Artikel top billede

Fiberbranchen jubler over nye tal: Vi fortsætter investeringerne

Fibernettet har fået sit folkelige gennembrud, lyder det fra fiberbranchen efter dugfriske bredbåndstal fra Erhvervsstyrelsen. Se tendenserne på telemarkedet her.

Erhvervsstyrelsen har netop fremlagt bredbåndsstatistikken fra andet halvår 2012, og på mange måder viser de en fortsættelse af tidligere tendenser:

Mobildata-trafikken fortsætter sin eksplosive vækst, danskerne sender færre sms'er, men flere MMS-beskeder, fastnettelefonien går tilbage, og flere og flere danskere køber bredbånd, tv og telefoni i en samlet pakke.

Så mange fiberkunder er kommet til

Tallene giver også en indikation af status på krigen om bredbåndskunderne, og fiberselskabernes kamp for at kapre kunder.

De viser, at antallet af fiberbredbåndsabonnementer er vokset med knap 25 procent i andet halvår af 2012, således at 272.000 danskere ved årsskiftet havde et bredbåndsabonnement mod 245.000 ved starten af halvåret.

Det betyder, at der i årets sidste seks måneder er blevet solgt 27.000 flere fiberbredbåndabonnementer, hvilket svarer til 4.500 solgte abonnementer om måneden. Det er præcis det samme, som der blev solgt i første halvdel af 2012.

Det vækker glæde hos fiberselskabernes fælles markedsføringsselskab, Waoo.

"Langt hovedparten af fiberbredbåndsforbindelserne er etableret af energiselskabernes fiberinternetselskaber i samarbejde med Waoo, mens de traditionelle teleselskaber har nægtet at etablere fiberbredbåndsforbindelser til andre end de større virksomheder. Tænk hvis Danmark ikke havde energiselskaberne og Waoo. Så ville Danmarks vigtige bredbåndsinfrastruktur ligge langt længere nede ad de internationale ranglister," udtaler Waoo-direktør Anders Christjansen i en pressemeddelelse;

"Energiselskaberne og Waoo leverer et meget afgørende bidrag til regeringens målsætning om hurtigt internet til alle danskere i 2020. Faktisk kan omkring en tredjedel af alle danske husstande nu bestille en fiberbredbåndsforbindelse fra energiselskaberne og Waoo, og den andel vokser hele tiden."

Så mange milliarder investerer fiberbranchen de næste år

Også hos fiberbranchens interesseorganisation Dansk Energi glæder man sig over tallene. Her taler man om fibernettets folkelig gennembrud.

Dog spores samtidig en vis bekymring for konkurrencesituationen.

Så mange MMS-beskeder sender danskerne

"Selvom det går fremad, er der fortsat brug for nogle langt bedre rammer til at fremme udviklingen og udbredelsen af hurtige bredbåndsforbindelser i Danmark. Det handler i høj grad om at styrke konkurrencen og give forbrugerne et reelt alternativ," udtaler Thomas Woldiderich i en pressemeddelelse.

Som han antyder, er der nemlig fortsat benhård konkurrence om kunderne.

Det er i den forbindelse værd at bemærke udviklingen i salget af bundlede tjenester, også kaldet tripleplay-produkter, hvor tv, telefoni og bredbånd sælges i en samlet pakke.

I halvåret blev der solgt 1.048.000 bundlede abonnementer, og det er en stigning på 26,1 procent.

Fiberselskabernes ærkerival TDC - samt datterselskabet Yousee - står nemlig rigtig stærkt på markedet for bundlede produkter, da de med deres større kundemasse har en konkurrencefordel i forhold til at forhandle tv-pakker hjem til kunderne.

En fordel, der i efteråret fik fiberselskabet SE (tidligere Syd Energi red.) til at købe kabel tv-selskabet Stofa for at stå stærkere på tv-markedet.

Men trods diverse sten på vejen fortsætter fiberselskabernes milliardstore investeringer med uformindsket styrke de næste tre år.

Ifølge Dansk Energi forventer fiberselskaberne, der allerede har rullet fiber ud for mere end ni milliarder kroner, over de kommende år at investere yderligere fem milliarder kroner på fiberudrulningen.

MMS-beskeder går frem - sms'er tilbage

Det samlede antal mobile bredbåndsabonnementer er i fortsat fremgang og vokser med 16,7 procent til i alt 5.427.000 abonnementer.

Den mobile datatrafik er vokset med 60,4 procent fra første halvdel af 2012 til årets anden halvdel, hvor danskerne i alt forbrugte 23.491 millioner megabit data på mobile enheder.

Danskernes hang til sms-beskeder er fortsat faldende. I anden halvdel af 2012 sendte danskerne 5523 millioner sms-beskeder mod 5761 i halvåret før.

Til gengæld trykker danskerne mere og mere hyppigt på send-knappen, når det gælder MMS-beskeder. Hele 82 millioner MMS-beskeder blev sendt i anden halvdel af året, mod 65 millioner i de seks foregående måneder, og det svarer til en stigning på 51,4 procent.

Også salget af telemetri-produkter, altså kommunikation mellem maskiner (M2M), vokser pænt med 10,5 procent fra 624.000 til 690.000 solgte abonnementer. Det er dog en lavere vækst end tidligere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Efter kæmpeinvestering: Danske Dixa skal firdoble antallet af udviklere
På halvandet år skal det unge it-selskab Dixa firdoble holdet af produktudviklere fra 75 til 300. Sådan lyder ambitionen hos det danske selskab, der netop har modtaget en kapitalindsprøjtning på 660 millioner kroner.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.