Artikel top billede

Gammel server aflivet: Men myndighed får alligevel kritik

Dansk myndighed har erstattet en gammel server med en "mere tidssvarende server". Men myndigheden, der håndterer milliarder af kroner, får alligevel kritik fra Rigsrevisionen.

Statens Administration har taget livet af en forældet server, men får fortsat kritik fra Rigsrevisionen.

Det fremgår af revisionens seneste rapport.

"Revisionen for 2012 har vist, at Statens Administration har erstattet den forældede server med en mere tidsvarende server medio 2013 og har udviklet nye systemer baseret på en
bredt anvendt teknologi, som er lettere at vedligeholde," hedder det i rapporten.

Tidligere har Statens Administration anvendt nogle gamle Wang-servere. Det kan du læse mere om her.

Men selv pensioneringen af en gammel server er ikke helt godt nok, mener revisionen.

"Revisionen har dog også vist, at Statens Administration fortsat er afhængig af et programmeringssprog og en databaseteknologi, som er vanskelig at vedligeholde," fremgår det.

"Dette gælder primært for studielånssystemet, som årligt behandler cirka 83.000 transaktioner og administrerer lån for i alt cirka 24,6 milliarder kroner," heddet det i rapporten.

Derfor skriver Rigsrevisionen også, at "det store antal transaktioner nødvendiggør en it-baseret systemunderstøttelse af sagsbehandlingen og øger vigtigheden af at have et driftssikkert studielånssystem til rådighed."

Nyt it-system på vej

Statens Administration har i juni 2013 udarbejdet en handlingsplan, hvor der etableres en selvbetjeningsløsning, der "forventes etableret primo 2014".

"De nævnte initiativer skal blandt andet give mulighed for anvendelse af nyere teknologier og derved reducere personafhængigheden af specielle programmeringskompetencer mv.," hedder det.

Rigsrevisionen finder initiativerne hensigtsmæssige og vil følge sagen.

Hos myndigheden understreger man da også, at man er i fuld gang.

Direktør: Mest kritiske omlagt

Direktør Frank Petersen fra Statens Administration forklarer, at man har en bred portefølje af systemer, som er målrettet forskellige låne- og tilskudsordninger.

"En del af disse ordninger er af ældre dato, og dermed er systemer og programmeringssprog også tilsvarende af ældre dato," forklarer han.

Statens Administration har udarbejdet en handlingsplan med henblik på at omlægge de mest kritiske systemer, eller finde alternative løsninger for vedligeholdelse.

Mest kritiske omlagt

"Denne handlingsplan følges, og de mest kritiske systemer er allerede omlagt i 2013."

Alle systemer kan i sagens natur ikke omlægges på én gang, hvilket blandt andet skyldes, at flere af systemerne ikke blot kan erstattes med standardsystemer," forklarer direktøren.

Arbejdet med fornyelse af systemporteføljen fortsætter, og myndigheden omlægger løbende til nyere teknologi, oplyser han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.