Artikel top billede

Røgslør: Danskere må ikke vide hvor staten kan overvåge

Justitsminister Morten Bødskov (S) vil ikke svare på, hvor nøjagtigt staten kan overvåge borgeres fysiske færden ved hjælp af teledata. Læs hvorfor her.

Selv om regeringen for nylig fremlagde en redegørelse for at imødegå kritikken af de danske logningsregler, hagler spørgsmålene stadig ned over justitsministeren.

Et af argumenterne for de udskældte logninger, der koster teleselskaberne dyrt, er nemlig, at de har hjulpet politiet med at lokalisere personer og flugtruter.

I den forbindelse har Enhedslistens Pernille Skipper bedt om at få uddybet, hvor præcis disse data egentlig er med hensyn til at lokalisere en persons gøren og laden.

"Vil ministeren redegøre nærmere for, hvor præcist logning af teledata m.v. generelt kan anvendes til at lokalisere bestemte personers færden?" spørger hun.

Men svaret må hun kigge længe efter.

"Da anvendelsen af mobildata er et centralt efterforskningsredskab i større straffesager, kan udbredelse af mere præcis information om anvendelsen heraf samt den tekniske indretning af dette værktøj kompromittere politiets arbejde. Af hensyn til beskyttelsen af fortrolige oplysninger om politiets efterforskningsmetoder kan Rigspolitiet således ikke i en folketingsbesvarelse redegøre nærmere for anvendelsen af mobildata til lokalisering af bestemte personers færden."

Hun må nøjes med følgende overordnede svar fra ministeren:

"Historiske mobiltrafikdata består bl.a. af en angivelse af de mobilmaster, som en given mobiltelefon har været forbundet til ved påbegyndelse og afslutning af et opkald. Teleudbyderne fremsender med mellemrum en masteliste til politiet med angivelse af celle-id, adresse og koordinater for mobilmasterne. Det kan mere overordnet oplyses, at mobilmaster har forskellig rækkevidde afhængig af, hvor i landet de er opstillet, idet koncentrationen af master er afhængig af befolkningstætheden."

"Placering i forhold til en mobilmast giver således ikke en eksakt position for en mobiltelefon på et givent tidspunkt. Mobilmasterne kan endvidere være udstyret med enten retningsbestemte eller omnidirektionelle antenner, hvilket medfører en yderligere variation i angivelsen af mobiltelefonens position."

Læs også:

Minister udskyder beslutning om logningsbekendtgørelse igen.

Lognings-ballade: Justitsminister sætter it-ordfører på plads.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.