Artikel top billede

Gammel server aflivet: Men myndighed får alligevel kritik

Dansk myndighed har erstattet en gammel server med en "mere tidssvarende server". Men myndigheden, der håndterer milliarder af kroner, får alligevel kritik fra Rigsrevisionen.

Statens Administration har taget livet af en forældet server, men får fortsat kritik fra Rigsrevisionen.

Det fremgår af revisionens seneste rapport.

"Revisionen for 2012 har vist, at Statens Administration har erstattet den forældede server med en mere tidsvarende server medio 2013 og har udviklet nye systemer baseret på en
bredt anvendt teknologi, som er lettere at vedligeholde," hedder det i rapporten.

Tidligere har Statens Administration anvendt nogle gamle Wang-servere. Det kan du læse mere om her.

Men selv pensioneringen af en gammel server er ikke helt godt nok, mener revisionen.

"Revisionen har dog også vist, at Statens Administration fortsat er afhængig af et programmeringssprog og en databaseteknologi, som er vanskelig at vedligeholde," fremgår det.

"Dette gælder primært for studielånssystemet, som årligt behandler cirka 83.000 transaktioner og administrerer lån for i alt cirka 24,6 milliarder kroner," heddet det i rapporten.

Derfor skriver Rigsrevisionen også, at "det store antal transaktioner nødvendiggør en it-baseret systemunderstøttelse af sagsbehandlingen og øger vigtigheden af at have et driftssikkert studielånssystem til rådighed."

Nyt it-system på vej

Statens Administration har i juni 2013 udarbejdet en handlingsplan, hvor der etableres en selvbetjeningsløsning, der "forventes etableret primo 2014".

"De nævnte initiativer skal blandt andet give mulighed for anvendelse af nyere teknologier og derved reducere personafhængigheden af specielle programmeringskompetencer mv.," hedder det.

Rigsrevisionen finder initiativerne hensigtsmæssige og vil følge sagen.

Hos myndigheden understreger man da også, at man er i fuld gang.

Direktør: Mest kritiske omlagt

Direktør Frank Petersen fra Statens Administration forklarer, at man har en bred portefølje af systemer, som er målrettet forskellige låne- og tilskudsordninger.

"En del af disse ordninger er af ældre dato, og dermed er systemer og programmeringssprog også tilsvarende af ældre dato," forklarer han.

Statens Administration har udarbejdet en handlingsplan med henblik på at omlægge de mest kritiske systemer, eller finde alternative løsninger for vedligeholdelse.

Mest kritiske omlagt

"Denne handlingsplan følges, og de mest kritiske systemer er allerede omlagt i 2013."

Alle systemer kan i sagens natur ikke omlægges på én gang, hvilket blandt andet skyldes, at flere af systemerne ikke blot kan erstattes med standardsystemer," forklarer direktøren.

Arbejdet med fornyelse af systemporteføljen fortsætter, og myndigheden omlægger løbende til nyere teknologi, oplyser han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?