Din adresse bliver nu stillet frit til rådighed i digital form

Danske adressedata bliver nu stillet frit til rådighed i digital form. Det skal give et rygstød til udviklingen af fremtidens digitale tjenester, men hvad med privatlivet?

"Frie adressedata skal skabe kreative løsninger."

Det er visionen i ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der nu gør alle danske adresser tilgængelige i digital form.

Adressedata gør det eksempelvis muligt, at ambulancen kan nå hurtigt frem, eller at man kan bestille en taxa med bare ét klik på mobiltelefonen, uanset hvor man befinder sig.

Formålet med de åbne data er at skabe ny værktøjer i samme boldgade.

"Ved at stille adressedata til fri afbenyttelse giver vi en masse kreative hoveder en række byggeklodser at lege med. Med disse klodser kan vi forvente mange spændende og nytænkende løsninger, der både gavner iværksættere og borgerne."

"For gode data er et grundstof, som kan skabe udvikling, arbejdspladser og ændre vores dagligdag. Og så vidt jeg ved, er vi det land i Europa, der er længst fremme med frie grunddata," udtaler Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, i en pressemeddelelse. 

Med de åbne adressedata bliver det ifølge ministeriet nemmere for virksomheder og myndigheder, der udvikler digitale løsninger, hvori der indgår adresser som korttjenester, selvbetjeningsløsninger og apps til mobiltelefoner.

Ingen personfølsomme oplysninger
Djævlens advokat vil naturligvis spørge ind til sikkerhed og privacy, men det er ifølge ministeriet helt på plads.

"De nye digitale tjenester indeholder både selve adressen og dens geografiske position, så oplysningen kan bruges i en GPS eller på et digitalt kort," hedder det i pressemeddelelsen.  

"Der er derimod ingen personoplysninger, eksempelvis om hvem der bor eller ejer ejendommen på adressen, og dermed kan man ikke misbruge adressedatabasen til eksempelvis chikane eller udstilling af personfølsomme oplysninger," forklarer ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om løsningen.

De åbne adressedata er en del af det offentlige Grunddataprogram hvor regeringen, kommunerne og regionerne stiller en række offentlige data frit til rådighed.

Igennem dette projekt håber myndighederne at skabe helt nye måder at bruge offentlige data på.

Samtidig er det en del af Grunddataprogrammet, at dataene løbende skal udvikles og forbedres. Det gælder også for de offentlige adressedata, der i løbet af de kommende år skal opdateres og præciseres.

De nye digitale tjenester præsenteres under navnet "AWS-suiten" på en ny hjemmeside.

Herfra kan interesserede både hente data i flere forskellige åbne formater og tilgå adresserne ved hjælp af online tjenester.

Læs også:

Dit mobilnummer skal i stor offentlig database

Gammelt register viser vejen for digital forvaltning
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.