Artikel top billede

Denne mand modtog (og sendte) den allerførste danske e-mail

Sådan kom internettet op at stå i Danmark, beretter en af hovedpersonerne - en it-veteran fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet.

En it-mand er havnet i clinch med borgmesteren i Aarhus, hvor man vil fejre internettets fødsel i Danmark.

For hvornår var det lige? Og hvem er fædre og mødre til det siden så populære internet?

Herunder kommer et bud: 

For et år siden blev der på Datalogisk Institut på Københavns Universitet afholdt en konference, hvor man fejrede 30 års jubilæet for internettets tilblivelse.

En af hovedpersonerne var Keld Simonsen, der for mange år siden var studerende på universitetet.

"Det endte med, at de ansatte mig," fortæller Keld Simonsen om dengang.

Og det var med base på universitetet, at han kom med i en international netværksgruppe, som løb internettet i gang i Danmark.

"I begyndelsen var tanken at sende mail-beskeder. Men der var ingen web på det tidspunkt," siger han.

Faktisk var Keld Simonsen organisator for nummer tre land i Europa, der blev koblet på nettet.

Og den første dansker der modtog og sendte en internet e-mail på dansk grund.

Flere mails end breve på posthus

Keld Simonsen havde haft job på et posthus i København - og med set-uppet i Danmark kunne han hurtigt se, at der faktisk blev sendt flere mails, end der løb igennem posthuset.

Kort efter internettets start var der altså flere mails, end der var breve på det pågældende posthus.

"Så vi kunne godt se, at det her ville blive stort," siger han.

Især adskilte mailen sig fra fax-beskeder ved, at man kunne ændre i en besked og sende den videre.

"Det kunne man jo ikke med en fax," forklarer Keld Simonsen.

I begyndelsen var de kun fire organisationer og firmaer i kundegruppen.

Og Keld Simonsen skrev til universitets ledelse:

"På længere sigt må det påregnes, at en lang række firmaer og institutioner vil ønske at koble sig på nettet, også flere end DIKU uden større gener kan klare med sit udstyr," fortæller Keld Simonsen og kan da heller ikke lade være at kluk-le af den forudsigelse, som altså var baseret på fire kunder.

Ændrer folks liv

Men at internettet 30 år efter skulle ændre folks liv så radikalt, lige fra indkøb, bankforretning, selvbetjening på nettet og mange mere, kunne de naturligvis ikke forudse dengang.

Imidlertid gjorde man meget ud af, da man siden lavede DK Hostmaster som registrerede domæner, at fortælle virksomheder, hvor vigtigt det var at bruge de nye muligheder.

"Der var mulighed for at sende beskeder internt, men også til kunder," fortæller Keld Simonsen.

Netværket i Europa blev startet af hollænderen Teus Hagen, og med kom også det daværende Sovjetunionen, da netværket ikke have nogle ideologi eller bestemt politisk formål.

Ideen var sådan set at lave en parallel til USA, hvor amerikanske midler fra militæret var givet til forskningsinstitutetter til at bygge et net, hvor forskere kunne sende beskeder til hinanden, forklarer Keld Simonsen.

Herhjemme var der ingen midler til at skyde det i gang.

"Til gengæld skulle folk så betale for at bruge det," siger han.

Imidlertid havde nettet en politisk betydning længe inden "det arabiske forår", hvor blandt andet sociale medier blev tilskrevet en del af æren for flere diktatorers fald i Mellemøsten, forklarer Keld Simonsen.

"Ifølge vores netværk brød alle kommunikationsmidler, tv, radio og telefon i Sovjetunionen ned. Men via beskeder på nettet lykkedes det alligevel at kommunikere," siger Keld Simonsen.

Han understreger, at det ikke er historisk dokumenteret, men altså er oplysninger fra hans netværk fra dengang.

Al overvågningen i dag

I dag bruges internettet af efterretningstjenester til at overvåge folks færden.

Keld Simonsen, der fortsat er aktiv i it-branchen, mener, at man bør tage nogle flere forholdsregler.

Faktisk bifalder han forslag fra eksempelvis Brasilien og andre om at lave mere selvstændige netværk med udlandstrafik uden om USA.

"Det er en god idé, og så må man jo også bare sige, at amerikanerne er dygtige," siger han.

Han peger på de meget anvendte tjenester som Facebook og Google, som høster gevaldige datamængder, fordi brugerne simpelthen bruger tjenesterne ekstremt meget - over hele verden.

Imidlertid ser han også en anden vej for internettet til at komme ud af overvågningens kløer.

"Der er jo indbygget betalte bagdøre i kommercielt programmel, blandt andet Microsoft Windows. Der er nok også bagdøre i åben kildetekst."

"Men fordi programteksten er åben, så alle kan gennemse det, er der med open source en chance for med tiden at få fjernet alle bagdørene og de tilsigtede programfejl," lyder det fra Keld Simonsen.

"Erhvervslivet på globalt plan vil undgå, at der kan laves industrispionage på dem, og derfor vil de på sigt skifte fuldstændig over til open source."

"Også kryptering ses som værende rimeligt sikker, her kan man sætte krypteringsparametrene til de højeste generelt brugelige værdier, og være godt sikret i en længere årrække," mener Keld Simonsen.

Mail-clinch med borgmester

Til slut afrunder han med lige at kommentere en kommende internetfestival i Aarhus, hvor han er havnet i en mail-clinch med byens borgmester.

Keld Simonsen mener, at man skal huske at have fakta på plads vedrørende nettets tilblivelse.

"Det duer jo ikke med historieforvanskning," lyder det.

Læs mere om tvisten med Aarhus-borgmesteren her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.