne.

PET-chef: Derfor rager it-sikkerhed danskerne en høstblomst

"Hvis vi skal gøre status, så har det ingen virkning, snarere tværtimod."

Læs også: PET-chef: Derfor rager it-sikkerhed danskerne en høstblomst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen