Artikel top billede

Teleindustrien: Derfor er gratis Wi-Fi en dårlig idé

Mange danske kommuner overvejer at oprette gratis Wi-Fi-net til borgerne, men teleindustrien stritter kraftigt imod.

Den danske telebranche er ikke glad for, at en tredjedel af de 98 danske kommuner lige nu undersøger muligheden for at stille gratis Wi-Fi-internet til rådighed for borgerne.

"Det er grundlæggende en forkert udvikling, at flere kommuner betragter det som deres opgave at tilbyde internet," mener Jakob Willer, der er direktør i telebranchens talerør, Teleindustrien.

Telebranchen mener, at grønt lys for kommunalt Wi-Fi vil bryde med de liberale markedsvilkår, som hele telemarkedet er baseret på.

Derfor er sagen principiel, mener Jakob Willer, der samtidig vurderer, at kommunalt Wi-Fi ikke umiddelbart vil være en direkte trussel rent teknologisk for selskaberne.

Teleboss: Det er principielt forkert
I øjeblikket er Albertslund Kommune i dialog med Statsforvaltning Hovedstaden, der nu skal afgøre, om kommunalt Wi-Fi er lovligt eller ej.

Men en afgørelse til fordel for Albertslund Kommune vil være principielt forkert, mener Jakob Willer.

"Det danske telemarked er præget af konkurrence, hvor vilkårene er baseret på et liberaliseret marked, hvor det er private udbydere, der investerer og udbyder tjenesterne. Derfor skal vi ikke til at konkurrere med kommunale aktører," siger han.

Teleindustrien synes i stedet, at kommunerne bør gå i dialog med de private selskaber, når der skal skabes nye internet-tjenester.

Kommunale net vil ikke være en trussel

Hvis kommunerne endelig vil lave internetløsninger, skal de være begrænsede til bestemte sider.

"Hvis man som kommunal aktør vil oprette tjenester, skal kommunen gøre det i tæt tilknytning til de tjenester, som kommunen udbyder, eksempelvis på biblioteker eller andre institutioner," mener Jakob Willer.

Vil det være ok med net, der er begrænset til de kommunale eller statslige tjenester?

"Ja det vil være fuldstændigt uskadeligt for telebranchen, men jeg tror ikke, at det er det, som kommunerne er ude på."

Telebranchens talsmand anser dog ikke Wi-Fi-nettene for at være en teknologisk trussel i forhold til, hvad telebranchen selv kan levere til kunderne.

"Men det afhænger af, hvor mange penge der afsættes til projekterne, så det kan ikke udelukkes, at det kunne blive en reel trussel."

"Hvis det er begrænsede Wi-Fi-løsninger, det drejer sig om, kan jeg ikke se, at det vil blive en reel trussel til teleselskabernes tjenester," siger Jakob Willer.

Læs også:
Så nemt kan kommune etablere gratis Wi-Fi

Gigantisk Wi-Fi-netværk på vej i Danmark

Dansk Industri: Derfor er gratis Wi-Fi en rigtig dårlig idé

Gratis Wi-Fi fra kommunen myldrer frem




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere