Artikel top billede

Julian Assange: Danmark har en politisk it-fange

Den verdensberømte Wikileaks-mand Julian Assange beskylder Danmark og Sverige for at have en politisk it-fange. Advokat raser over de forhold, fangen sidder i fængsel under.

I en erklæring på Wikileaks side beskylder Wikileaks-stifter Julian Assange Danmark og Sverige for at have taget en politisk fange.

Det drejer sig om den hovedmistænkte tophacker i danmarkshistoriens største hackersag - og stifter af fildelingstjenesten Pirate Bay - Gottfrid Svartholm med kodenavnet "Anakata".

I forbindelse med udleveringen fra Sverige til Danmark har Jullian Assange udsendt en erklæring.

"Det er på tide, at nogen siger det, som det er: Gottfrid Svartholm Warg er en politisk fange, og Sverige er med dets behandling af ham væk fra verdenskortet over anstændige nationer," skriver Julian Assange.

Jullian Assange peger på, at Gottfrid Svartholm altid har arbejdet ideologisk og peger på, at han arbejdede utrætteligt på at hjælpe Wikileaks med at afsløre "slagtning af civile i Irak med en amerikansk militær helikopter".
 
Tusinder af cyberkriminelle
For Gottfrid Svartholm var ansvarlig for en vigtig del af Wikileaks' infrastruktur, oplyser Julian Assange.
 
"Der er tusindvis af påståede cyberkriminelle, men i stedet for at håndtere deres sager ser vi enorme ressourcer dirigeret af den svenske stat til at smadre Gottfrid," skriver Jullian Assange.

Han opremser en stribe hændelser, herunder hvordan Sverige hentede Gottfrid Svartholm ud af Cambodia ved hjælp af det svenske efterretningsvæsen SÄPO.
 
"..hans måneder i isolation i Sverige, og nu hans uretmæssige udlevering til Danmark - for et forhold, han var frikendt for" lyder svadaen fra Julian Assange, der selv befinder sig på en ambassade i London.

Lige nu sidder Gottfrid Svartholm varetægtsfængslet i arresten på Københavns Politigård, mistænkt for et omfattende hackerangreb imod CSC.

Her blev der blottet data fra blandt andet politiets Schengen-system, der indeholder oplysninger om efterlyste personer.

Gottfrid Svartholm risikerer op til seks års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Gottfrids Svartholm danske forsvarer er stærkt utilfreds med de forhold, den mistænkte er blevet underlagt.

Forsvarer: Den er helt gal

"Det er normalt, at han er underlagt brev- og besøgskontrol," siger advokat for Luise Høj til Computerworld.

Det betyder i praksis, at hvis hans mor skal på besøg, vil det ske med en tolk og en politibetjent til stede.

Men forsvareren raser over anbringelsen i politigårdens arrest.

"Det må simpelthen være en misforståelse hos politiet," siger hun, tydeligt oprevet over hendes klients forhold.

"Der er minimale aktivitetsmuligheder i Arrestgården. Han kan kun komme ud én time hver dag," siger hun.

Samtidig er han blevet nægtet at få bøger med ind i cellen, som han havde i Sverige, oplyser hun.

Nægtet Playstation

Dertil kommer, at han faktisk heller ikke må tage sin Playstation med ind i cellen.

"De andre fanger i Arrestgården kan leje en Playstation. Det har Gottfrid Svartholm fået nej til," siger hun.

Hun arbejder på at få afklaret, hvorvidt der vitterligt er tale om en misforståelse i forbindelse med hans anbringelse i arresten og ikke andre steder.

I første omgang er han varetægtsfængslet frem til 18. december, mistænkt for blandt andet have downloadet data fra de følsomme registre og pillet ved en konfigurationsfil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje