Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Din adresse bliver nu stillet frit til rådighed i digital form

Danske adressedata bliver nu stillet frit til rådighed i digital form. Det skal give et rygstød til udviklingen af fremtidens digitale tjenester, men hvad med privatlivet?

"Frie adressedata skal skabe kreative løsninger."

Det er visionen i ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der nu gør alle danske adresser tilgængelige i digital form.

Adressedata gør det eksempelvis muligt, at ambulancen kan nå hurtigt frem, eller at man kan bestille en taxa med bare ét klik på mobiltelefonen, uanset hvor man befinder sig.

Formålet med de åbne data er at skabe ny værktøjer i samme boldgade.

"Ved at stille adressedata til fri afbenyttelse giver vi en masse kreative hoveder en række byggeklodser at lege med. Med disse klodser kan vi forvente mange spændende og nytænkende løsninger, der både gavner iværksættere og borgerne."

"For gode data er et grundstof, som kan skabe udvikling, arbejdspladser og ændre vores dagligdag. Og så vidt jeg ved, er vi det land i Europa, der er længst fremme med frie grunddata," udtaler Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, i en pressemeddelelse. 

Med de åbne adressedata bliver det ifølge ministeriet nemmere for virksomheder og myndigheder, der udvikler digitale løsninger, hvori der indgår adresser som korttjenester, selvbetjeningsløsninger og apps til mobiltelefoner.

Ingen personfølsomme oplysninger

Djævlens advokat vil naturligvis spørge ind til sikkerhed og privacy, men det er ifølge ministeriet helt på plads.

"De nye digitale tjenester indeholder både selve adressen og dens geografiske position, så oplysningen kan bruges i en GPS eller på et digitalt kort," hedder det i pressemeddelelsen.  

"Der er derimod ingen personoplysninger, eksempelvis om hvem der bor eller ejer ejendommen på adressen, og dermed kan man ikke misbruge adressedatabasen til eksempelvis chikane eller udstilling af personfølsomme oplysninger," forklarer ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om løsningen.

De åbne adressedata er en del af det offentlige Grunddataprogram hvor regeringen, kommunerne og regionerne stiller en række offentlige data frit til rådighed.

Igennem dette projekt håber myndighederne at skabe helt nye måder at bruge offentlige data på.

Samtidig er det en del af Grunddataprogrammet, at dataene løbende skal udvikles og forbedres. Det gælder også for de offentlige adressedata, der i løbet af de kommende år skal opdateres og præciseres.

De nye digitale tjenester præsenteres under navnet "AWS-suiten" på en ny hjemmeside.

Herfra kan interesserede både hente data i flere forskellige åbne formater og tilgå adresserne ved hjælp af online tjenester.

Læs også:

Dit mobilnummer skal i stor offentlig database

Gammelt register viser vejen for digital forvaltning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital