Artikel top billede

HK: It-gigant i Danmark bruger 59 pct. udenlandske folk

En stor it-virksomhed, der erobrer store markedsandele i Danmark, består af cirka 59 procent folk med arbejdstilladelser, oplyser fagforbund, der er skeptisk.

Den indiske it-virksomhed Tata, der er godt i gang med et større erobringstogt i Danmark, består for 59 procents vedkommende af ansatte med arbejdstilladelser, og medarbejderne kommer altså fra udlandet.

Det oplyser fagforeningen HK/Privat, der samtidig stiller sig kritisk over for fremgangsmåden hos it-giganten.

"Et er, hvis Tatas overtagelse betyder, at betjeningen sendes til Indien eller til andre tredjeverdens lande. Noget andet er, hvis det betyder, at en meget stor del af Tatas ansatte permanent erstattes med udenlandske kolleger med arbejdstilladelse," udtaler Kim Jung Olsen fra HK/Privat.

Hos HK er man nemlig lunken overfor de mange folk med arbejdstilladelser hos it-selskabet, fordi man er usikker på deres niveau for løn og andre vilkår, der ifølge HK bør ligge på niveau med de danske.

I forbindelse med tabet af TDC-opgaven fyrede CSC cirka 300 medarbejdere, oplyser HK.

"Ud af de nuværende 445 ansatte i Tata er 104 virksomhedsoverført fra CSC, 80 er udlånt fra TDC og 84 er fyret. Resten af de ansatte har indisk klingende navne med arbejdstilladelse svarende til 261," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.

Antallet af indere udgør derved 59 procent ud af de tilbageblevne i Tata, vurderer HK.

Tata er dækket af Dansk Erhvervs it-overenskomst, oplyser HK.

"It-overenskomsten har dog ingen lønsatser, men en lønparagraf som kan prøves gennem ofte vanskelig bevisførelse i voldgifter."

"Hvad de pågældende indere i virkeligheden aflønnes med vides ikke, men erfaringen er, at de pågældende på trods af overenskomstdækning både kan være meget underbetalt eller ligge langt under af, hvad markedsprisen i form af lønstatistik siger," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.

Inderne er almindeligvis ikke organiseret i Indien og slet ikke i danske fagforeninger, forklarer HK.

"Udenlandske kolleger skal ikke stilles ringere"

Problemet er, i HK's optik, at Tata ser ud til at fyre danske ansatte mod at hyre billigere arbejdskraft fra udlandet, som ofte er dårligere stillede på andre områder også, forklarer HK.

"Udenlandske kolleger skal ikke stilles ringere end herboende lønmodtagere. Hvis arbejdsgiverne - danske eller udenlandske - dertil massivt spekulerer i at erstatte herboende lønmodtagere med udenlandske kolleger, og vi ingen adgang har for at kunne håndhæve niveauet for løn og andre vilkår, er der et problem," forklarer Kim Jung Olsen fra HK.

Samfundsmæssigt er det desuden et problem, hvis udenlandsk arbejdskraft, der ingen skat betaler - eller kun meget lav skat - erstatter herboende arbejdskraft, mener HK.

Tata: Vi overhaler alle danske love

Hos Tata har man sendt en skriftlig kommentar til ovenstående oplysningerne fra HK.

"Tata Consultancy Services (TCS) har været i Danmark siden 1991 og har investeret markant i den nordiske region. I de seneste tre år har vi fordoblet vores størrelse," forklarer Peter Winther-Schmidt, der er direktør for TCS Danmark.

"Vi har 269 dygtige TCS-medarbejdere i Danmark, der både består af danske medarbejdere og internationale kolleger med global erfaring. Trods rygterne om det modsatte har TCS øget den lokale arbejdsstyrke i Danmark i de seneste år," hedder det. 

TCS blev i 2013 udnævnt som Europas bedste arbejdsplads af CRF Institute, peger selskabet på.

TCS anerkendes for at ansætte de bedste talenter, hvor der tilbydes langvarige karrierer i et attraktivt lønmiljø, der er på niveau med den øvrige industris standarder, forklares det videre.

"TCS er en global virksomhed, der er til stede i 44 lande, og vi overholder naturligvis alle lokale love og regler i de markeder, hvor vi er repræsenteret. Det gør vi også i Danmark, hvor vi arbejder efter danske love og skatteregler," udtaler han.

TCS oplyser altså, "at vi har 269 medarbejdere ansat i Danmark".

"Vi offentliggør ikke medarbejderenes nationale tilhørsforhold fordelt på lande eller regioner, men vi kan bekræfte, at vi i løbet af de sidste tre år har udvidet vores lokale tilstedeværelse markant med ansættelser og investeringer i Danmark," forklarer Tata.

HK: Tata dribler uden om kernen
Da der tilsyneladende er forskel på de tal, som HK opgiver som samlet antal ansatte hos Tata - og det selskabet selv angiver - har Computerworld forhørt sig hos HK.

"Vores tal er fra sidste år. En nedgang fra 445 til det Tata opgiver (269, red.) må da i øvrigt siges at være en voldsom reduktion," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.

Tallet er i øvrigt nærmest identisk med antallet af folk på arbejdstilladelser, der ifølge HK er på 261, påpeger han.

"Fordelingen mellem folk på arbejdstilladelse og folk uden dribler Tata behændigt uden om, men er jo det, som er kernen her," slutter HK-manden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.