Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Arkivfoto af datacenter.

Hemmelige databaser propfyldte med data om danskerne

PET gemmer særlige oplysninger om virksomheder og borgere i en række registre og database.

Politiets Efterretningstjeneste har en lang række databaser over borgere og virksomheder, som indeholder personlige oplysninger, nogle gange af belastende karakter. 

Det fremgår af en rapport, som Computerworld har fået aktindsigt i fra det såkaldte Wamberg-udvalg, som fører tilsyn med, at PET overholder reglerne for opbevaring af de følsomme oplysninger.

Elektroniske registre

Politiets Efterretningstjeneste fører blandt andet elektroniske registre over såvel danske som udenlandske virksomheder og personer, der eksempelvis mistænkes for kriminalitet, der truer staten og dennes funktioner. 

Alle nye oplysninger i disse registre skal forelægges Wamberg-udvalget hurtigst muligt, hvis personen eller virksomheden altså er hjemmehørende i Danmark eller ikke tidligere har været noteret i registeret. 

PET's vagthund kan så beslutte, om registreringen skal opretholdes, fremgår det af rapporten. 

Heri står også, at Wamberg-udvalget i 2011 godkendte et hemmeligt antal nye registreringer af både danske statsborgere og virksomheder, samt et ligeledes hemmeligt antal udlændinge, som boede i landet. 

Data slettes efter et par årti

De data, som PET gemmer i registrene, skal i udgangspunktet slettes efter 10 eller 20 år, hvor hjemmehørende personer og virksomheder har kortest frist.

Hvis PET ønsker at gemme oplysningerne længere, skal myndigheden have lov af Wamberg-udvalget hver femte år. 

Udvalget godkendte i 2011 - også et hemmeligt antal gange - en række forlængelser på henholdsvis fem og ti år. 

21 støttedatabaser 
Ud over oplysningerne i de elektronske databaser har PET i øjeblikket 21 såkaldte støttedatabaser, fremgår det af rapporten. 

Databaserne indeholder "oplysninger om målpersoner, trusler og hændelser samt andre oplysninger af efterretningsmæssig relevans," oplyser Wambergudvalget, der også skal godkende oprettelsen af nye databaser. 

Det skete ifølge udvalget ikke i 2011.

Så lang tid må data gemmes

De fleste af støttedatabaserne skal slettes efter fem år, efter de er blevet oprettet, men nogle af dem har en slettefrist på 10 år, og en enkelt database skal slettes efter tre år, oplyser udvalget.

Oplysningerne som PET gemmer i støttedatabaserne, bliver ifølge rapporten gemt, for at PET kan "forebygge, efterforske og modvirke foretagender og handlinger, der kan, eller vil kunne udgøre en fare for bevarelsen af Danmark som et frit, demokratisk og sikkert samfund," hedder det.

Belastende personoplysninger

PET videregav med Wambergudvalgets tilladelse seks gange i 2006 "belastende personoplysninger" fra efterretningstjenetens registre og støttedatabaser om personer, der er eller har været sikkerhedsgodkendt, til andre myndigher, fremgår det af rapporten.

Modsat indhentede PET under et hemmeligt antal gange oplysninger fra andre forvaltningsmyndigheder.

Wamberg-udvalget fortæller i rapporten, at udvalget mindst kvartalsvis eller efter nærmere behov bliver orienteret af PET om denne indhentning.

I øvrigt orienterede Politiets EFterretningstjeneste Wamberg-udvalget om, at "antallet af registrerede danske statsborgere [overstreget] og at antallet af danske statsborgere,
der er sikkethedsgodkendte, steg fra 44.637 i 2010 til 48.699 i 2011."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.