Artikel top billede

Derfor bliver du stadig plaget af fupopkald fra Somalia og Marokko

Din nattesøvn fortsætter med at blive forstyrret af fupopkald.

Har du oplevet at blive ringet op midt om natten fra et land, hvor du med garanti hverken har slægtninge eller venner, udelukkende for at opleve, at røret bliver smidt på, så snart der er etableret forbindelse?

Så har du sandsynligt været mål for tele-fup. Og det vil du fortsætte med at være. Den danske telebranche kan ikke stoppe problemet selv.

Tele-fup-nummeret går i sin enkelhed ud på, at fupmagerne manuelt eller automatisk laver sekundkorte opkald til en lang række modtagere. Ofte vinder nysgerrigheden hos modtageren over fornnuften, og mange vælger at ringe nummeret op for at finde ud af, om der rent faktisk var nogen, der ville dem noget. Deres opkald går til et overtakseret nummer, som giver sig til udtryk på telefonregningen. Fupnummeret er også kendt som Wangiri.

Over de seneste måneder har danske telefonejere for eksempel oplevet massive opkaldsforsøg fra Marokko og senest Somalia (landekoderne +212 og +252).

Hjælp os med at hjælpe andre

De danske teleselskaber er klar over problemet.

"Når teleselskaberne bliver opmærksom på, at der foretages den type opkald, får man spærret opkald fra firmaets kunder til nummeret. Og det er ikke bare nummeret, der spærres, men typisk hele nummerserier," siger Jakob Willer, direktør for Telekommunikationsindustrien.

Teleselskaberne opfordrer kunderne til at gå ind på teleselskabernes hjemmesider, hvor der er nogle rapporteringværkstøjer. For eksempel beder TDC sine kunder om at indberette fupnumre her.

"Vi følger selv med og udsender også advarsler, når det sker. Den generelle opfordring er, at man skal lade være med at ringe tilbage," siger Jakob Willer.

Han oplyser, at der sker en udveksling af viden mellem selskaberne, så nummerserier, der er blevet benyttet til fupopkald, også bliver spærret hos de andre selskaber.

Derfor kan vi ikke stoppe det
Men på trods af den vidensudveksling fortsætter fupnummeret. De danske selskaber er forpligtet til at formidle trafikken internationalt, og det vil næppe sende sympatiske signaler til udlandet, hvis over en bred kam lukker ned for alt trafik fra for eksempelvis Somalia eller Marokko.

"Det mest optimale ville være, hvis man kunne få lukket ned for betalingsstrømmene, så de danske selskaber ikke skulle sende pengene ud af landet. Så kunne man fjerne incitamentet til overhovedet at gøre det," siger Jakob Willer på vegne af de danske teleselskaber.

"Men de internationale afregningssystemer er indrettet, så man ikke bare kan tilbageholde penge. Der er jo også lovlige tjenester, som overtakseres. Så det kan man desværre ikke," siger Jakob Willer.

"Vi vil gerne være med til at finde en løsning. For det er et problem".

Men på EU-plan er der måske et initiativ på vej.

Ifølge kontorchef Brian Wessel i Erhvervsstyrelsens afdeling for Erhvervsvilkår og Regulering har der netop været holdt det første møde i Berec, en europæisk sammenslutning af telemyndigheder, hvor kommissionens første udkast til fælles retningslinjer er blevet diskuteret. De danske teleselskaber vil snart blive indkaldt til at give deres besyv med.


LÆS OGSÅ:

Sådan blokerer du telefonsælgere og fupopkald fra udlandet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.