Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Arkivfoto af datacenter. (Foto: Google)

Hemmelige databaser propfyldte med data om danskerne

PET gemmer særlige oplysninger om virksomheder og borgere i en række registre og database.

Politiets Efterretningstjeneste har en lang række databaser over borgere og virksomheder, som indeholder personlige oplysninger, nogle gange af belastende karakter. 

Det fremgår af en rapport, som Computerworld har fået aktindsigt i fra det såkaldte Wamberg-udvalg, som fører tilsyn med, at PET overholder reglerne for opbevaring af de følsomme oplysninger.

Elektroniske registre

Politiets Efterretningstjeneste fører blandt andet elektroniske registre over såvel danske som udenlandske virksomheder og personer, der eksempelvis mistænkes for kriminalitet, der truer staten og dennes funktioner. 

Alle nye oplysninger i disse registre skal forelægges Wamberg-udvalget hurtigst muligt, hvis personen eller virksomheden altså er hjemmehørende i Danmark eller ikke tidligere har været noteret i registeret. 

PET's vagthund kan så beslutte, om registreringen skal opretholdes, fremgår det af rapporten. 

Heri står også, at Wamberg-udvalget i 2011 godkendte et hemmeligt antal nye registreringer af både danske statsborgere og virksomheder, samt et ligeledes hemmeligt antal udlændinge, som boede i landet. 

Data slettes efter et par årti

De data, som PET gemmer i registrene, skal i udgangspunktet slettes efter 10 eller 20 år, hvor hjemmehørende personer og virksomheder har kortest frist.

Hvis PET ønsker at gemme oplysningerne længere, skal myndigheden have lov af Wamberg-udvalget hver femte år. 

Udvalget godkendte i 2011 - også et hemmeligt antal gange - en række forlængelser på henholdsvis fem og ti år. 

21 støttedatabaser 
Ud over oplysningerne i de elektronske databaser har PET i øjeblikket 21 såkaldte støttedatabaser, fremgår det af rapporten. 

Databaserne indeholder "oplysninger om målpersoner, trusler og hændelser samt andre oplysninger af efterretningsmæssig relevans," oplyser Wambergudvalget, der også skal godkende oprettelsen af nye databaser. 

Det skete ifølge udvalget ikke i 2011.

Så lang tid må data gemmes

De fleste af støttedatabaserne skal slettes efter fem år, efter de er blevet oprettet, men nogle af dem har en slettefrist på 10 år, og en enkelt database skal slettes efter tre år, oplyser udvalget.

Oplysningerne som PET gemmer i støttedatabaserne, bliver ifølge rapporten gemt, for at PET kan "forebygge, efterforske og modvirke foretagender og handlinger, der kan, eller vil kunne udgøre en fare for bevarelsen af Danmark som et frit, demokratisk og sikkert samfund," hedder det.

Belastende personoplysninger

PET videregav med Wambergudvalgets tilladelse seks gange i 2006 "belastende personoplysninger" fra efterretningstjenetens registre og støttedatabaser om personer, der er eller har været sikkerhedsgodkendt, til andre myndigher, fremgår det af rapporten.

Modsat indhentede PET under et hemmeligt antal gange oplysninger fra andre forvaltningsmyndigheder.

Wamberg-udvalget fortæller i rapporten, at udvalget mindst kvartalsvis eller efter nærmere behov bliver orienteret af PET om denne indhentning.

I øvrigt orienterede Politiets EFterretningstjeneste Wamberg-udvalget om, at "antallet af registrerede danske statsborgere [overstreget] og at antallet af danske statsborgere,
der er sikkethedsgodkendte, steg fra 44.637 i 2010 til 48.699 i 2011."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere