Røgslør: Danskere må ikke vide hvor staten kan overvåge

Justitsminister Morten Bødskov (S) vil ikke svare på, hvor nøjagtigt staten kan overvåge borgeres fysiske færden ved hjælp af teledata. Læs hvorfor her.

Selv om regeringen for nylig fremlagde en redegørelse for at imødegå kritikken af de danske logningsregler, hagler spørgsmålene stadig ned over justitsministeren.

Et af argumenterne for de udskældte logninger, der koster teleselskaberne dyrt, er nemlig, at de har hjulpet politiet med at lokalisere personer og flugtruter.

I den forbindelse har Enhedslistens Pernille Skipper bedt om at få uddybet, hvor præcis disse data egentlig er med hensyn til at lokalisere en persons gøren og laden.

"Vil ministeren redegøre nærmere for, hvor præcist logning af teledata m.v. generelt kan anvendes til at lokalisere bestemte personers færden?" spørger hun.

Men svaret må hun kigge længe efter.

"Da anvendelsen af mobildata er et centralt efterforskningsredskab i større straffesager, kan udbredelse af mere præcis information om anvendelsen heraf samt den tekniske indretning af dette værktøj kompromittere politiets arbejde. Af hensyn til beskyttelsen af fortrolige oplysninger om politiets efterforskningsmetoder kan Rigspolitiet således ikke i en folketingsbesvarelse redegøre nærmere for anvendelsen af mobildata til lokalisering af bestemte personers færden."

Hun må nøjes med følgende overordnede svar fra ministeren:

"Historiske mobiltrafikdata består bl.a. af en angivelse af de mobilmaster, som en given mobiltelefon har været forbundet til ved påbegyndelse og afslutning af et opkald. Teleudbyderne fremsender med mellemrum en masteliste til politiet med angivelse af celle-id, adresse og koordinater for mobilmasterne. Det kan mere overordnet oplyses, at mobilmaster har forskellig rækkevidde afhængig af, hvor i landet de er opstillet, idet koncentrationen af master er afhængig af befolkningstætheden."

"Placering i forhold til en mobilmast giver således ikke en eksakt position for en mobiltelefon på et givent tidspunkt. Mobilmasterne kan endvidere være udstyret med enten retningsbestemte eller omnidirektionelle antenner, hvilket medfører en yderligere variation i angivelsen af mobiltelefonens position."

Læs også:

Minister udskyder beslutning om logningsbekendtgørelse igen.

Lognings-ballade: Justitsminister sætter it-ordfører på plads.Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Mængden af skyggedata stiger voldsomt – få tips til hvordan du bekæmpe det
Moderne virksomheder er drevet af data. Men for at udnytte de data, skal de være tilgængelige for medarbejderne, kunderne og samarbejdspartnere – og det er bare de data, som it og virksomheden kender. For den eksplosive udvikling i cloud og data betyder også, at de fleste organisationer generer store mængder af ”skyggedata”, data som bliver delt, opbevaret og ofte glemt et sted i virksomhedens mange systemer. I dette whitepaper kan du derfor læse om omfanget af problemet med skyggedata i skyen samt få ideer til, hvordan du kan begrænse og beskytte det.