Artikel top billede

Ny Samdata-ledelse vil forbedre forhadt it-overenskomst

Nyvalgt Samdata-ledelse vil forbedre forhadt it-overenskomst, som tusinder af it-folk er omfattet af.

"Vi synes ikke, at den er ret god. Det er der ingen tvivl om, hvis jeg skal være helt ærlig."

Sådan siger Per R. N. Nielsen, nyvalgt 1. næstformand i Samdata\HK om den it-overenskomst, som tusinder af it-ansatte danskere arbejder på, hvad enten de er medlem af HK\Samdata eller blot er omfattet af overenskomsten, som er en aftale mellem Dansk Erhverv og HK/Privat.

Overenskomsten som eksempelvis hundreder af medarbejdere hos CSC og Tata TCS er omfattet af, er ifølge næstformanden så dårlig, at 63 procent af de stemmeberettigede i Samdata\HK i 2012 nedstemte den.

Derfor skal den strammes væsentlig op, når den skal genforhandles i 2014, mener han.

Valgt uden modkandidater

Det er et af de øverste punkter som det nye formandskab i det i dag 40 år gamle Samdata\HK vil arbejde på, efter at de på et delegeretmøde i weekenden fik ledelsen af forbundet.

Valget endte som ventet med, at Thomas Bisballe blev formand, Gitte Korsgaard 2. næstformand og Per R.N. Nielsen blev 1. næstformand, uden at andre stillede op som modkandidater.

Når medlemmer såvel som andre it-folk trods Samdata\HK's modstand alligevel er på den forhadte overenkomst, skyldes det ifølge Per R.N. Nielsen de sammenkædningsregler, som betyder, at resultatet af andre overenskomstafstemninger i HK spiller ind på resultatet.

"Og så blev den jo altså desværre vedtaget," siger han om aftalen, som tusinder af it-folk nu er omfattet af.

Formandsskabet vil nu gennem hele 2013 og starten af 2014 have medlemmerne op på mærkerne for at arbejde på at få strammet overenskomsten.

"Sådan at Dansk Erhverv finder ud af, at it-folk altså også er interesserede i overenskomster og i at få nogle ordentlige arbejdsforhold," siger Per R.N. Nielsen.

Mange nye på forhadte vilkår

It-ansatte på HK/Privat overenskomst er på lige fod med resten af branchen presset af globaliseringen, som betyder, at store it-firmaer enten har outsourcet til andre lande eller lader underleverandører udføre arbejdet herhjemme med arbejdskraft fra udlandet, alt sammen til en lavere løn.

Noget, som ansatte hos eksempelvis CSC og det fremadbrusende Tata TCS har mærket i løbet af de sidste års tid. Her har faglig konflikt og nye kontrakter betydet flere it-ansatte på den it-overenskomst, som Samdata\HK altså ikke er tilfreds med, fordi virksomhederne har tiltrådt overenskomsten mellem Dansk Erhverv og HK/Privat.

"Vi får selvfølgelig en opgave med at skulle servicere de nye it-folk bedst muligt i samarbejde med HK/Privat. Vi vil selvfølgelig forsøge at forbedre it-overenskomsten med Dansk Erhverv," siger Per R.N. Nielsen.

De mange nye it-folk på forbundets overenskomst betyder også, at formandsskabet vil arbejde på at forbedre muligheden for efteruddannelse, fortæller han.

Højere løn under uddannelse

Det eneste modspil fra fagforbundene mod tabte job som følge af globaliseringen er nemlig i øjeblikket at uddanne medlemmerne, så det ikke kan betale sig for arbejdsgiverne at benytte udenlandsk arbejdskraft, fortæller næstformanden.

Forbedringerne her skal bestå i at medvirke til at skrue uddannelserne bedre sammen og at få forbedret overenskomstens kompetencefonde, så man får mere end de nuværende 80 procent af lønnen, mens man er under uddannelse.

"En af vores værdier er, at vi skal gøre vores medlemmer mere attraktive på arbejdsmarkedet ved at give dem et kompetenceløft," siger Per R.N: Nielsen.

Konkret handler det ifølge Per R.N. Nielsen om at give medlemmerne den viden, som efterspørges af arbejdsmarkedet.

Samdata\HK's nye formandskab blev valgt i denne weekend på delegeretmødet i Helsingør, og skal sidde i en periode på tre år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.