Artikel top billede

Fagforening: Vis os antallet af udlændinge i it-firmaer

I dag er der ikke åbenhed om, hvor mange it-folk der får arbejdstilladelser hos navngivne danske it-virksomheder. Men det bør der være i fremtiden, mener HK. DI er uenig.

I fremtiden skal statistikken over arbejdstilladelser også indeholde en liste over, hvilke it-virksomheder der har søgt om arbejdstilladelser fra udenlandske it-folk.

Forslaget kommer fra fagforeningen HK, der oplyser, at 59 procent af de ansatte hos Tata i Danmark har arbejdstilladelser og kommer fra Indien.

Imidlertid kalder bølgen af fyringsrunder hos danske it-giganter også på mere åbenhed, mener HK. 

"For fyrer man danske ansatte for derefter at hyre billigere arbejdskraft fra udlandet," spørger Kim Jung Olsen fra HK/Privat.
 
På politisk dagsorden
Foreningen kender ikke til alle de tilsvarende tal fra andre it-virksomheder, som man gjorde vedrørende Tata.

Og såfremt it-virksomhederne intet har at skjule, bør virksomhederne da gå ind for åbenhed på området, mener HK/Privat.

"Netop dette område vil blive drøftet det næste halve års tid politisk. Vores bud er blandt andet mere åbenhed," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.

Dansk Industri: "Helt ude i skoven"

Hos ITEK under Dansk Industri kalder man HKs forslag "helt ude i skoven".

"Jeg synes, det er helt i skoven at pålægge virksomhederne at skulle oplyse om arbejdstilladelser og antal udenlandske medarbejdere," udtaler direktør Tom Togsverd fra ITEK til Computerworld.

"Det ville i givet fald være diskrimination og en brændemærkning af udenlandske medarbejdere, der må opleve, at de "kriminaliseres" som nogle, der tager jobs fra danske medarbejdere," mener han.

Hermed ville det gå stik imod alle de bestræbelser, som ITEK gør sig for at gøre det attraktivt for udenlandske medarbejdere at komme til Danmark og arbejde, forklarer han.

Forkert præmis

"I øvrigt mener jeg, at HK's præmis er forkert: Jeg kender ingen eksempler på, at danske virksomheder afskediger danskere for at ansætte udlændinge til at varetage samme opgaver."

"Det ville formentlig også være ulovligt. Derimod kender jeg rigtig mange eksempler på, at opgaver outsources/offshores til en partner, der så lægger opgaverne i et lavomkostningsland. Men det er jo en helt anden sag," forklarer ITEK-direktøren.

I øvrigt er alle arbejdstilladelser til medarbejdere fra tredjeverdenslande betinget af, at der arbejdes under danske løn- og ansættelsesvilkår, understreger han.

"Også på dette punkt er HK galt afmarcheret med sine insinuationer om, at danske medarbejdere erstattes af udlændinge," siger Tom Togsverd.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Den danske it-komet Dixa får hidtil største kapitalindsprøjtning på 660 millioner: "Det er en stor investering, men det er der også en god grund til"
Det unge it-selskab Dixa har hentet over en halv milliard kroner i finansiering. Pengene skal nu bruges på ekspansion i USA og Europa og på endnu flere ingeniører. Derudover er kanonen ladt, hvis der skulle komme opkøb i sigte. Se direktørens plan for selskabet her.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.