Artikel top billede

Det vil akutjob-aftalen betyde for it-folk

It-fagboss glæder sig over akutjob-plan. Se her, hvad planen kommer til at betyde for it-folk.

"Det er et konkret initiativ. Og det vil formentlig også sætte fokus på ledighed på en anden måde end hidtil."

Sådan siger it-fagboss hos Prosa, Niels Bertelsen om politikernes plan om akutjob, som fagforbundet hilser velkommen, fordi forslaget løfter de lediges situation på en anden måde end akutpakken gjorde.

Prosa har omkring 100 medlemmer som risikerer at stå uden dagpenge i den nærmeste tid.

"Det positive element er, at man vil sætte fokus på ledighedsdelen. Hvor man kunne have en formodning om, at det vil være en barriere for arbejdsgiverne at ansætte en langtidsledig, så får man nu en tilskyndelse til at gøre det," siger han.

Han peger på det konkrete tilskud 25.000 kroner til private virksomheder, der ansætter en langtidsledig i mindst 12 måneder.  

"Dermed vil virksomheden fokusere på at tage en langtidsledig, fordi vedkommende kommer ind med tilskud," siger han.

Bliver 25.000 kroner værd

Aftalen om akutjob er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), KL og Danske Regioner og skal skaffe 12.500 jobs.
 
Det offentlige har lovet at skaffe 5.000 jobs, som gives med fortrinsret til dagpengetruede, mens DA lover at finde 5.000 job. Forventningen er at finde 2.500 akutjob mere i det øvrige private erhvervliv. 

Aftalen forventes at koste det offentlige 115 millioner kroner, som skal betales af næste års finanslov.

Men der er også malurt i bægeret, mener Niels Bertelsen. For uden vækst fordeler man bare ledigheden i stedet for at fordele arbejdet, fortæller han.

"Hvis ikke der kommer en vækstpakke ved siden af, så flytter man jo bare arbejdsløsheden. Så der skal på en eller anden måde også skabes grobund for vækst, for at vi kan tro på, at initiativet vil være holdbart," siger han.

Han medgiver, at akutjobs kan redde nogle fra at falde ud af dagpengesystemet næste år, men om der kommer en langtidseffekt, er sværere for ham at se.

Har svært ved at se akutte it-job

Han vurderer ikke umiddelbart, at regeringens plan giver mere arbejde, men i stedet en anden fordeling af arbejdsopgaverne uden supplement fra andre tiltag.

Han har også svært ved at se hans medlemmers job og andre højtuddannedes job, eksmepelvis akademikere, blandt akut job. Alligevel er han positiv.

"Det er et konkret initiativ som har været savnet i denne sammenhæng, og det bemærkelsesværdige er, at arbejdsgiverne er gået med. Det giver en større tro på at det her kan udmønte sig til noget konkret," siger Niels Bertelsen.

Han fortæller, at Prosa allerede er i gang med at kontakte arbejdsgivere, og akutjob bliver et ekstra redskab i den medbragte værktøjskasse.

Blot er han bekymret over, at forslaget først træder i kraft den 1. november. Og det bliver meget snært at redde de første, fordi der næppe sker så meget den første uge, mener han.

"De første få ledige begynder at ryge ud af systemet allerede i november og december, og kommer så i klumper hen over foråret," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.