Artikel top billede

Røgslør: Danskere må ikke vide hvor staten kan overvåge

Justitsminister Morten Bødskov (S) vil ikke svare på, hvor nøjagtigt staten kan overvåge borgeres fysiske færden ved hjælp af teledata. Læs hvorfor her.

Selv om regeringen for nylig fremlagde en redegørelse for at imødegå kritikken af de danske logningsregler, hagler spørgsmålene stadig ned over justitsministeren.

Et af argumenterne for de udskældte logninger, der koster teleselskaberne dyrt, er nemlig, at de har hjulpet politiet med at lokalisere personer og flugtruter.

I den forbindelse har Enhedslistens Pernille Skipper bedt om at få uddybet, hvor præcis disse data egentlig er med hensyn til at lokalisere en persons gøren og laden.

"Vil ministeren redegøre nærmere for, hvor præcist logning af teledata m.v. generelt kan anvendes til at lokalisere bestemte personers færden?" spørger hun.

Men svaret må hun kigge længe efter.

"Da anvendelsen af mobildata er et centralt efterforskningsredskab i større straffesager, kan udbredelse af mere præcis information om anvendelsen heraf samt den tekniske indretning af dette værktøj kompromittere politiets arbejde. Af hensyn til beskyttelsen af fortrolige oplysninger om politiets efterforskningsmetoder kan Rigspolitiet således ikke i en folketingsbesvarelse redegøre nærmere for anvendelsen af mobildata til lokalisering af bestemte personers færden."

Hun må nøjes med følgende overordnede svar fra ministeren:

"Historiske mobiltrafikdata består bl.a. af en angivelse af de mobilmaster, som en given mobiltelefon har været forbundet til ved påbegyndelse og afslutning af et opkald. Teleudbyderne fremsender med mellemrum en masteliste til politiet med angivelse af celle-id, adresse og koordinater for mobilmasterne. Det kan mere overordnet oplyses, at mobilmaster har forskellig rækkevidde afhængig af, hvor i landet de er opstillet, idet koncentrationen af master er afhængig af befolkningstætheden."

"Placering i forhold til en mobilmast giver således ikke en eksakt position for en mobiltelefon på et givent tidspunkt. Mobilmasterne kan endvidere være udstyret med enten retningsbestemte eller omnidirektionelle antenner, hvilket medfører en yderligere variation i angivelsen af mobiltelefonens position."

Læs også:

Minister udskyder beslutning om logningsbekendtgørelse igen.

Lognings-ballade: Justitsminister sætter it-ordfører på plads.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere