Massere af nyt Apple-grej: :Læs om den nye store MacBook Air 15" og den mægtige Apple Mac Pro

Artikel top billede

Så tæt var computerfejl på at udløse atomkrig

En computerfejl var millimeter fra at udløse en atomkrig under Den Kolde Krig. Læs, hvordan den blev undgået.

At det kan være livsfarligt at sætte sin lid til teknologien, vidner en historie fra Den Kolde Krig om.

En simpel computerfejl var en nat i september 1983 millimeter fra at udløse ragnarok i form af en atomkrig mellem stormagterne USA og Sovjetunionen.

At det ikke skete, kan verden i dag takke den russiske officer Stanislav Petrov for. Det fremgår af en ny bog af Øjvind Kyrø med titlen "Manden der reddede verden."

Stanislav Petrov sad denne septembernat i en russisk skov cirka 100 kilometer sydvest fra Moskva.

Her sad han som øverste officer på den hemmelige sovjetiske satellit-varslingsstation Serphukhov-15, som var et af USSR's vitale centre til at overvåge fjendens atomarsenal.

Hver tredje sekund i døgnet fotograferede satellitter det nordamerikanske kontinent, og stationen kunne dermed holde øje med varmeudviklingen fra løfteraketter til amerikanske missiler, hvis sådan nogle skulle være på vej mod USSR.

Denne septembernat begyndte de røde lys på stationen at blinke. Alarmen gik. En firkant lyste op på skærmen og antydede, at et amerikansk missil var på vej mod landet. Automatisk blev en alarmmelding også sendt af sted til overkommandostationen og Forsvarsministeriet i USSR.

At handle eller ikke at handle

Stanislav Petrov kunne ikke forstå, at en enkelt missil skulle være på vej, så han ringede til overkommandoen og meldte om falsk alarm.

Men bagefter gik alarmen i gang igen. Og igen.

Fem atommissiler af typen Minuteman meldtes nu på vej til USSR, på skærmen blinkede "RAKETANGREB" og den øverstkommanderende officer havde blot otte-ti minutter til at afgøre, hvorvidt det var falsk alarm, inden der, så at sige, skulle trykkes på knappen, der gav grønt lys til at sende missiler af sted som modsvar.

Han valgte at gøre ingenting.

Sad bare og ventede, og gav hverken sine folk ordrer til handling eller Forsvarsministeriet besked om de fortsatte observationer.

Som historien har vist, var det falsk alarm.

Først efter et halvt år lykkedes det at finde fejlen.

Det viste sig, at den infrarøde linse i kameraet havde forvekslet solstråler, der blev reflekteret i det nordamerikanske landskab, med missilaffyringer.

Selv om Stanislav Petrov manglende ordre-adlydelse i USSR satte ham i centrum for en undersøgelseskommission, har han senere hen modtaget flere priser for sin ikke-handling.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere