Artikel top billede

Dansk it-indkøbsskandale: Her er konsekvensen

Seks it-aftaler er blevet indgået stik imod reglerne i udbudsloven, erkender dansk styrelse. Her er konsekvensen, vurderer ekspert.

NaturErhvervstyrelsen har indgået seks it-aftaler stik imod reglerne i udbudsloven.

Faktisk erkender styrelsen, at der er så lidt styr på juraen og området, at man simpelthen har valgt at ansætte folk til at bringe orden i tingene.

Men hvad er er konsekvensen egentlig af de mange ulovligt indgåede aftaler?

Det forklarer lektor Grith Skovgaard Ølykke fra CBS.

"Hvis der er sket direkte tildeling, og det er sket efter år 2010, hvor implementeringsfristen på det "nye" kontroldirektiv udløb, kan kontrakten erklæres helt eller delvist for uden virkning," forklarer hun.

"Hvis den erklæres delvist for uden virkning, skal ordregiver betale en administrativ bøde for den del, der ikke kan erklæres for uden virkning," forklarer hun videre.

Ingen erstatning

Selv om en bøde og annullering kan komme på tale, hvis en stribe forhold er til stede omkring de konkrete kontrakter, er der til gengæld ikke lagt op til, at it-konkurrenter kan få erstatning.

"Der kan typisk ikke gives erstatning i sager, hvor der slet ikke har været afholdt udbud, idet potentielle konkurrenter ikke kan bevise, at de ville have fået kontrakten (altså at de har lidt et tab, der kan lede til opnåelsen af positiv opfyldelsesinteresse), eller at de har haft omkostninger ved at udforme et tilbud, hvilket ellers eventuelt ville kunne lede til negativ kontraktsinteresse," forklarer hun.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere