Artikel top billede

Sølvspåner skal afløse flash i fremtidens hukommelse

Ny hukommelsesteknologi kan stables og på sigt fjerne skellet mellem lager og hukommelse. Mød teknologien her.

Sølvspåner skal afløse flash i fremtidens hukommelse

SSD-diske er lynhurtige, men ikke uden problemer.

Så der arbejdes på at skaffe en afløser for den velkendte flashhukommelse, som anvendes i blandt andet SSD'er, men som har en lang række ulemper. Blandt andet en begrænset levetid.

Et af de firmaer, der er nået længst, er det californiske Crossbar, som vi har besøgt.

Crossbar har udviklet en teknologi, der anvender Resistive RM, som er en velkendt teknologi, som har været under udvikling i mange år, men som først nu er blevet produktionsmoden. Teknologien udspringer af forskningsprojekter på University of Michigan, som Crossbar har rettighederne til.

Resistive RAM (eller RRAM) er kendetegnet ved, at hver hukommelsescelle ændrer modstand, når der sendes strøm igennem den. Selv efter at strømmen er afbrudt, bevarer cellen sin modstand, således at den senere kan aflæses.

Crossbars teknologi bygger på et tredimensionelt design, hvor der kan bygges flere hukommelseslag oven på hinanden. Yderligere kan hukommelseslagene også lægges oven på anden elektronik, som for eksempel en cpu.

Crossbar blev grundlagt i 2010 af blandt andet George Minassia, der har omkring 25 års erfaring fra branchen - senest hos Spansion, der tidligere var en del af AMD.

Crossbar har allerede fremstillet de første chip, som imidlertid kun er til internt brug, men formålet var at bevise, at disse chip kunne fremstilles kommercielt.

Hvert hukommelseslag består af to lag elektroder og mellem lagene sølvspåner, som udgør selve hukommelsescellerne, som du kan se på figur 1.

Når der sendes strøm gennem både den øverste og den nederste elektrode, kan man programmere den celle, hvor de to elektroder krydser hinanden.

I forhold til den velkendte flash-teknologi har RRAM, ifølge Crossbar, en række fordele.

For det første er effektforbruget langt lavere, læsehastigheden er meget højere og det er ikke nødvendigt at slette indholdet af en celle, inden der kan skrives nye data. Disse indbyggede forskelle gør også, at den kontrollogik, som skal styre læsning og skrivning af data, kan gøres meget enklere, end det er tilfældet med flash.

Som du kan se på figur 2, fylder en chip fra Crossbar væsentlig mindre end en flashchip, på trods af, at kapaciteten er den samme. Dette skyldes, at opbygningen af hver celle er enklere. Samtidig har RRAM også den fordel, at det er muligt at reducere procesteknologien fra de nuværende 25 nm helt ned til under 10 nm, hvor traditionel flash har en nedre grænse på omkring 20 nm.

Går man under denne grænse, stiger antallet af bitfejl drastisk, da indholdet af hver celle er en elektronisk ladning, og mindre celler medfører også mindre ladninger, der gør det sværere at opnå et pålideligt resultat.

Hukommelsen kan stables

Crossbars teknolog har også den fordel, at der kan lægges flere lag oven på hinanden.

"Vi forventer, at vores teknologi kan stable i op til 16 lag," siger Crossbars administrerende direktør George Minassia til Computerworld.

Senere vil der også blive mulighed for at gemme flere bit i hver celle, hvilket betyder, at det vil være muligt at nå op over en terabyte per chip, hvilket sagtens kan konkurrere med flash.

Som du kan se på figur 3, giver RRAM også et væsentligt enklere system både set fra hardware- og software-siden.

På hardwaresiden kan controller-delen gøres meget enklere, samtidig med at det er muligt at lægge hukommelseslagene oven på for eksempel en mikroprocessor, hvis ellers mikroprocessorens varmeudvikling tillader dette. Fra et sotwaresynspunkt er det også nemmere, da det er muligt at adressere bittene individuelt, og det er ikke nødvendigt at skrive en hel blok af data ad gangen, hvilket er tilfældet med flash.

På figur 4 kan du se en sammenligning af karakteristika mellem Crossbars hukommelse og flash.

Mens vi i første omgang forhåbentligt kan se frem til hurtigere og billigere SSD'er, kan teknologien på længere sigt også have mulighed for at erstatte traditionel dynamisk ram, hvorved man kommer til et helt nyt hukommelseshierarki, hvor der ikke længere skal skelnes mellem de forskellige typer for hukommelse.

Ifølge flere kilder fra Intel er man allerede ved at gøre klar til dette ved at undersøge, hvilke ændringer det vil kræve i firmaets mikroprocessorer, når der ikke længere skal skelnes mellem almindelige hukommelsesoperationer og I/O-operationer, som på nuværende tidspunkt intet har med hinanden at gøre.

Det er også værd at notere sig, at Intel i næste generation af mikroprocessorer drastisk reducerer varmeudviklingen ved at flytte spændingsregulatorer væk fra selve processoren, hvilket blandt andet gøres, for at det skal blive nemmere at lægge nye lag oven på den traditionelle processor, hvilket ellers ville være meget vanskeligt på grund af varmeudviklingen i processorens spændingsregulatorer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.