Artikel top billede

Julian Assange: Danmark har en politisk it-fange

Den verdensberømte Wikileaks-mand Julian Assange beskylder Danmark og Sverige for at have en politisk it-fange. Advokat raser over de forhold, fangen sidder i fængsel under.

I en erklæring på Wikileaks side beskylder Wikileaks-stifter Julian Assange Danmark og Sverige for at have taget en politisk fange.

Det drejer sig om den hovedmistænkte tophacker i danmarkshistoriens største hackersag - og stifter af fildelingstjenesten Pirate Bay - Gottfrid Svartholm med kodenavnet "Anakata".

I forbindelse med udleveringen fra Sverige til Danmark har Jullian Assange udsendt en erklæring.

"Det er på tide, at nogen siger det, som det er: Gottfrid Svartholm Warg er en politisk fange, og Sverige er med dets behandling af ham væk fra verdenskortet over anstændige nationer," skriver Julian Assange.

Jullian Assange peger på, at Gottfrid Svartholm altid har arbejdet ideologisk og peger på, at han arbejdede utrætteligt på at hjælpe Wikileaks med at afsløre "slagtning af civile i Irak med en amerikansk militær helikopter".
 
Tusinder af cyberkriminelle
For Gottfrid Svartholm var ansvarlig for en vigtig del af Wikileaks' infrastruktur, oplyser Julian Assange.
 
"Der er tusindvis af påståede cyberkriminelle, men i stedet for at håndtere deres sager ser vi enorme ressourcer dirigeret af den svenske stat til at smadre Gottfrid," skriver Jullian Assange.

Han opremser en stribe hændelser, herunder hvordan Sverige hentede Gottfrid Svartholm ud af Cambodia ved hjælp af det svenske efterretningsvæsen SÄPO.
 
"..hans måneder i isolation i Sverige, og nu hans uretmæssige udlevering til Danmark - for et forhold, han var frikendt for" lyder svadaen fra Julian Assange, der selv befinder sig på en ambassade i London.

Lige nu sidder Gottfrid Svartholm varetægtsfængslet i arresten på Københavns Politigård, mistænkt for et omfattende hackerangreb imod CSC.

Her blev der blottet data fra blandt andet politiets Schengen-system, der indeholder oplysninger om efterlyste personer.

Gottfrid Svartholm risikerer op til seks års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Gottfrids Svartholm danske forsvarer er stærkt utilfreds med de forhold, den mistænkte er blevet underlagt.

Forsvarer: Den er helt gal

"Det er normalt, at han er underlagt brev- og besøgskontrol," siger advokat for Luise Høj til Computerworld.

Det betyder i praksis, at hvis hans mor skal på besøg, vil det ske med en tolk og en politibetjent til stede.

Men forsvareren raser over anbringelsen i politigårdens arrest.

"Det må simpelthen være en misforståelse hos politiet," siger hun, tydeligt oprevet over hendes klients forhold.

"Der er minimale aktivitetsmuligheder i Arrestgården. Han kan kun komme ud én time hver dag," siger hun.

Samtidig er han blevet nægtet at få bøger med ind i cellen, som han havde i Sverige, oplyser hun.

Nægtet Playstation

Dertil kommer, at han faktisk heller ikke må tage sin Playstation med ind i cellen.

"De andre fanger i Arrestgården kan leje en Playstation. Det har Gottfrid Svartholm fået nej til," siger hun.

Hun arbejder på at få afklaret, hvorvidt der vitterligt er tale om en misforståelse i forbindelse med hans anbringelse i arresten og ikke andre steder.

I første omgang er han varetægtsfængslet frem til 18. december, mistænkt for blandt andet have downloadet data fra de følsomme registre og pillet ved en konfigurationsfil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.