Artikel top billede

HK: It-gigant i Danmark bruger 59 pct. udenlandske folk

En stor it-virksomhed, der erobrer store markedsandele i Danmark, består af cirka 59 procent folk med arbejdstilladelser, oplyser fagforbund, der er skeptisk.

Den indiske it-virksomhed Tata, der er godt i gang med et større erobringstogt i Danmark, består for 59 procents vedkommende af ansatte med arbejdstilladelser, og medarbejderne kommer altså fra udlandet.

Det oplyser fagforeningen HK/Privat, der samtidig stiller sig kritisk over for fremgangsmåden hos it-giganten.

"Et er, hvis Tatas overtagelse betyder, at betjeningen sendes til Indien eller til andre tredjeverdens lande. Noget andet er, hvis det betyder, at en meget stor del af Tatas ansatte permanent erstattes med udenlandske kolleger med arbejdstilladelse," udtaler Kim Jung Olsen fra HK/Privat.

Hos HK er man nemlig lunken overfor de mange folk med arbejdstilladelser hos it-selskabet, fordi man er usikker på deres niveau for løn og andre vilkår, der ifølge HK bør ligge på niveau med de danske.

I forbindelse med tabet af TDC-opgaven fyrede CSC cirka 300 medarbejdere, oplyser HK.

"Ud af de nuværende 445 ansatte i Tata er 104 virksomhedsoverført fra CSC, 80 er udlånt fra TDC og 84 er fyret. Resten af de ansatte har indisk klingende navne med arbejdstilladelse svarende til 261," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.

Antallet af indere udgør derved 59 procent ud af de tilbageblevne i Tata, vurderer HK.

Tata er dækket af Dansk Erhvervs it-overenskomst, oplyser HK.

"It-overenskomsten har dog ingen lønsatser, men en lønparagraf som kan prøves gennem ofte vanskelig bevisførelse i voldgifter."

"Hvad de pågældende indere i virkeligheden aflønnes med vides ikke, men erfaringen er, at de pågældende på trods af overenskomstdækning både kan være meget underbetalt eller ligge langt under af, hvad markedsprisen i form af lønstatistik siger," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.

Inderne er almindeligvis ikke organiseret i Indien og slet ikke i danske fagforeninger, forklarer HK.

"Udenlandske kolleger skal ikke stilles ringere"

Problemet er, i HK's optik, at Tata ser ud til at fyre danske ansatte mod at hyre billigere arbejdskraft fra udlandet, som ofte er dårligere stillede på andre områder også, forklarer HK.

"Udenlandske kolleger skal ikke stilles ringere end herboende lønmodtagere. Hvis arbejdsgiverne - danske eller udenlandske - dertil massivt spekulerer i at erstatte herboende lønmodtagere med udenlandske kolleger, og vi ingen adgang har for at kunne håndhæve niveauet for løn og andre vilkår, er der et problem," forklarer Kim Jung Olsen fra HK.

Samfundsmæssigt er det desuden et problem, hvis udenlandsk arbejdskraft, der ingen skat betaler - eller kun meget lav skat - erstatter herboende arbejdskraft, mener HK.

Tata: Vi overhaler alle danske love

Hos Tata har man sendt en skriftlig kommentar til ovenstående oplysningerne fra HK.

"Tata Consultancy Services (TCS) har været i Danmark siden 1991 og har investeret markant i den nordiske region. I de seneste tre år har vi fordoblet vores størrelse," forklarer Peter Winther-Schmidt, der er direktør for TCS Danmark.

"Vi har 269 dygtige TCS-medarbejdere i Danmark, der både består af danske medarbejdere og internationale kolleger med global erfaring. Trods rygterne om det modsatte har TCS øget den lokale arbejdsstyrke i Danmark i de seneste år," hedder det. 

TCS blev i 2013 udnævnt som Europas bedste arbejdsplads af CRF Institute, peger selskabet på.

TCS anerkendes for at ansætte de bedste talenter, hvor der tilbydes langvarige karrierer i et attraktivt lønmiljø, der er på niveau med den øvrige industris standarder, forklares det videre.

"TCS er en global virksomhed, der er til stede i 44 lande, og vi overholder naturligvis alle lokale love og regler i de markeder, hvor vi er repræsenteret. Det gør vi også i Danmark, hvor vi arbejder efter danske love og skatteregler," udtaler han.

TCS oplyser altså, "at vi har 269 medarbejdere ansat i Danmark".

"Vi offentliggør ikke medarbejderenes nationale tilhørsforhold fordelt på lande eller regioner, men vi kan bekræfte, at vi i løbet af de sidste tre år har udvidet vores lokale tilstedeværelse markant med ansættelser og investeringer i Danmark," forklarer Tata.

HK: Tata dribler uden om kernen
Da der tilsyneladende er forskel på de tal, som HK opgiver som samlet antal ansatte hos Tata - og det selskabet selv angiver - har Computerworld forhørt sig hos HK.

"Vores tal er fra sidste år. En nedgang fra 445 til det Tata opgiver (269, red.) må da i øvrigt siges at være en voldsom reduktion," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.

Tallet er i øvrigt nærmest identisk med antallet af folk på arbejdstilladelser, der ifølge HK er på 261, påpeger han.

"Fordelingen mellem folk på arbejdstilladelse og folk uden dribler Tata behændigt uden om, men er jo det, som er kernen her," slutter HK-manden.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan får CFOen og den it-ansvarlige hurtig og sikker viden på hånden

Som CFO og it- ansvarlig er automatisering og avanceret dataanalyse blevet en del af hverdagen. Både for at sikre acceleration af forretningskritiske processer men også for at sikre en opdateret og handlingsorienteret indsigt. Men hvordan får man fuldt overblik og udbytte af disse processer? Det sætter vi fokus på, med dette eksklusive roundtable-event.

07. marts 2024 | Læs mere


SAP Excellence Day 2024

Hvordan orkestrerer og opdeler du SAP-projekter, så det bliver muligt og realistisk at hjemtage gevinster langt hurtigere? Hvad er den mest effektive metodik, når man skal arbejde med no-code/low-code og Business Automation i SAP?

12. marts 2024 | Læs mere


Business Intelligence & Analytics Day

Gennem konkrete cases fra den virkelige verden giver vi dig også inspiration til, hvordan du i praksis graver efter – og finder - guldet i de stigende mængder data, din virksomhed producerer i bl.a. finans, drift, logistik og produktion. Samt hvordan du realiserer værdien af informationerne ved at indsamle, håndtere og analysere dem korrekt og systematisk.

14. marts 2024 | Læs mere