Artikel top billede

Intel klar til efteråret med otte-kernet processor

Haswell-E er Intels første desktopprocessor med otte kerner.

Shenzhen: Det er Intels kommende processorer, der dominerer udviklerkonferencen her i Shenzhen i Kina.

Det drejer sig primært om Haswell-E samt Broadwell, men der er også blevet plads til en 64-bit version af Googles KitKat, der er den seneste Android-version.

Haswell-E, der forventes klar til efteråret, er Intels første desktop-processor med otte kerner og også den første processor, der gør brug af ddr4. Den anvender Intels seneste chipset X99.

Processoren er primært beregnet til spilentusiaster, der i stigende grad anvender spil, der anvender parallel programmering, der understøtter flere processorkerner.

Men også for dem, der kun har brug for få processorkerner, er der godt nyt i Haswell-E, da det er muligt at slå nogle af kernerne helt fra og samtidig øge clockfrekvensen så meget, som varmeudviklingen tillader, på de resterende kerner.

Det er en velkendt teknik, der anvendes af både AMD og Intel, men i Haswell-E er den blevet endnu mere fintunet.

Det har ikke været den store udfordring for Intel at udvikle Haswell-E, da den i realiteten er en neddroslet Xeon-processor. Derfor kan den også anvendes til billige applikationsservere, selv om Intel bestemt ikke taler højt om det.

Broadwell er den anden nye processorserie fra Intel. Den er en die shrink af Haswell, der anvender 22 nm procesteknologi. Broadwell er skrunpet til 14 nm, hvllket betyder, at en processor med de samme specifikationer kun fylder en fjerdedel, samtidig med et tilsvarende fald i effektforbruget.

Achilleshælen er imidlertid chipsættene, der ikke umiddelbart kan skrumpes, fordi de anvender analoge komponenter som blandt andet spoler, hvilket betyder, at det er meget svært at komme ned under 45 nm - på længere sigt måske 32 nm, men det arbejder Intel også på at løse.

Rent faktisk har firmaet en 22 nm processor med integreret chipsæt kørende i laboratoriet. Hemmeligheden er, at de analoge komponenter er erstattet af en signalprocessor, der i digital teknologi kan emulere de analoge komponenter, således at både processor og chipsæt kan skrumpe på samme tid og dermed også integreres. Det varer dog nogle år, inden denne læsning kommer på markedet.

Intel har endnu ikke frigivet de præcise specifikationer, hvilket som regel først sker, når processorerne er klar til levering.

Intel satser på wearable computing

Hvis du undrer dig over, at Intel fokuserer så meget på en desktop-processor, skyldes det blandt andet, at de er utrolig populære på de asiatiske markeder, hvor mange stadig køber stationære computere for at anvende dem som spilkonsoller, men det viser også, at Intel har opgivet smartphonemarkedet og venter på den næste teknologibølge, der blandt andet vil omfatte wearable computing.

Intels store fordel er firmaets avancerede procesteknologi, mens den største ulempe er et meget knudret instruktionssæt, der kræver mange flere transistorer end en tilsvarende processor designet af ARM.

Derfor skal det også  blive interessant at se, om Intel vil anvende sine fabrikker til at producere ARM-baserede processorer for sine kolleger i branchen. Indtil videre producerer Intel primært FPGA'er for fremmede kunder.

På softwaresiden kunne Intel fremvise verdens første 64-bit Android-kerne, der understøtter mere end 4 GB ddr. Det lyder måske af meget til en mobil enhed, men husk på, at det ikke er mange år siden, at vi grinede af 64-bit-processorer til stationære computere.

For at det bliver en succes til mobile enheder, skal der dog ske en udvikling inden for ddr, da effektforbruget ellers bliver alt for højt og batterilevetiden dermed tilsvarende kortere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere