Artikel top billede

Her er Skats vilde datacenter: Så stort er det

Skat har arbejdet med data igennem mange år. BI-afdelingens opgave er at fodre forretningen, forklarer underdirektør.

BI-afdelingen hos Skat med 35 ansatte arbejder med et DataWarehouse, der "er blandt de største i den offentlige sektor og rummer data for alle borgere og virksomheder i Danmark".

Sådan lyder Skats egen beskrivelse af sin Business Intelligence-afdeling.

Kim Saastamoinen-Jakobsen, der er underdirektør for Økonomi- og Virksomhedsstyring hos Skat, forklarer, at opfindelsen med at arbejde med data faktisk slet ikke er ny.

"Skat startede arbejdet med BI og DataWarehousing i slutningen af 90'erne, hvor man begyndte at samle data på moms-området," forklarer han.

I 2007 blev der etableret et egentligt Business Intelligence Competence Center (BICC) i Skat.

Det havde til formål at omdanne Skats mange data til konkret og brugbar viden for forretningen, forklarer underdirektøren.

"Gennem entydige nøgletal og intuitive brugerflader ville man skabe overblik og gennemsigtighed."

"Helt overordnet handler det om levering af den rette information i den rigtige form til den rette modtager på det rigtige tidspunkt," forklarer Kim Saastamoinen-Jakobsen.

Centralt omdrejningspunkt

I dag er Business Intelligence-kontoret i Skat det centrale omdrejningspunkt for drift og udvikling af Skats Business Intelligence-strategi - lige fra ETL-processerne, der fører data ind i de centrale databaser til udstillingen af data til brug for forretningen Skat, forklarer underdirektøren.

Kan du give eksempler på, hvilke data der ligger i jeres Datawarehouse?

"Der ligger rigtig mange data i Skats DataWarehouse."

"Der ligger data til brug for levering af ledelsesinformation på alle forretningsområder, og der ligger data til brug for analyser af, hvordan Skat kan opnå sin målsætning om at være en effektiv forvaltning."

"Disse data bliver både brugt af ledelsen til at foretage strategiske beslutninger, samt i den daglige drift," forklarer han.

Men også på andre områder bruges der data.

"Et godt eksempel er den løbende fremstilling af data på, hvor lang ventetid der er på telefonlinjerne, når kunder ringer til Skat."

"På den måde kan Skat blive endnu bedre til at levere god service til borgerne inden for de givne rammer," forklarer han.

Business Intelligence-kontoret er bindeleddet mellem forretningen og de data, der kan stilles til rådighed gennem Skats DataWarehouse.

"Det er analytikere i Skats øvrige forretning, der analyserer på dataene forretningsmæssigt - men det er Business Intelligence med drift og udvikling af løsningerne på datasiden, der leverer grundlaget, der kan analyseres på," forklarer han.

35 TB rå data

I hovedtræk er Skats DataWarehouse bygget op af dataleverancer fra Skats produktionssystemer, som eksempelvis Forskudssystemet eller Det Centrale Motorregister.

"Cirka 90 procent af alle Skats IT-/produktionssystemer leverer data til Skats DataWarehouse," oplyser underdirektøren.

Og mængden af data er derfor ikke småting.

"Det er et forholdsvist stort apparat, der sættes i gang, når processen skal sættes op end-to-end."

"Der er i øjeblikket cirka 35 TB (terabyte) rå data i Skats DataWarehouse fordelt på over 100.000 dataobjekter, der er stillet til rådighed for Skats forretning," oplyser Kim Saastamoinen-Jakobsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.