Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Her er Skats vilde datacenter: Så stort er det

Skat har arbejdet med data igennem mange år. BI-afdelingens opgave er at fodre forretningen, forklarer underdirektør.

BI-afdelingen hos Skat med 35 ansatte arbejder med et DataWarehouse, der "er blandt de største i den offentlige sektor og rummer data for alle borgere og virksomheder i Danmark".

Sådan lyder Skats egen beskrivelse af sin Business Intelligence-afdeling.

Kim Saastamoinen-Jakobsen, der er underdirektør for Økonomi- og Virksomhedsstyring hos Skat, forklarer, at opfindelsen med at arbejde med data faktisk slet ikke er ny.

"Skat startede arbejdet med BI og DataWarehousing i slutningen af 90'erne, hvor man begyndte at samle data på moms-området," forklarer han.

I 2007 blev der etableret et egentligt Business Intelligence Competence Center (BICC) i Skat.

Det havde til formål at omdanne Skats mange data til konkret og brugbar viden for forretningen, forklarer underdirektøren.

"Gennem entydige nøgletal og intuitive brugerflader ville man skabe overblik og gennemsigtighed."

"Helt overordnet handler det om levering af den rette information i den rigtige form til den rette modtager på det rigtige tidspunkt," forklarer Kim Saastamoinen-Jakobsen.

Centralt omdrejningspunkt

I dag er Business Intelligence-kontoret i Skat det centrale omdrejningspunkt for drift og udvikling af Skats Business Intelligence-strategi - lige fra ETL-processerne, der fører data ind i de centrale databaser til udstillingen af data til brug for forretningen Skat, forklarer underdirektøren.

Kan du give eksempler på, hvilke data der ligger i jeres Datawarehouse?

"Der ligger rigtig mange data i Skats DataWarehouse."

"Der ligger data til brug for levering af ledelsesinformation på alle forretningsområder, og der ligger data til brug for analyser af, hvordan Skat kan opnå sin målsætning om at være en effektiv forvaltning."

"Disse data bliver både brugt af ledelsen til at foretage strategiske beslutninger, samt i den daglige drift," forklarer han.

Men også på andre områder bruges der data.

"Et godt eksempel er den løbende fremstilling af data på, hvor lang ventetid der er på telefonlinjerne, når kunder ringer til Skat."

"På den måde kan Skat blive endnu bedre til at levere god service til borgerne inden for de givne rammer," forklarer han.

Business Intelligence-kontoret er bindeleddet mellem forretningen og de data, der kan stilles til rådighed gennem Skats DataWarehouse.

"Det er analytikere i Skats øvrige forretning, der analyserer på dataene forretningsmæssigt - men det er Business Intelligence med drift og udvikling af løsningerne på datasiden, der leverer grundlaget, der kan analyseres på," forklarer han.

35 TB rå data

I hovedtræk er Skats DataWarehouse bygget op af dataleverancer fra Skats produktionssystemer, som eksempelvis Forskudssystemet eller Det Centrale Motorregister.

"Cirka 90 procent af alle Skats IT-/produktionssystemer leverer data til Skats DataWarehouse," oplyser underdirektøren.

Og mængden af data er derfor ikke småting.

"Det er et forholdsvist stort apparat, der sættes i gang, når processen skal sættes op end-to-end."

"Der er i øjeblikket cirka 35 TB (terabyte) rå data i Skats DataWarehouse fordelt på over 100.000 dataobjekter, der er stillet til rådighed for Skats forretning," oplyser Kim Saastamoinen-Jakobsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere