Artikel top billede

Kina bygger verdens vildeste computer nogensinde

Den nye supercomputer vil efter planen står færdig i 2015 og Kina regner med, at den på det tidspunkt vil være verdens hurtigste.

Computerworld News Service: Netop som USA har lanceret, hvad der forventes vil blive verdens hurtigste supercomputer på 20 petaflops, offentliggør Kina nu, at landet vil bygge en supercomputer, der vil være fem gange så hurtig, når den står færdig i 2015.

Den bærer navnet Tianhe-2 og vil køre ved 100 petaflops (det er 100 millioner milliarder floating point-beregninger pr. sekund), oplyser Guangzhou Supercomputing Center, hvor maskinen vil stå.

Tianhe-2 vil hjælpe Kina i konkurrencen med andre landes fremtidige supercomputere. Eksperter regner med, at de hurtigste supercomputere i 2018 vil nå op på 1.000 petaflops.

Dette er ikke Kinas første forsøg på at bygge verdens hurtigste supercomputer. Kina indtog med Tianhe-1A i 2010 kortvarigt førstepladsen i konkurrencen om verdens kraftigste supercomputer. Den computer er nu allerede nede på en femteplads med sin teoretiske spidsbelastning på 4,7 petaflops. Den bruger processorer fra Intel og Nvidia.

Ligesom Tianhe-1A vil Tianhe-2 blive designet af Kinas Nationale universitet for forsvarsteknologi.

Kina vil fremad

Kina skubber på for udviklingen af supercomputer-kapacitet, forklarer Zhang Yunquan, der er professor ved Institute of Software, Chinese Academy of Sciences, der følger udviklingen af Kinas hurtigste supercomputere.

Kina sigter efter at have en supercomputer i 2015, der kan nå op på 100 petaflops og i 2018 én exaflops (1.000 petaflops), fortæller han.

Denne udvikling foregår under Kinas "863 program", som blev grundlagt i 1986 med det formål at fremme de vigtigste områder af landets teknologiske udvikling.

"Det gav os en stor drivkraft at tage føringen med verdens hurtigste supercomputer og gjorde os sikre på, at vi kunne udvikle bedre maskiner," kommenterer han.

Men selvom Kina hidtil hovedsageligt har benyttet sig af chip og software fra USA i sine supercomputere, så mener Zhang, at dette vil ændre sig gradvist, i takt med at landet investerer mere i udviklingen af egen teknologi.

Kinesisk udviklet processor

Et tydeligt eksempel på denne udvikling er, da Kinas supercomputer Sunway Bluelight sidste år fik en del medieomtale for at benytte den hjemligt udviklede processor Shenwei 1600.

"Dette viste, at vi kan producere en supercomputer på én petaflops med vores egen teknologi," påpeger Zhang.

"Jeg tror, at designet af de nye supercomputere i Kinas forsøg i fremtiden på at opnå regnekraft i exa-skala udelukkende vil benytte sig af hjemligt udviklede processorer. Jeg vil i hvert fald ikke afvise muligheden for det."

"Men vi kunne selvfølgelig også gå en anden vej og ende med at bruge både udenlandske og hjemligt udviklede chip," tilføjer han.

Kina er dog ikke ene om at sigte efter at kunne levere 100 petaflops i 2015. EU, Japan og USA har lignende ambitioner, bemærker Jack Dongarra, der er datalog ved Universitet i Tennessee, som også arbejder med at rangordne verdens 500 hurtigste supercomputere.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danoffice IT overtager aarhusianske Edgemo med mere end 100 medarbejdere: Samlet omsætning nærmer sig nu to milliarder kroner
Danoffice IT køber det aarhusianske infrastruktur-selskab Edgemo, der omsætter for mere end 600 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.