Artikel top billede

Slåskamp over Saxo Banks it-fyringer på vej i ny fase

Kampen mellem Finansforbundet og Saxo Bank om 90 fyrede it-folk går ind i ny fase.

Læs også:
Saxo Bank hives i retten efter it-fyringer

Saxo Bank og Finansforbundet, der er blevet uvenner efter Saxo Banks fyring af blandt andet mere end 90 it-folk, ramler igen sammen på fredag.

Det fortæller Merete Preisler, der er advokat og underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening, som er den organisation, Saxo Bank er medlem af. 

"Mødet er berammet til fredag. Og det er et fællesmøde," siger hun om det kommende møde mellem de to parter.

Håber på afklaring inden retten

Sagens kerne er, at Finansforbundet raser over Saxo Bank-fyringerne, som forbundet mener, at virksomheden har foretaget på trods af kæmpeoverskud, og at forhandlingerne er sket i strid med reglerne.

Finansforbundet vil om nødvendigt hive Saxo Bank i Arbejdsretten.

Derfor håber Merete Preisler, at fredagens møde med Finansforbundets hovedorganisation FTF vil få Finansforbundet til at indse, at det tager fejl.

"Det kan jo være, at FTF ser på sagen med lidt mere klare øjne," siger hun til Computerworld.

Saxo Bank står fast

Mens hun altså håber, at Finansforbundet har ændret holdning på fredag, står hendes egen organisation fast i striden.

"Vores opfattelse er som ved organisationsmødet, at Saxo Bank har gjort, hvad de skal gøre," siger Merete Preisler.

Det betyder, at de uenige parter Saxo Bank og Finansforbundet, der i sidste uge skiltes som uvenner efter et forsøg på forsoning ved et organisationsmøde, nu bliver repræsenteret af deres hovedorganisationer FTF og Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Samtidig bliver striden formelt en del af det arbejdsretslige system, hvilket kan give konsekvenser, hvis nogen af parterne har overtrådt reglerne.

Her er grunden til al balladen

Ifølge Finansforbundets formand, Kent Petersen, handler sagen om, hvorvidt Saxo Bank har ladet fagforbundet forhandle på medlemmernes vegne.

I følge Finanssektorens Arbejdsgiverforening handler den om, hvorvidt Saxo Bank har orienteret Finansforbundet om, at forhandlingerne blev varetaget af virksomhedens samarbejdsudvalg.

Dermed er der altså tilsyneladende ikke enighed om udgangspunktet for striden. Hvad der præcis står i protokollatet og sagens akter, har ingen af parterne ønsket at oplyse pressen om.

Principiel sag

Hos Finansforbundet er sagen principiel og handler om fagforeningens grundlæggende ret til at forhandle på medlemmernes vegne.

Finansforbundet mener, at Saxo Bank har overtrådt overenskomsten, som ifølge formanden dikterer, at Finansforbundet forhandler på de ansattes vegne, når der som hos Saxo Bank ikke findes tillidsrepræsentanter på arbejdspladsen.

Saxo Bank, der ikke ønsker at kommentere sagen, men henviser til Finanssektorens Arbejdsgiverforening, mener at det lokale samarbejdsudvalg skal forhandle, og at det er nok at orientere Finansforbundet om, at ledelsen har forhandlet med det lokale samarbejdsudvalg, sådan som Saxo bank har gjort.

Lille fortolkningstvist

Ifølge Merete Preisler handler sagen for Saxo Bank og Finanssektorens Arbejdsgiverforening om, hvorvidt Saxo Bank har fremsendt et referat fra de lokale forhandlinger rettidigt.

"Det er en enkelt lille fortolkningstvist om en formalitet, som er opstået i forbindelse med afskedigelserne i Saxo Bank," siger Merete Preisler.

"Saxo Bank har efter vores opfattelse fulgt overenskomstens regler, hvilket vi allerede gjorde opmærksom på, da vi var til organisationsmøde," siger hun.

Hos Finansforbundet siger formand Kent Petersen, at han ikke er overrasket over, at Saxo Bank og Finanssektorens Arbejdsgiverforening ikke har skiftet mening.

"Det havde jeg såmænd heller ikke regnet med, at de ville. Jeg havde selvfølgelig håbet på, at de havde læst lidt mere på overenskomsten, men sådan er det jo, og så må vi jo bare videre i systemet," siger han til Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.