Artikel top billede

CPR-numre flyder frit på nettet

Fortegnelser over sygdomme, cpr-numre, navne og kontooplysninger kan findes med enkle søgninger på internettet, viser undersøgelse.

Navne, cpr-numre og i enkelte tilfælde også kontonumre på børn med psykiatriske diagnoser og voksne med livstruende sygdomme flyder rundt i offentligt tilgængelige registre.

Det viser en undersøgelse, som DR i samarbejde med analysefirmaet Udbudsvagten udarbejdet lavet ved at søge i offentligt tilgængelige data i de danske kommuner.

Udbudsvagtens søgerobot fandt med relativt enkle søgninger 1.464 cpr-numre i 21 forskellige kommuner.

Informationerne stammer blandt andet fra ansøgninger til støtte til børn med psykiatriske diagnoser, økonomisk støtte til datterens violinspil, tilskud til genoptræning efter alvorlige sygdomme som cancer, blodprop og inkontinens.

Der er også fundet ikke-anonyme klager om hjemmeplejens vurdering af en borgers praktiske evner i egen husholdning.

Mange af oplysningerne har været offentligt tilgængelige i mere end tre år.

Omfanget bekymrer Kevin Leig Bengtsson, der er direktør for Udbudsvagten.

"Jeg synes, at det er et stort tal, og jeg synes, på baggrund af den analyse, vi nu har lavet, at problemet er stort og udbredt. Det er ikke kun noget, der finder sted hos småkommuner eller små institutioner, det er meget udbredt," siger Kevin Leig Bengtsson til DR Nyheder.

Aarhus Kommune offentliggjorde i sidste uge, at man som følge af en menneskelig fejl havde lagt cirka 1.600 cpr-numre på borgere i kommunen på internettet. Oplysningerne lå tilgængelige i næsten et år.

Hvert cpr-nummer med tilhørende navn blev ved en fejl lagt på internettet sammen med titlen på et brev sendt fra kommunen til borgerne.

It- og Digitaliseringschef i Aarhus Kommune, Rasmus Ry Nielsen, mener, at de mange lækager blandt andet hænger sammen med, at kommunerne får flere og flere it-systemer.

Forbrugerrådet mener, at der er behov for strammere lovgivning.

"Jeg synes, det er chokerende høje tal. Persondataloven skal strammes, så den også gælder for offentlige myndigheder. Og så skal teknologien fra kommunens side være i orden," siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Anette Høyrup til DR.

Læs også:

Forslag: Afskaf CPR-nummeret og indsæt en data-minister for Danmark

Teleselskaber udleverer helt ukritisk følsomme data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere