Artikel top billede

(Foto: Lisa F. Young)

Derfor bliver du stadig plaget af fupopkald fra Somalia og Marokko

Din nattesøvn fortsætter med at blive forstyrret af fupopkald.

Har du oplevet at blive ringet op midt om natten fra et land, hvor du med garanti hverken har slægtninge eller venner, udelukkende for at opleve, at røret bliver smidt på, så snart der er etableret forbindelse?

Så har du sandsynligt været mål for tele-fup. Og det vil du fortsætte med at være. Den danske telebranche kan ikke stoppe problemet selv.

Tele-fup-nummeret går i sin enkelhed ud på, at fupmagerne manuelt eller automatisk laver sekundkorte opkald til en lang række modtagere. Ofte vinder nysgerrigheden hos modtageren over fornnuften, og mange vælger at ringe nummeret op for at finde ud af, om der rent faktisk var nogen, der ville dem noget. Deres opkald går til et overtakseret nummer, som giver sig til udtryk på telefonregningen. Fupnummeret er også kendt som Wangiri.

Over de seneste måneder har danske telefonejere for eksempel oplevet massive opkaldsforsøg fra Marokko og senest Somalia (landekoderne +212 og +252).

Hjælp os med at hjælpe andre

De danske teleselskaber er klar over problemet.

"Når teleselskaberne bliver opmærksom på, at der foretages den type opkald, får man spærret opkald fra firmaets kunder til nummeret. Og det er ikke bare nummeret, der spærres, men typisk hele nummerserier," siger Jakob Willer, direktør for Telekommunikationsindustrien.

Teleselskaberne opfordrer kunderne til at gå ind på teleselskabernes hjemmesider, hvor der er nogle rapporteringværkstøjer. For eksempel beder TDC sine kunder om at indberette fupnumre her.

"Vi følger selv med og udsender også advarsler, når det sker. Den generelle opfordring er, at man skal lade være med at ringe tilbage," siger Jakob Willer.

Han oplyser, at der sker en udveksling af viden mellem selskaberne, så nummerserier, der er blevet benyttet til fupopkald, også bliver spærret hos de andre selskaber.

Derfor kan vi ikke stoppe det
Men på trods af den vidensudveksling fortsætter fupnummeret. De danske selskaber er forpligtet til at formidle trafikken internationalt, og det vil næppe sende sympatiske signaler til udlandet, hvis over en bred kam lukker ned for alt trafik fra for eksempelvis Somalia eller Marokko.

"Det mest optimale ville være, hvis man kunne få lukket ned for betalingsstrømmene, så de danske selskaber ikke skulle sende pengene ud af landet. Så kunne man fjerne incitamentet til overhovedet at gøre det," siger Jakob Willer på vegne af de danske teleselskaber.

"Men de internationale afregningssystemer er indrettet, så man ikke bare kan tilbageholde penge. Der er jo også lovlige tjenester, som overtakseres. Så det kan man desværre ikke," siger Jakob Willer.

"Vi vil gerne være med til at finde en løsning. For det er et problem".

Men på EU-plan er der måske et initiativ på vej.

Ifølge kontorchef Brian Wessel i Erhvervsstyrelsens afdeling for Erhvervsvilkår og Regulering har der netop været holdt det første møde i Berec, en europæisk sammenslutning af telemyndigheder, hvor kommissionens første udkast til fælles retningslinjer er blevet diskuteret. De danske teleselskaber vil snart blive indkaldt til at give deres besyv med.


LÆS OGSÅ:

Sådan blokerer du telefonsælgere og fupopkald fra udlandet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere