Artikel top billede

Barchefen på Vega, Søren Lauridsen, bruger it til at holde øje med, hvor våd aftenen blev.

Sådan holder it-systemet øje med dit sprutforbrug

Når musikken spiller, kan det være svært at huske, hvor mange fadøl, der lige er blevet langet over disken på en våd aften. Derfor har Vega bygget et it-system, der holder øje med flaske-indholdet.

På spillestedet Vega i København bliver der langet massevis af sprut over disken, når koncerterne ruller af sted.

For at holde styr på salget har Vega skabt et it-system, der kan fortælle, hvor mange rom og cola eller fadøl som festens deltagere konsumerer i løbet af en aften.

Det startede egentlig med utilfredshed med et eksisterende system, som den ansvarlige for salg i de 13 barer på Vega, Søren Lauridsen, var godt og grundigt træt af.

"Det var et stort rod, for havde man købt 10 rom og cola, så skulle man scanne hen over rom-koden ti gange og bagefter over cola ti gange. Og man kunne ikke se, om scanningen var registreret rigtigt, så vi tabte rigtigt mange penge på det," fortæller han.

Spritnyt RFID-kort

For at få styr på de mange drinks kontakter Søren Lauridsen en udvikler for at spørge, om han kan skabe en ny it-løsning.

"Vi kom frem til en løsning med berøringsfølsomme skærme og en Filemaker-server på Mac, der sad under bardisken. Systemet blev døbt Venue Manager," siger Søren Lauridsen.

I den forbindelse blev han også præsenteret for RFID-kort, som "vi på det tidspunkt aldrig havde hørt om."

Fordelen ved RFID er, at kortet aflæses trådløst. Det er en stor fordel, fordi de magnetstriber og chips, som man kender fra almindelige kreditkort, ofte giver problemer ved den fysiske kontakt i læsningen.

"RFID-løsningen var på det tidspunkt ret unik. Og løsningen er imponerende, for vi har ikke oplevet én eneste gang, at et kort ikke kan læses," fortæller Søren Lauridsen, der også var meget tilfreds med, at der nu er en skærm, så man visuelt kan kontrollere, at der er tastet rigtigt.

Computerstyret sprut

I dag kan en bar styres helt uden brug af kasseapparater.

Hver eneste gang en ansat trykker på eksempelvis 10 centiliter Jack Daniels eller Habana Club i de såkaldte 'flaske-racks' eller trykker på hanen til en fadøl, registreres salget, der via et interface går direkte ind i selve Venue Manager-systemet.

Herefter kan man efter koncerten let sammenholde pengene i kassen samt indgående kreditkortbetalinger med forbruget af drikkevarer.

Derudover skal Søren Lauridsen også afstemme det hele i forhold til en fejlrapport over spildte eller mislykkede drinks, som ikke er solgt, ligesom salg af drikkevarer i hele flasker skal optælles manuelt.

"Men det tager altså kun fem minutter at afstemme en bar. Før tog det to timer," siger barchefen, der er begejstret for den sparede tid.

Der er også udviklet et vejesystem til de flasker, der ikke er i racks, så barfolkene kan skanne stregkoden på flasken og derefter veje den.

Og da systemet kender vægtfylden og vægten på flasken, kan man let registrere salget. Tidligere måtte det gøres på øjemål, og det var mindre præcist og tidskrævende.

"Systemet laver aldrig fejl. Vores eneste udfordring har nogle gange været, hvis strømmen er gået til vores eget netværk. Vi kan dog godt registrere salg uden netværksadgang, så det er aldrig kritisk, " siger barchefen.

Styrer også lønnen

Bar-systemet er ligeledes blevet udvidet med en scanner til medarbejderkort, der så kan registrere deres timeforbrug på stedet.

"Det gør lønregnskabet meget lettere for os, fordi vi slipper for at arbejde med papirer og lister," siger Søren Lauridsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Premium
Den store app-bombe fra Microsoft og Amazon: Tilbyder Android-apps i Windows 11
Alt om Windows 11: Et uventet samarbejde mellem de to største cloud-giganter bringer nu millionvis af apps til Windows-økosystemet.
Computerworld
I aften går det løs: Windows 11 slippes løs – følg med her
Det er intet mindre end 'årtiets opdatering', som Microsoft forventes at løfte sløret for senere på dagen.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.