Artikel top billede

Dansk it-indkøbsskandale: Her er konsekvensen

Seks it-aftaler er blevet indgået stik imod reglerne i udbudsloven, erkender dansk styrelse. Her er konsekvensen, vurderer ekspert.

NaturErhvervstyrelsen har indgået seks it-aftaler stik imod reglerne i udbudsloven.

Faktisk erkender styrelsen, at der er så lidt styr på juraen og området, at man simpelthen har valgt at ansætte folk til at bringe orden i tingene.

Men hvad er er konsekvensen egentlig af de mange ulovligt indgåede aftaler?

Det forklarer lektor Grith Skovgaard Ølykke fra CBS.

"Hvis der er sket direkte tildeling, og det er sket efter år 2010, hvor implementeringsfristen på det "nye" kontroldirektiv udløb, kan kontrakten erklæres helt eller delvist for uden virkning," forklarer hun.

"Hvis den erklæres delvist for uden virkning, skal ordregiver betale en administrativ bøde for den del, der ikke kan erklæres for uden virkning," forklarer hun videre.

Ingen erstatning

Selv om en bøde og annullering kan komme på tale, hvis en stribe forhold er til stede omkring de konkrete kontrakter, er der til gengæld ikke lagt op til, at it-konkurrenter kan få erstatning.

"Der kan typisk ikke gives erstatning i sager, hvor der slet ikke har været afholdt udbud, idet potentielle konkurrenter ikke kan bevise, at de ville have fået kontrakten (altså at de har lidt et tab, der kan lede til opnåelsen af positiv opfyldelsesinteresse), eller at de har haft omkostninger ved at udforme et tilbud, hvilket ellers eventuelt ville kunne lede til negativ kontraktsinteresse," forklarer hun.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Derfor virker mailbårne angreb – og sådan beskytter du dig
Cyberangreb via email er blandt de mest udbredte cybertrusler, og i dette whitepaper får du viden om hvordan de mest udbredte typer fungerer, detekteres og afvises.