Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er Skats vilde datacenter: Så stort er det

Skat har arbejdet med data igennem mange år. BI-afdelingens opgave er at fodre forretningen, forklarer underdirektør.

BI-afdelingen hos Skat med 35 ansatte arbejder med et DataWarehouse, der "er blandt de største i den offentlige sektor og rummer data for alle borgere og virksomheder i Danmark".

Sådan lyder Skats egen beskrivelse af sin Business Intelligence-afdeling.

Kim Saastamoinen-Jakobsen, der er underdirektør for Økonomi- og Virksomhedsstyring hos Skat, forklarer, at opfindelsen med at arbejde med data faktisk slet ikke er ny.

"Skat startede arbejdet med BI og DataWarehousing i slutningen af 90'erne, hvor man begyndte at samle data på moms-området," forklarer han.

I 2007 blev der etableret et egentligt Business Intelligence Competence Center (BICC) i Skat.

Det havde til formål at omdanne Skats mange data til konkret og brugbar viden for forretningen, forklarer underdirektøren.

"Gennem entydige nøgletal og intuitive brugerflader ville man skabe overblik og gennemsigtighed."

"Helt overordnet handler det om levering af den rette information i den rigtige form til den rette modtager på det rigtige tidspunkt," forklarer Kim Saastamoinen-Jakobsen.

Centralt omdrejningspunkt

I dag er Business Intelligence-kontoret i Skat det centrale omdrejningspunkt for drift og udvikling af Skats Business Intelligence-strategi - lige fra ETL-processerne, der fører data ind i de centrale databaser til udstillingen af data til brug for forretningen Skat, forklarer underdirektøren.

Kan du give eksempler på, hvilke data der ligger i jeres Datawarehouse?

"Der ligger rigtig mange data i Skats DataWarehouse."

"Der ligger data til brug for levering af ledelsesinformation på alle forretningsområder, og der ligger data til brug for analyser af, hvordan Skat kan opnå sin målsætning om at være en effektiv forvaltning."

"Disse data bliver både brugt af ledelsen til at foretage strategiske beslutninger, samt i den daglige drift," forklarer han.

Men også på andre områder bruges der data.

"Et godt eksempel er den løbende fremstilling af data på, hvor lang ventetid der er på telefonlinjerne, når kunder ringer til Skat."

"På den måde kan Skat blive endnu bedre til at levere god service til borgerne inden for de givne rammer," forklarer han.

Business Intelligence-kontoret er bindeleddet mellem forretningen og de data, der kan stilles til rådighed gennem Skats DataWarehouse.

"Det er analytikere i Skats øvrige forretning, der analyserer på dataene forretningsmæssigt - men det er Business Intelligence med drift og udvikling af løsningerne på datasiden, der leverer grundlaget, der kan analyseres på," forklarer han.

35 TB rå data

I hovedtræk er Skats DataWarehouse bygget op af dataleverancer fra Skats produktionssystemer, som eksempelvis Forskudssystemet eller Det Centrale Motorregister.

"Cirka 90 procent af alle Skats IT-/produktionssystemer leverer data til Skats DataWarehouse," oplyser underdirektøren.

Og mængden af data er derfor ikke småting.

"Det er et forholdsvist stort apparat, der sættes i gang, når processen skal sættes op end-to-end."

"Der er i øjeblikket cirka 35 TB (terabyte) rå data i Skats DataWarehouse fordelt på over 100.000 dataobjekter, der er stillet til rådighed for Skats forretning," oplyser Kim Saastamoinen-Jakobsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere