Artikel top billede

Din adresse bliver nu stillet frit til rådighed i digital form

Danske adressedata bliver nu stillet frit til rådighed i digital form. Det skal give et rygstød til udviklingen af fremtidens digitale tjenester, men hvad med privatlivet?

"Frie adressedata skal skabe kreative løsninger."

Det er visionen i ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der nu gør alle danske adresser tilgængelige i digital form.

Adressedata gør det eksempelvis muligt, at ambulancen kan nå hurtigt frem, eller at man kan bestille en taxa med bare ét klik på mobiltelefonen, uanset hvor man befinder sig.

Formålet med de åbne data er at skabe ny værktøjer i samme boldgade.

"Ved at stille adressedata til fri afbenyttelse giver vi en masse kreative hoveder en række byggeklodser at lege med. Med disse klodser kan vi forvente mange spændende og nytænkende løsninger, der både gavner iværksættere og borgerne."

"For gode data er et grundstof, som kan skabe udvikling, arbejdspladser og ændre vores dagligdag. Og så vidt jeg ved, er vi det land i Europa, der er længst fremme med frie grunddata," udtaler Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, i en pressemeddelelse. 

Med de åbne adressedata bliver det ifølge ministeriet nemmere for virksomheder og myndigheder, der udvikler digitale løsninger, hvori der indgår adresser som korttjenester, selvbetjeningsløsninger og apps til mobiltelefoner.

Ingen personfølsomme oplysninger

Djævlens advokat vil naturligvis spørge ind til sikkerhed og privacy, men det er ifølge ministeriet helt på plads.

"De nye digitale tjenester indeholder både selve adressen og dens geografiske position, så oplysningen kan bruges i en GPS eller på et digitalt kort," hedder det i pressemeddelelsen.  

"Der er derimod ingen personoplysninger, eksempelvis om hvem der bor eller ejer ejendommen på adressen, og dermed kan man ikke misbruge adressedatabasen til eksempelvis chikane eller udstilling af personfølsomme oplysninger," forklarer ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om løsningen.

De åbne adressedata er en del af det offentlige Grunddataprogram hvor regeringen, kommunerne og regionerne stiller en række offentlige data frit til rådighed.

Igennem dette projekt håber myndighederne at skabe helt nye måder at bruge offentlige data på.

Samtidig er det en del af Grunddataprogrammet, at dataene løbende skal udvikles og forbedres. Det gælder også for de offentlige adressedata, der i løbet af de kommende år skal opdateres og præciseres.

De nye digitale tjenester præsenteres under navnet "AWS-suiten" på en ny hjemmeside.

Herfra kan interesserede både hente data i flere forskellige åbne formater og tilgå adresserne ved hjælp af online tjenester.

Læs også:

Dit mobilnummer skal i stor offentlig database

Gammelt register viser vejen for digital forvaltning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere