Artikel top billede

Brugere: Open source lige lovlig umoden til cloud computing

Open source-baseret software har kun ret begrænset udbredelse i cloud-verdenen. Se her, hvad cloud-kunderne giver som begrundelse.

Computerworld News Service: Der har især i løbet af det sidste års tid stille og roligt været vækst i markedet for open source inden for cloud computing, hvor initiativer såsom OpenStack og Citrix CloudStack, der har OpenStack som udgangspunkt, samt Eucalyptus langsomt men støt finder fodfæste.

En ny rapport fra cloud-firmaet Zenoss viser dog, at disse open source-platforme indtil videre kun har en ret lav udbredelse.

I en spørgeskemaundersøgelse af mere end 600 medlemmer af Zenoss' fællesskab af brugere svarer kun 18 procent, at de har udrullet en open source-cloud-platform til it-administration.

Mangler modenhed

De mest almindeligt angivne grunde til ikke at have kastet sig over open source-cloud er utilstrækkelig modenhed, utilstrækkelig support og utilstrækkelig sikkerhed.

De brugere, der faktisk udruller open source-cloud-platforme, anvender typisk OpenStack, der at dømme efter denne undersøgelse har næsten 50 procent af markedet.

Projektet, der er støttet af Rackspace, NASA, Hewlett-Packard, Dell, IBM, Cisco og andre teknologiske sværvægtere, har dog for nylig mødt kritik fra Gartner.

OpenStack-softwaren er desuden for nylig udkommet i version 6.

CloudStack, der udvikles med drivkraft fra Citrix, men administreres af Apache Software Foundation, er den næstmest populære platform med en andel på 19 procent, efterfulgt af Eucalyptus med en andel på under 10 procent.

Mange vil godt overveje det

På trods af den samlet set lave udbredelse svarer 43 procent af respondenterne, at de overvejer at implementere en open source-cloud i fremtiden.

I rapporten fra Zenoss fremhæves flere interessante fakta med hensyn til den generelle udbredelse af cloud.

For eksempel dokumenteres det, at VMware med tre fjerdedele af alle virtualiserede miljøer er den dominerende hypervisor brugt af store virksomheder, såfremt datagrundlaget i spørgeskemaundersøgelsen kan antages at være repræsentativt for det generelle marked.

Med hensyn til markedsandele for hypervisorer følger KVM, Microsoft Hyper-V og Xen i nævnte rækkefølge.

Kun 16 procent af respondenterne svarer, at de anvender platform-as-a-service (PaaS), mens 30 procent af de, der ikke gør, trods alt svarer, at de er interesserede.

Til sammenligning dokumenterer en anden spørgeskemaundersøgelse udført for nylig af Michael Skok, der er partner i North Bridge Venture Capital, at 82 procent med de 785 respondenter anvender software-as-a-service (SaaS).

En nylig rapport fra Gartner viser, at der investeres langt mere i SaaS end i nogen anden cloud-tilgang.

SaaS er et marked på 80,3 milliarder kroner, mens markedet for infrastructure-as-a-service (IaaS) har en samlet værdi på 34,4 milliarder kroner og værdien af PaaS-markedet ligger på kun 6,9 milliarder kroner.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.